Hocalı’da Hayatını Kaybedenler Kars’ta Anıldı

Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov, Hocalı’da 613 Azerbaycan Türk’ünün Ermeniler tarafından vahşice katledildiğini söyledi.Hocalı Katliamı'nın...

Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov, Hocalı’da 613 Azerbaycan Türk’ünün Ermeniler tarafından vahşice katledildiğini söyledi.

Hocalı Katliamı'nın 21. yıl dönümü nedeniyle Azerbaycan'ın Kars Başkonsolosluğu'nda anma programı düzenlendi. Türkiye ve Azerbaycan'ın milli marşlarının okunmasının ardından başlayan programda, şehitler anısına Kur'an-ı Kerim okundu. Törende konuşan Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Sülemanov, Ermenilerin Hocalı’da yaptıkları katliamın izlerinin silinmesinin mümkün olmadığını söyledi. Başkonsolos Süleymanov, “Burada bulunanların Karabağ ve Hocalı olaylarından bilgisi vardır. Ama tekrar etmekte fayda vardır. Biz Türklerde böyle bir şey var. Bize yapılan kötülükleri çabuk unutuyoruz. Zaman zaman acılarımızı tazelemeliyiz” dedi.

Reklam
Reklam

Hocalı şehrinin çok stratejik, çok önemli bir yer olduğuna dikkat çeken Başkonsolos Ayhan Süleymanov, “Çünkü Dağlık Karabağ’da tek havaalanı vardı. O da Hocalı şehrindeydi. Ve önemli yerdeydi. Ermeniler bunu almaya çalıştılar. Bir plan esasında Rus ordusunun yardımıyla o zaman Dağlık Karabağ’ın başkentinde Rusların 366. Motorize Alayı vardı. O alayın yardımıyla 1992 yılında Şubat ayının 25'ini 26'sına bağlayan gece büyük bir orduyla Hocalı şehrine ilk önce top atışlarıyla saldırdılar. Aniden Hocalı'ya hücum ettiler ve neticede 613 Azerbaycan Türkü vahşice katledildi” diye konuştu.

“ÖLENLER SİLAHSIZ İNSANLARDI”

Azerbaycan Kars Başkonsolosu Ayhan Süleymanov, Azerbaycan Türklerinin Ermeniler tarafından ölen Ermeni askerlerinin mezarlarının üzerinde canlı canlı kafalarının kesilerek kurban edildiğine dikkat çekti. Başkonsolos Süleymanov, “613 Azerbaycan Türk’ünden 83'ü çocuk, 106'sı kadındı, 70'den fazlası ise yaşlıydı. Bu rakamlar gösteriyor ki ölenler silahsız insanlardır. Yabancı gazeteciler de bu öldürülen insanları çekmişlerdi. Öldürülen insanlar sadece öldürülmemişti. Vahşicesine ölenlerin cesetlerinin başına bin bir oyun gelmişti. Hocalı katliamının tanığı olan bir bayan ifade ediyor ki, ‘Bir Azerbaycan Türkü’ne demişler ki, söyle Karabağ Azerbaycan’ındı Ermenistan büyüktür. O da söylememiş. Onun kafasını kesmişler.’ Bir başka tanıkta diyor ki; ‘Azerbaycan Türklerini götürüp, ölen Ermenilerin mezarların üzerinde kurban olarak kesmişler.’ Ermeniler çok vahşice katliam yapmışlar” şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Süleymanov, Hocalı Katliamı’nın Ermeni katiller tarafından insanlığa karşı işlenen bir suç olduğunu da sözlerine ekledi.

Azerbaycan Kars Başkonsolosluğu’nda düzenlenen törene; Vali Eyüp Tepe, Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, Vali Yardımcısı Ünal Coşkun, Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Osman Uçar, STK ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: