Hoşap Kalesi'nde Fotogrametrik Ve Lazer Çalışması

Beş yıldır kazı çalışmalarının devam ettiği Gürpınar ilçesindeki Hoşap Kalesi'nde, röleve ve restorasyon projelerinin yapılması amacıyla fotogrametrik ve lazer tarama

Beş yıldır kazı çalışmalarının devam ettiği Gürpınar ilçesindeki Hoşap Kalesi'nde, röleve ve restorasyon projelerinin yapılması amacıyla fotogrametrik ve lazer tarama çalışması başlatıldı.

Gürpınar ilçesine bağlı Güzelsu köyünde 1643 yılında Mahmudi beyleri tarafından yaptırılan ve kartal yuvası görünümüyle turistlerin büyük ilgisini çeken Hoşap Kalesi'nde, Yüzüncü Yıl Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top başkanlığında yapılan kazı çalışmalarının bu yılki bölümü 35 kişilik ekiple başladı.

Reklam
Reklam

Yrd. Doç. Dr. Top, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yılki kazı çalışmalarının, kalenin en üst seviyesindeki seyir köşkü ve harem mekanlarında devam ettiğini belirterek, çalışmalara çeşitli üniversitelerden akademisyen ve öğrencilerin de katıldığını söyledi.

Kazı çalışması tamamlanan alanlardaki teknik ölçümlemenin ise Selçuk Üniversitesi öğretim üyeleri tarafından yapıldığını vurgulayan Top, kalenin hem modellemesini hem de röleve ve restorasyon projelerini yapabilecek seviyedeki verileri elde etmek için öğretim üyelerinin fotogrametrik ve lazer tarama çalışması yapmaya başladığını ifade etti.

Çalışmaların daha çok mimari ağırlıklı olarak devam ettiğini anlatan Top, önceki yıllarda gün ışığına çıkarılan seyir köşkü ve harem odalarının yapılan detaylı çalışmayla şekillendiğini kaydetti.

Top, kazı çalışmalarında taşınabilir eserler ile taşınmaz mimarinin ortaya çıkması için büyük uğraş verdiklerini bildirerek, şöyle konuştu:

"Ortaya çıkardığımız mekanlarda en fazla karşılaştığımız sorun, burada çıkan alçı, kerpiç ve taş duvarların korunması. Çünkü bunları kalıntı şeklinde çıkarıyoruz ve rakımın yüksek olması çetin geçen kış şartlarında bu eserlerin korunmasını gerektiriyor. Yani bu yapıların konservasyonuna ve restorasyonuna da ağırlık vermemiz gerekiyor. Bu yıl koruma projesi çalışmalarımızı tamamladık. Kuruldan geçtiği takdirde bu çalışmamızı da başlatacağız."

Reklam
Reklam

Kalenin teknik ölçümlemesiyle ilgili çalışma yürüten Selçuk Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Harita Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Yakar da kentin önemli tarihi değerlerinden biri olan Hoşap Kalesi'nde, 5 kişilik ekip ile fotogrametrik ve lazer tarama çalışması yaptıklarını söyledi.

Çalışma kapsamında, beş yıldır üren kazılarda ortaya çıkarılan her taşın tek tek çizilerek belgeleneceğine dikkati çeken Yakar, bunun için de gerekli altyapı çalışmalarını tamamlayarak işe koyulduklarını dile getirdi.

Yapacakları çalışmanın yaklaşık 10 gün süreceğine değinen Yakar, "Fotogrametrik ve lazer tekniğinin bir arada kullanıldığı Türkiye'deki ilk çalışmalardan bir tanesini Hoşap Kalesi'nde gerçekleştiriyoruz" dedi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: