Howard'ın tehdidine tepkiler

KUALA LUMPUR (İHA) - Malezya Başbakanı Mahathir Muhammed, bugün yayınlanan demecinde, Avustralya'nın zorla Malezya topraklarına müdahale etmesinin savaş hali olarak değerlendirileceğini açıkladı.

Avustralya Başbakanı John Howard'ın, terörist saldırıları engellemek amacıyla bölge ülkelerine önleyici saldırılar düzenlenebileceği yönündeki sözlerini değerlendiren Başbakan Muhammed, terörizmle mücadele gerekçesiyle saldırılar düzenlenmesini, Malezya Devleti ve Hükümeti'ne yönelik savaş girişimi olarak değerlendireceklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Malezya Başbakanı, yerel medyada yayımlanan demecinde, "Avustralya'nın, suikastlar düzenlemek için roketler kullanması ya da insansız uçaklarla saldırılar düzenlemesi halinde bu durumu savaş hali addedeceğiz ve ülkemizin hükümranlık ve bağımsızlığını korumak amacıyla kanunlarımızın imkan verdiği biçimde hareket edeceğiz" dedi.

Avustralya güçlerinin izinsiz olarak Malezya topraklarına girmesinin yabancı bir ülkenin tecavüzü olarak değerlendirileceğini kaydeden Muhammed, "Bu, kesin olarak durumu kötüleştirecektir ve terörle mücadelenin yolu da bu değildir" diye konuştu.
Howard'ın söz konusu demeci, diğer bölge ülkeleri nezdinde de tepkiyle karşılanmış ve kınanmıştı.