Hoşgörü Kenti Hatay'da, Turizmciler Bayramda Da Umutsuz

Çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapması nedeniyle zengin bir tarihe ve doğal güzelliklere sahip olan, farklı dine inananların bir arada

Çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapması nedeniyle zengin bir tarihe ve doğal güzelliklere sahip olan, farklı dine inananların bir arada barış ve kardeşlik içerisinde yaşaması nedeniyle "Hoşgörü Kenti" olarak adlandırılan Hatay'da, turizmciler Suriye'de yaşanan olaylar nedeniyle Kurban Bayramı tatilinden de umutsuz.

Taban mozaiği zenginliği açısından dünyanın üçüncü en büyük müzesi, 14 kilometre uzunluğundaki Samandağ sahili, Hz. İsa'ya inananlara Hristiyan adının verildiği ilk mağara kilisesi gibi turistik değerlerinin yanı sıra, sayısız yemek çeşidiyle de çok sayıda turizm alternatifini elinde bulunduran Hatay'daki turizmciler, rezervasyonların azlığında şikayet ediyor.

Reklam
Reklam

Her yıl binlerce misafirini ağırlayan Hatay, ocak ayından bu yana, sınır girişlerinde yüzde 50 düşüş yaşadı. Geçen yılın ilk 9 ayında, sınırdaki 928 bin 858 ziyaretçi sayısı, bu yıl 437 bin 15'e düştü.

Antakya Turizm Derneği Başkanı Sabahattin Nacioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son zamanlarda kentteki turizm faaliyetlerinin durma noktasına geldiğini ileri sürdü.

Hatay'ın Suriye ile sınır komşusu olması ve orada yaşanan olaylar nedeniyle kentteki turizmin günden güne kötüye gittiğini ifade eden Nacioğlu, şöyle devam etti:

"Sınır komşumuz olan Suriye'de yaşanan olaylar, kentimizin turizmini de kötü etkiledi. Suriye'deki olaylar nedeniyle birçok kişi kentimize gelmez oldu. Birçok kişi otel rezervasyonlarını iptal etti. Kentimizde turizm adeta durma noktasında. Seyahat acenteleri ve işletme sahipleri çok zor durumda. Daha önceki yıllarda bayram tatili dolayısıyla birçok yerli ve yabancı ziyaretçiler, farklı dine inananların bir arada yaşadığı, denizi, yaylaları ve termal turizm zenginliklerinin yanı sıra, sayısız meze çeşitlerinin bulunduğu Hatay'a gelmek için günler öncesinden yer ayırttırırdı. Kurban Bayramı gibi özel günlerde turizmciler adeta çifte bayram yapardı. Ancak bu tablo yerini karamsarlığa bıraktı."

Reklam
Reklam

-GAP yerine Karadeniz turu-

Kamuoyuna kentin, basında yer aldığı gibi, her gün bomba düşen bir yer olmadığını anlatmaya çalıştıklarını vurgulayan Nacioğlu, ancak bu ön yargıyı kıramadıklarını kaydetti.

Önceki yıllarda yerli ziyaretçilerin yanı sıra Almanya, İtalya Belçika, Fransa gibi birçok Avrupa ülkesinden turistlerin de Hatay'a geldiğini ifade eden Nacioğlu, şöyle devam etti:

"Hatay, Türkiye'nin turizm açısından en önemli şehirlerden biri. Burada gezilecek çok önemli tarihi ve doğal güzellikler var. Taban mozaiği zenginliği açısından dünyanın sayılı müzelerinden biri kentimizde. Hristiyanların hac yeri olan ve Hz. İsa'ya inananlara Hristiyan adının verildiği ilk mağara kilisesi St. Pierre Kilisesi, St. Simon Manastırı, kaya mezarları bunun yanında Anadolu'nun ilk camisi Habib-i Neccar, dünyada ilk ışıklandırılan Kurtuluş Caddesi gibi sayısız güzelliğe sahibiz. Turistler geldiklerinde buraları görmek isterdi ve kentimizden ayrılırken de övgüyle giderlerdi. Ama artık bu günler çok geride kaldı. Son zamanlarda GAP turları yerine turistler Karadeniz turlarına yöneldi. Şu an Karadeniz turları ön planda. Ne zaman bu Suriye olayları son bulur, o zaman eskiden olduğu gibi Hatay turizm açısından gıptayla bakılacak bir yer olur."

Reklam
Reklam

Muhabir: Hatay / İsmihan Özgüven

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: