ARTVİN (İHA) - Doğu Karadeniz Bölgesi'nde son yıllarda artan kanser vakaları üzerine Hopa Belediye Başkanı Yılmaz Topaloğlu tarafından bin kanser araştırması yapıldı.
Artvin'in Hopa İlçesi ile Hopa gibi aynı nüfusa sahip Afyon'un bir ilçesinde yapılan anket çalışması sonucunda ürkütücü rakamlar elde edildi. Afyon'un bir ilçesinde bir yıl içerisinde kanserden 7 kişi yaşamını yitirirken, Hopa'da son 1 yıl içerisinde 46 kişi kanser sebebiyle hayatını kaybetti. Bu kişiler içerisinde sanatçı Kazım Koyuncuda bulunuyor.
Yapılan araştırmayla ilgili açıklama yapan Artvin'in Hopa İlçesi Belediye Başkanı Yılmaz Topaloğlu, elde ettikleri rakamların ürkütücü olduğuna dikkat çekti. Topaloğlu, "Son yıllarda özellikle bölgemizde kanser vakalarının artması buna bağlı olarak ölümlerin gerçekleşmesi üzerine durumun ne olduğunun anlaşılması için bir bilimsel çalışmanın yapılmasına karar verdik. Konuyu Türk Tabipler Birliği ile görüşerek, onlarla birlikte bir çalışma yaptık. Bursa Uludağ Üniversitesi'nden Doç. Dr. Kayhan Pala ve beraberindeki heyetin hazırlamış oldukları 3 aşamalı bir çalışmamız oldu. İlk aşamada son yıllarda bölgemizde kanser tanısı konulmuş hasta sayısını öğrenmek istedik. Bölgemizdeki sayı tespit edildikten sonra ülkemizin farklı coğrafi bölgelerinde aynı çalışmayı yürüterek elde edilen bilgilerle bölgemizdeki rakamları karşılaştırdık. Bu çalışmamızın sonucunda gördük ki Afyon'daki bir ilçede, Hopa'nın nüfusuna yakın olan 11 bin nüfusta yapılan çalışmada, bir yıl içerisinde kansere bağlı ölümün 7 olduğu, Hopa'da ise kesinleşmiş ölümün 46 olduğu ortaya çıkmıştır. Bu rakamın çok yüksek oluşu bizi ürküttü. Belediye başkanı olarak gittiğim cenazelerin ve taziyelerin üçünden biri kanserden dolayı gerçekleşmiş ölümdür" dedi.
HALK ÇERNOBİL'İ SUÇLUYOR Hopa İlçesi'nde kanserden bir yakınını kaybetmeyen yok denecek kadar az olduğu belirtilirken, halk ise artan kanser olaylarından dolayı Çernobil'i suçluyor. Vatandaşlar, yaşadıkları kanser olaylarının Çernobil'de meydana gelen patlamadan kaynaklandığına inanıyor. Kanserden dolayı bir yakınını kaybeden Necmettin Karslı, "Çernobil olayından sonra ilçemizde kanser olayları artmıştır. Mezarlara baktığımızda Çernobil olayından sonra, son 10 yıl içinde ölenlerin yüzde 40'ının kanserden öldüğünü görüyoruz. Benim dayımın oğlu Orhan Fazlıoğlu kanserden öldü. Ben 28 sene Avrupa'da atom santrallerinde çalıştım. Radyasyonun ne olduğunu, radyasyon yoktur diyen bakandan daha iyi bilirim" dedi.
Birgül Küçükali isimli başka bir vatandaş ise, "Kayınvalidem bağırsak kanseri. 15 yıldır çekiyor. Sorumlular kim. Benim bir tane çocuğum var, korkuyorum" şeklinde konuştu.
Ahmet Günal ise bölgede kanser oranının çok fazla olduğunu belirterek, "Çernobil patladığı dönemler bende buradaydım. Çernobil'den kaynaklandığı doğrudur. Benim 20 yaşında oğlum 7 yıl önce lösemiden öldü" diye konuştu.
Hopa İlçesi'nde yaşayan Fatma Kırçicek'in 18 yaşındaki kızı Ayşegül ise farklı bir kanser türünün pençesinde yaşama mücadelesi veriyor. Doğuştan 'epidemoliz' ismi verilen bir tür der hastalığına yakalanan Ayşegül'ün cildi adeta çürüyor. Zamanla parmaklarını ve eli eriyen genç kıza tıbbi müdahale yapılamıyor. 18 yaşında olmasına rağmen 8-9 yaşlarında görünen Kırçiçek sürekli ağlıyor. Annesi Fatma Kırçiçek, "Doğuşktan çocuğum hasta. 18 yıl oldu. Epidemoliz denen bir hastalığı var. Tedavisi yok diyorlar. Eve gönderiyorlar bizi. Ne yapacağımızı bilmiyoruz" dedi.