Hologram; ışın dalgaları ve pozitif karışım birleşmesi ile üç boyutlu olarak oluşur. Hologram, farklı yöntemlerle çoğaltıp dağıtılacak bir teknoloji değildir. Birçok teknolojiyi içerisinde barındıran bir üründür. Bu nedenle marka kalitesini ön planda tutan kurumlar tarafından sıkça tercih edilir.
Lazer ışınlarından yararlanarak üç boyutlu görüntünün oluşturulması, hologram olarak ifade edilir. Hologram teknolojisinde lazerle nesnelerin görüntüsü önce kaydedilir. Bu kaydetme işlemi sonrasında ortaya çıkan sonuç, üç boyutlu şekilde görüntülenir.
Hologram teknolojisi, özel görüntüleme cihazına ihtiyaç duymaz. Uzamsal derinliği de kopya edilemez. Bağımsız görüntü oluşturmak için ideal bir teknolojidir. Hologram teknolojisi kullanılarak, farklı tekniklerde üç boyutlu görüntüler oluşturulur. Hologramda ışıkların her biri farklı yansıtılır. İki farklı lazer ışığı birleşerek üç boyutlu fotoğraf oluşur. Işınların dalga uzunlukları, lazer ışınlarının renklerini de değiştirir.
Hologram teknolojisi için lazer ışını gerekir. Hologram görüntüsünü elde etmek için öncelikle lazer ışınları ikiye bölünür. Lazer ışınları ikiye bölündükten sonra şekilsiz görüntü ve ışıklar ortaya çıkar. Ortaya güzel bir görüntünün çıkması için fotoğraf ikinci kez lazer ışınıyla aydınlatılır.
Hologram görüntüsünün oluşturulması için lazer ışınlarından yardım alınarak fotoğraf banyo ettirilir. Banyo ettirme işleminden sonra fotoğraf kurumaya bırakılır. Fotoğrafın kurumasıyla birlikte üç boyutlu görüntü ortaya çıkar. Hologram beyaz ışıkta görülmez. Hologram görüntüsü oluşturulduktan sonra kullanıcı ihtiyacı doğrultusunda çoğaltılabilir.
Hologram görüntüsü oluşturmak öncelikle aşağıdaki malzemeleri temin etmek gerekir:
Holografi işlemi için lense ihtiyaç duyulur. Hologramda ışığın yayılması lensle mümkündür.
Hologram, çok yüksek çözünürlüklü ışıkla elde edilir. Holografik film, şeffaf ve ışığa duyarlı bileşiktir. Holografik film özellikle mikroskobik uzaklıktaki en küçük değişimleri dahi kaydeder.
Hologram türüne göre lazer seçimi yapılır. Birçok renkte ışık oluşturan lazerler hologram teknolojisinde kullanılır.
Doğru hologram görüntüsünün elde edilmesi; ayna ile ışın ayırıcıların kullanımına bağlıdır. Işık huzmeleri, ayna sayesinde doğru alanda yer alır. Işın ayırıcı; ışık demetini ikiye bölmek için kullanılır.
Hologram görüntüsü için ilk olarak üç boyut kazandırılacak fotoğraf seçilmelidir. Holografik görüntü oluşturmak adına fotoğraf, lazer sistemin yer aldığı alana sabitlenir. Sabitlenen fotoğrafın önüne cam koyulur. Bu işlem sırasında lazer ışınlar, ışın ayırıcı tarafından ikiye bölünür. Işınlardan biri fotoğrafın önüne, diğeri de onun arkasına gider. Diğer lazer ışın, fotoğrafı aydınlattıktan sonra hologram görüntüsü oluşur.
Hologram; taklit ve korsancılığı önlemek için geliştirilmiş bir teknolojidir. Kimlik kartı, lisans belgesi gibi tüm önemli belgelerin taklidini önlemek için kullanılır. Belgelerin yanı sıra ürünlerin sahtelerinin çıkarılmasını da engeller. Hologramla üretilen belge ve ürünler sahtesinden kolayca ayırt edilir.
Hologram teknolojisi; harita mühendisliği, turizm, şehir planlamada da çok tercih ediliyor.
Hologram teknolojisiyle üç boyutlu şekilde varlıklar somut hale getirilir. Hologram teknolojisi, birçok ürünün imalatında kullanılır.
Hologram ürün; lazer ışın dalgalarıyla oluşturulan üç boyutlu görseldir. Hologram ürünler; paraleks ve derinlikten oluşur. Ürüne farklı bir görüntü kazandırır. Ürünlerin derin görünmesini sağlar.
Hologramlı ürünlere askeriyede kullanılan üç boyutlu haritaları örnek verebiliriz.
Sanat alanında hologramlı eserlere rastlamak mümkündür.
Özel etkinlikler için pervane tarzında hologram ürünleri geliştirilir.