Hollande: Fransa, IŞİD'i yok edecek

Fransa Parlamentosu'nda konuşan Cumhurbaşkanı François Hollande, Paris saldırıları sonrası kendilerini "IŞİD'i yok etmeye" adadıklarını söyledi. Ülkede ilan edilen olağanüstü halin 3 ay uzatılmasını öngören yasa tasarısı Parlamento'ya gönderilecek.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Paris saldırıları sonrası kendilerini "IŞİD'i yok etmeye" adadıklarını söyledi.

François Hollande, ülkede ilan edilen olağanüstü halin 3 ay uzatılmasını öngören yasa tasarısının Parlamento'ya gönderileceğini açıkladı.

Saldırılardan üç gün sonra Parlamento'ya hitap eden Hollande, "terörle mücadele" için gerekirse Fransa Anayasası'nın da değiştirilebileceğini belirtti.

Hollande, "Paris saldırıları ile ilgili karar Suriye'de alındı, saldırılar bu ülkede planlandı, Belçika'dan gelen kişilerce gerçekleştirildi" dedi.

Reklam
Reklam

TIKLAYIN - PARİS SALDIRILARI: TÜRKİYE KÖKENLİLER NE DİYOR?

TIKLAYIN - TÜRKİYE: FRANSA'YI İKİ KEZ BİLGİLENDİRMİŞTİK

'Suriye, gelmiş geçmiş en büyük terör fabrikası'Fransa Cumhurbaşkanı Suriye'yi "dünyanın gelmiş geçmiş en büyük terör fabrikası" olarak nitelendirdi, IŞİD tehdidi ile uluslararası çapta mücadele edilmesi gerektiğini söyledi.

Hollande, Suriye ve Irak'taki askeri operasyonlarını da genişleteceklerini açıkladı. Fransa bu amaçla, Perşembe günü tek uçak gemisi Charles de Gaulle'ü Orta Doğu'ya gönderecek ve IŞİD'le mücadelede kullanacak.

Önümüzdeki günlerde ABD Başkanı Barack Obama ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya gelerek IŞİD'le mücadeleyi ele alacağını duyuran Hollande, güvenlik güçleri için de daha fazla kaynak ayırma sözü verdi.

Amerikan Savunma Bakanlığı (Pentagon) ise ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Suriye'nin doğusunda IŞİD'e yönelik son hava saldırılarında 100'den fazla petrol tankerinin imha edildiğini açıkladı. Pentagon ilk kez tek bir operasyonda bu kadar çok sayıda tankerin vurulduğunu bildirdi.

Reklam
Reklam

Fransa'nın başkenti Paris'te Cuma akşamı düzenlenen ve 129 kişinin öldüğü saldırıları IŞİD üstlenmişti.

İki saldırganın daha kimlikleri tespit edildiParis saldırıları ile ilgili soruşturmanın ise Fas asıllı Belçikalı Abdelhamid Abaaoud üzerinde yoğunlaştığı bildiriliyor.

Belçika'nın başkenti Brüksel'de, eylemcilerden ikisi ile aynı bölgede yaşayan Abdelhamid Abaaoud saldırıların mimarı olabilir.

Fransız yetkililer son olarak iki saldırganın daha kimliklerini tespit etti.

İntihar eylemcilerinden Samy Amimour'un Fransız istihbarat servislerince bilinen bir kişi olduğu açıklandı.

Ahmad El Muhammed'in ise Stade de France önünde üzerindeki patlayıcıları infilak ettiren kişi olduğu sanılıyor.

Bir diğer zanlı olan Brüksel doğumlu Fransa vatandaşı Salah Abdeslam ise her yerde aranıyor.

Belçika polisi Abdeslam'ın yaşadığı Brüksel'in Molenbeek semtinde bazı evlere baskın düzenledi.

Fransa İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve ise saldırılar sonrası 23 kişinin gözaltına alındığını, 31 silaha el koyduklarını, 104 kişinin de ev hapsinde tutulduğunu duyurmuştu.

Reklam
Reklam