Hocalı Katliamı'nın 21. Yılı

Hocalı Katliamı'nın 21. yıl dönümü dolayısıyla Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Türkiye Azerbaycan Kardeşlik Platformu Topluluğu'nca düzenlenen etkinlikte, katliamda yaşamını yitirenler

Hocalı Katliamı'nın 21. yıl dönümü dolayısıyla Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Türkiye Azerbaycan Kardeşlik Platformu Topluluğu'nca düzenlenen etkinlikte, katliamda yaşamını yitirenler anıldı.

ESOGÜ Eğitim Fakültesi Konferans Salonu'nda düzenlenen etkinlik, saygı duruşu, İstiklal Marşı ve Azerbaycan Ulusal Marşı'nın okunmasıyla başladı.

Törene katılan Azerbaycan Milletvekili Aydın Mirzazade, Ermenilerin Hocalı'da, bir gecede 613 kişiyi öldürüldüğünü anımsattı.

Ermenilerin hiçbir günahı olmayan insanları helikopterlerle, tanklarla, silahlarla bir kişiye 2-3 asker düşecek şekilde saldırdıklarını ifade eden Mirzazade, şöyle konuştu:

Reklam
Reklam

"Bunların maksadı neydi- Ne kazandılar- Neden bu kadar kana susadılar- Bunların aydınları yok mu- Sonradan insanların içine çıkma isteği yok mu- Azerbaycan topraklarının yüzde 20'i onlarda. 1 milyon kişiyi oradan kovdular. Şimdi orada yaşayabiliyorlar mı- Yeni şehirler, fabrikalar kurabildiler mi- Turist geliyor mu oraya- Hayır hiçbiri olmadı. Ermeniler de o topraklarda yaşamak istemiyorlar. Çünkü o topraklar onların değil, dedelerinin, babalarının değil. O topraklarda Ermeni nefesiyle nefes almıyor, Türk nefesiyle nefes alıyor. Şimdi ne kazandılar, ölü bir devlet, ekonomik krizde bir devlet kazandılar. Bugün Ermenistan'ın bütçesi 2 milyar dolar. Azerbaycan eğitime 3 milyar dolar, ordusuna 4 milyar dolar para ayırıyor. Azerbaycan'ın bütçesi 25 milyar dolar. Bugün biz başka devletlere 1 milyar, 2 milyar borç para veriyoruz. Biz Ermenistan'a da borç verebilirdik, oralarda fabrikalar açabilirdik ama onlar bunu kendi seçti. Bugün onların ekonomisi yok, dünyada etkisi de yok."

ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Gönen de Türkiye ve Azerbaycan'ın "Bir Millet 2 Devlet" sloganıyla iki kardeş ülkenin vatandaşları olduğunu dile getirdi.

Reklam
Reklam

"Böyle bir katliamın, zulmün dünyanın öteki tarafında da olsaydı yine oradaki katliamı anmak isterdik" diyen Prof. Dr. Gönen, "Çünkü bu millet bütün katliamlara, adaletsizliklere, hiçbir çıkarı olmadan göğüsünü germiş ve fedakarlıkta bulunmuştur. Maalesef Birleşmiş Milletler'in, Ermenileri, Hocalı'dan ve daha sonra işgal ettikleri Karabağ'dan, öz ve öz Türk yurdundan çekilmesi gerektiği kararını almasına rağmen, Ermeniler karara uymamıştır. Dolayısıyla milletlerarası münasebetlerde gücü arkanıza alamıyorsanız, fazla bir yaptırımınız yok. O bakımdan bizim millet olarak, devlet olarak güçlü olmamız gerekmektedir. Bu güç, ekonomik olarak olduğu gibi ordumuzun, milli savunma sanayimizin ve her birimizin kültürel olarak da güçlü, kuvvetli olmalıdır. Her iki millet olarak, el ele verip, birlikte çalışarak dünya milletler ailesinde saygın durumumuzu geçmişte olduğu gibi almak mecburiyetindeyiz" diye konuştu.

Programda konuşmaların ardından Hoca Katliamı'nı anlatan video gösterimi yapıldı, şiirler okundu.

Reklam
Reklam

Muhabir: Fatih Doğan

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz