Samsun Büyük Anadolu Çiftlik Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları ve Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Vural Büyüksoy, horlama şikâyeti olanların ciddi bir sağlık sorunu ile karşı karşıya kalabileceklerini söyledi. Horlama genel olarak uyku sırasında bireyin çıkarttığı gürültülü ses olarak tanımlandığını kaydeden Büyüksoy, horlamanın yumuşak damak ve küçük dilin normalden fazla büyümesi ya da sarkması sonucu oluştuğunu hatırlattı.
Söz konusu kasların gerginliklerini kaybederek uyku sırasında solunum yolunu tıkayarak, küçük dilin titreşmesine neden olduğunu belirten Op. Dr. Vural Büyüksoy, "Fakat burundan, ses tellerine kadar üst hava yolunu daraltan bütün problemler (alerjik nezle, burun kemiğindeki eğrilikler, sinüzit, alt ve üst çenedeki yapısal anormallikler, dilin aşırı büyük olması) horlamaya sebep olabilir. Çocuklardaki horlama sıklıkla geniz eti ya da bademciğinin belirtisidir. Bütün horlamalar hava yolundaki daralmanın göstergesidir. Eğer daralma çok ciddi ise, hava yolu tamamen kapanabilir. Bu da uykuda solunum duraklaması ile sonuçlanır." dedi.
Horlamanın obezite, yaşlı ve ağzında kronik hastalıkları olan kişilerde daha sık gözüktüğünü vurgulayan Baş-Boyun Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Vural Büyüksoy, horlamanın tedavi şeklini ise şöyle anlatıyor; “Horlama sesi sizden çok, yatağınızı ya da odanızı, hatta aynı çatıyı paylaştığınız kişileri rahatsız eder. Yakınlarda yapılmış bir araştırmaya göre horlayan kişi eşinin uyku süresinde ortalama bir saat azalmaya yol açmakta, yani eşini uykusuz bırakmaktadır. Bunun yanı sıra horlama, uykuda solunum duraklamaları hastalığının da bir belirtisi olabilir. Hastanemizde bu sorun ile ilgili kullandığımız radyofrekans yöntemi ile hastalar bir kaç seans içinde bu sorundan kurtulabiliyorlar. Gece uyurken kimseyi rahatsız etmek istemiyorsanız Mutlaka bir uzman doktora gözükmeniz gerekmektedir.
(CİHAN)