Hollanda`daki mülteciler genel af istedi

LAHEY (İHA) - Hollanda'da 22 Kasım 2006 tarihinde yapılacak olan genel seçimler, ülkede yaşayan mültecileri sokağa döktü. Çocukları Hollanda'da doğan, bu ülkede okula başlayan ve büyüyen 26 bin mülteci aile, Lahey parlamento binası önündeki meydanda seçim arifesinde gösteri yaptı.

Seçimleri fırsat bilerek sokaklara dökülen Hollanda'da yaşayan mültecilere, sol partilerden ve hümanist derneklerden destek yağdı. Geçen yıl Schiphol Havaalanı hapishanesinde çıkan yangında yapılan ihmal sonucu hayatını kaybeden ikisi Türk 11 mültecinin ölüm olayı, Hollanda'nın mültecilere olan yaklaşımını tüm çıplaklığıyla gözler önüne sermiş ve mahkeme de yangındaki ölüm olayında ihmal olduğu yönünde karar vermişti. Seçim öncesinde meydanlara sığmayan mülteciler, devletten genel af isteğinde bulunmanın yanı sıra sandık başına gidecek seçmenlere de göndermede bulunarak, oy kullanırken kendilerinin unutulmamasını ve mülteci yanlısı partilere oy verilmesi çağrısında bulunmayı da ihmal etmedi. Lahey'deki gösteriye katılan mülteci ailelerin, çocuklarını da yanlarında getirmeleri dikkat çekti. Göstericiler mevcut Balkenende hükümetini ve hükümetin yabancılardan sorumlu olan bakanı Rita Verdonk`u eleştiri yağmuruna tuttu.

Reklam
Reklam

Gösteride taşınan pankartlarda, "Çocuklarımız nezaretlerde çürümesin", "Genel af istiyoruz", "Din, dil, ırk ayrımına paydos" gibi ibareler göze çarptı. Mültecilerin çoğunun, Afganistan, Irak, İran, Filistin ve Lübnan gibi savaş ülkelerinden olduğu gibi Türkiye'den de Hollanda'ya gelerek, hayatlarını burada sürdüren çok sayıda mültecinin bulunduğu görüldü. Polisin güvenlik tedbirleri aldığı gösteri, genel af talebiyle ve müzikler esliğinde olaysız bir şekilde son buldu.