Hocalı'da katledilenler için anıt

LAHEY (İHA) - Merkezi Hollanda'nın Lahey şehrinde bulunan Azerbaycan-Türk Kültür Vakfı'nın girişimiyle, 1992 yılında Karabağ'ın işgali sırasında Hocalı'da katliama uğrayan Azeriler için Lahey Şehir Mezarlığı'nda anıt mezar dikildi.

Anıt mezarın açılışında kısa bir konuşma yapan Azerbaycan-Türk Kültür Vakfı Başkanı İlhan Aşkın, bazı Ermenilerin anıt mezarın dikilmesine engel olmak için lobi faaliyetleri başlattıklarını ancak başarılı olamadıklarını belirtti.

ATKV Başkanı İlhan Aşkın yaptığı açıklamada, 25-26 Şubat 1992 yılında 366. Rus Motorize Alayı'nın desteği ile binlerce masum sivil halkı katleden ve başta AGİT olmak üzere tüm uluslararası antlaşmalara rağmen işgalini sürdüren Ermenilerin yüzbinlerce Azeri'yi toprağından sürdüğünü ve dünyanın bu duruma seyirci kaldığını belirtti.

Reklam
Reklam

Aşkın, "20 yıldır Hollanda'da yaşıyorum ve yıllardır 1992 Hocalı katliamında hayatını kaybeden soydaşlarımızın, şehitlerimizin anısına Hollanda'da bir anıt dikilmesi hep hayalimiz olmuştur. Bildiğiniz gibi Ermeniler yıllardır Türklerin Ermeni soykırımı yaptığını iddia ediyor. Bu anıt kimin ne yaptığının kanıtı. Kimin nasıl bir vahşette bulunduğunun kanıtı işte burada. Tarihiyle, günüyle ortada. Bu anıt yapılanların sembolüdür. Tüm Türk ve Azeri vatandaşlara sesleniyorum. Olanı biteni kendimize değil,
Avrupalıya anlatalım. 'Buyurun, işte yapılan katliamın ve vahşetin abidesi tarihiyle, günüyle, yeriyle burada' diyebilelim" şeklinde konuştu.

8 bine yakın Ermeni'nin yaşadığı Hollanda'da geçtiğimiz yıllarda Assen şehir mezarlığında ve Almelo'daki Ermeni kilisesinin bahçesinde 1915 yılında ölen Ermeniler için anıt mezar dikilmişti.

Geçtiğimiz yıl Hollanda'da yapılan genel seçimlerde, Ermeni soykırımını tanımadıkları gerekçesiyle İşçi Partisi (PvdA) listesinden Erdinç Saçan, Hıristiyan Demokratlar (CDA) listesinden ise Ayhan Tonca ve Osman Elmacı çıkarılmıştı.

Reklam
Reklam