Hollanda'da peçe yasağı

LAHEY (İHA) - Hollanda Hükümeti, Müslüman kadınların kullandığı peçe gibi insanların yüzlerini gizleyen giysilerin kamusal alanda giyilmesini yasaklama kararı aldı.

Hollanda Adalet Bakanlığı'nın yaptığı açıklamada, söz konusu kararın güvenlik gerekçesiyle alındığına vurgu yapılarak, "Vatandaşların güvenlik ve huzuru göz önüne alındığında yüzü gizleyen kıyafetlerin kamusal alanda giyilmesi uygun görülmemektedir" denildi. Göç ve Entegrasyon Bakanı Rita Verdonk'un hazırlayacağı tasarının yasalaşmasıyla Hollanda, son dönemlerde Avrupa'nın birçok ülkesinde tartışma konusu olan peçeye karşı yasal tedbiri hayata geçiren ilk Avrupa Birliği (AB) ülkesi olacak. Merkez sağ hükümetin aldığı kararın, gelecek hafta yapılacak genel seçimler öncesine denk gelmesine dikkat çekiliyor. 2004 yılında yönetmen Theo Van Gogh'un çektiği bir film yüzünden radikal dinci Hollanda vatandaşı bir Müslüman tarafından öldürülmesi, göçmenlere öfkenin artmasına yol açmıştı. İktidardaki politikacıların uyum yasalarının sertleştirilmesi yönündeki çağrı ve planları, ülkedeki Müslümanların endişelerini arttırıyor. Hollanda'da yaşayan Müslümanların çoğu, giderek daha fazla dışlandıklarından yakınıyor.

Reklam
Reklam

Ülkede oy kullanma hakkına sahip 16 milyonun yüzde 6'sını Müslümanlar oluşturuyor. Mart ayında yapılan yerel seçimlerde Müslüman seçmenlerin en çok desteklediği parti Sosyal Demokrat İşçi Partisi oldu. Ancak partinin bu seçimlerde de aynı başarıyı yakalayacağı şüpheli. Parti lideri Bos'un, Mart seçimlerinin ardından, "Partimiz göçmen partisi değildir" açıklaması, ülkedeki Müslüman seçmenlerin tepkisini çekti. Hollanda'da genel seçimlerin erkene alınmasına neden olan krizin temeli, Somali asıllı milletvekili Ayaan Hırsi Ali ile göçmenlere karşı sert tutumuyla tanınan Göç Bakanı Rita Verdonk arasında yaşanan olaylara dayanıyor. İslamı eleştiren Hırsi Ali'nin Hollanda vatandaşlığına geçişte makamlara bazı yanlış bilgiler verdiğini itiraf etmesinin ardından, Verdonk, Hırsi Ali'nin vatandaşlığının geri alınabileceğini açıklamıştı. Liberaller, Rita Verdonk'un tutumunu çok sert ve abartılı bularak eleştirince Verdonk, Hırsi Ali'nin Hollanda vatandaşlığının iptal edilmesi tehdidini geri çekti, ancak krizden geriye dönüş mümkün olmadı.

Reklam
Reklam