Hollandalı gazetecilerden Frederike Geerdink protestosu

Hollanda Gazeteciler Sendikası ve uluslararası basın örgütleri, Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink'in sınır dışı edilmesini Türkiye'nin Lahey Büyükelçiliği önünde gerçekleştirdikleri gösteriyle protesto etti.

Yusuf Özkan

Lahey

Hollanda Gazeteciler Sendikası (NVJ) ve uluslararası basın örgütleri, Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink'in sınır dışı edilmesini protesto etti.

Türkiye'nin Lahey Büyükelçiliği önünde gerçekleştirilen gösteride, sınır dışı kararının derhal iptal edilmesi ve Geerdink'in görevine dönmesi istendi.

Türk Büyükelçiliği yetkilileri, Hollandalı gazetecilerle görüşmeyi kabul etmedi. Gazeteci örgütleri tarafından hazırlanan ortak bildiri, büyükelçiliğin posta kutusuna bırakıldı.

Geerdink, bir an önce Türkiye'ye geri dönmek istediğini belirterek, "Kalbim orada kaldı" dedi.

Reklam
Reklam

Sınır dışı edilen Geerdink Hollanda'ya döndü - OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Hollanda Gazeteciler Sendikası'na üye bir grup gazeteci, Perşembe günü öğleden sonra Lahey'deki Malieveld meydanında toplandı.

Protesto gösterisine Uluslararası Gazeteciler Federasyonu (IFJ) ve Avrupa Gazeteciler Federasyonu (EFJ)ile Türkiye kökenli bazı örgütler de destek verdi.

'Baskılar kabul edilemez'"Gazeteciler terörist değildir" yazan siyah dövizler taşıyan grup, alanın karşısında bulunan Türkiye'nin Lahey Büyükelçiliği'ne yürüdü.

Hollanda Gazeteciler Sendikası Genel Sekreteri Thomas Bruning, Türkiye'de medyaya yönelik baskıların endişe verici boyutta olduğunu söyledi. Baskıların kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Topluluk, 134 ülkeden 600 bin gazeteciyi temsil eden FIJ veEFJ ile Hollanda Gazeteciler Sendikası tarafından hazırlanan bildiriyi Türk Büyükelçiliği yetkililerine teslim etmek istedi.

Ancak Büyükelçilik bu çağrıya yanıt vermedi. Büyükelçilik kapısının açılmaması üzerine gazeteciler, hazırlanan metni posta kutusuna bıraktılar.

Reklam
Reklam

'Derin kaygı duyuyoruz'Türkiye'deki yetkili makamlara yönelik kaleme alınan metinde, Hollandalı gazeteci Geerdink'in sınır dışı kararı, "alarm verici" olarak değerlendirildi.

Kararın, Türkiye'nin de taraf olduğu uluslararası anlaşmalara ve hukuğa aykırı olduğu savunuldu.

Sınır dışı kararının geri alınarak, Geerdink'in bir an önce görevine dönmesinin sağlanması istendi.

Sınır dışı kararının ciddi bir hak ihlali olduğu vurgulanan bildiride, demokratik toplumlarda düşünce özgürlüğü ve basının görevini yapmasının engellenemeyeceğibelirtildi.

Gazeteci örgütlerinin Türkiye'deki basın özgürlüğüne yönelik engeller nedeniyle "derin kaygı duyduğu" dile getirildi.

FIJ, EFJ ve NVJ, 17 - 19 Eylül tarihlerinde İstanbul'da basın özgürlüğü konusunda bir sempozyum düzenleyecek.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile ortaklaşa gerçekleştirilecek etkinliğin konuşmacılarından biri de Frederike Geerdink.

Ancak sınır dışı kararı nedeniyle Hollandalı gazetecinin, dijital konferans yoluyla görüşlerini aktarması bekleniyor.

Reklam
Reklam

Çarşamba akşamı Hollanda'ya dönen Frederike Geerdink, en kısa sürede Türkiye'ye geri gitmek istediğini söyledi.

'Bir an önce dönmek istiyorum'Hollandalı gazeteci, "Kalbim orada. Bir an önce dönmek istiyorum" dedi. 10 yıldır Türkiye'de yaşayan Geerdink, geçen Pazar günü Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde gözaltına alındı.

Kendi anlatımına göre, Geerdiink 32 kişilik bir grubun düzenlediği gösteriyi izlemek için Yüksekova'ya gitti.

Dönüş yolunda 6'sı kadın 32 kişi, askerler tarafından durdurularak gözaltına alındı.

Gerekçe olarak, "askeri operasyonu engellediklerive terör örgütüne destek oldukları" gösterildi.

Kendisinin, gözaltına alınan kadınlarla birlikte serbest bırakıldığını anlatan Geerdink, polisin avukatıyla görüşmesine izin vermediğini söyledi.

Hollandalı gazeteci, polisin "ya gönüllü git ya da sınır dışı edeceğiz" dediğini aktardı. "Sınır dışı edilsem 5 yıl Türkiye'ye giremeyecektim. Gönüllü gidersem bu süre daha kısalır diye düşündüm" dedi.

Polis gözetiminde Çarşamba günü İstanbul'a götürülen Geerdink, Hollanda uçağına bindirildi.

Reklam
Reklam

Hollanda Dışişleri Bakanı Bert Koenders da, sınır dışı kararını eleştirerek, bunun "kötü bir olay olduğunu" savundu.