Hocalı Katliamının 22. Yılı

 Mazlumder Trabzon Şube Başkanı Mehmet Çınar, Ermeniler tarafından Hocalı’da yapılan katliamın, uluslararası anlaşmalarda belirtilen "soykırım ve insanlığa karşı işlenen suçlar" kapsamında olduğunu vurguladı.

Mazlumder Trabzon Şube Başkanı Mehmet Çınar, Ermeniler tarafından Hocalı’da yapılan katliamın, uluslararası anlaşmalarda belirtilen "soykırım ve insanlığa karşı işlenen suçlar" kapsamında olduğunu vurguladı. Çınar, yaptığı yazılı açıklamada, Hocalı katliamını kınadı. Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği döneminde Azerbaycan’a bağlı özerk bir bölge olan Dağlık Karabağ'ın, SSCB’nin 1991 yılında dağılması ile sorun haline getirildiğini ve hukuken Azerbaycan’a ait olan bölgede Ermenistan’ın hak iddia etmesi sonucu Karabağ Savaşı'nın başladığını hatırlatan Çınar, Hocalı katliamının, 26 Şubat 1992 tarihinde Azerbaycan Cumhuriyeti'nin Dağlık Karabağ bölgesindeki Hocalı kasabasında yaşanan ve Azeri sivillerin Ermenistan'a bağlı silahlı kuvvetler tarafından toplu şekilde katledilme olayı olduğunu belirtti. Çınar, şunları kaydetti: "Ermeni ordusu, 26 Şubat 1992 günü Rus 366. motorize piyade alayının desteği ile Hocalı kasabasına girerek sivil, kadın, yaşlı, çocuk ayırımı yapmadan 1.300 kişiyi katletmiş ve 1.275 kişiyi esir almıştı. Bu katliamda 130 çocuk öksüz veya yetim kalmış sadece 487 kişi ağır yaralı olarak kurtulmuştu. Hocalı katliamında cesetler üzerinde yapılan incelemelerde cesetlerin yakıldığı, gözlerinin oyulduğu, kafa derilerinin yüzüldüğü, çeşitli uzuvlarının kesildiği tespit edilmişti. Ermeniler tarafından Hocalı’da yapılan bu katliam, uluslararası anlaşmalarda belirtilen 'soykırım ve insanlığa karşı işlenen suçlar' kapsamındadır. Bugünkü Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan katliam zamanında Ermeni kuvvetlerine komutanlık yapmıştı. Karabağ Savaşı, Azerbaycan ve Ermenistan arasında 1994’te ilan edilen ateşkes ile sona erdi. Ancak Azerbaycan topraklarının beşte birini işgal eden Ermenistan, bu topraklardan çekilmemiştir. Hukuken Azerbaycan toprağı olan Dağlık Karabağ halen Ermenistan işgali altındadır. Savaş süresince 20.000 kişi ölmüş, 50.000 kişi yaralanmış, bir milyon kişi de yurtlarından göç etmek durumunda kalmıştı."

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: