Hozat Belediyesi, Abdullah Alpdoğan'ın adını sokak tabelasından sildi

Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak, 1937-38 Dersim olaylarının bastırılmasında etkin rol oynayan Korgeneral Abdullah Alpdoğan’nın...

Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak, 1937-38 Dersim olaylarının bastırılmasında etkin rol oynayan Korgeneral Abdullah Alpdoğan’nın adının verildiği sokağın ismini değiştirdi. Sokağa Özgürlük Sokağı adı verildi.
Tunceli’nin Hozat ilçesinde vatandaşların talebi doğrultusunda belediye meclisi aldığı bir kararla, 1947 yılında Korgeneral Abdullah Alpdoğan’ın isminin verildiği sokağın tabelası değiştirildi. Yerine Özgürlük Sokağı yazılı tabela asıldı.
Konuya ilişkin açıklama yapan Hozat’ın bağımsız Belediye Başkanı Cevdet Konak, “1935-36-37-38 katliamında aktif görev almış, Dersim’in canlısını, doğasını ve 40 bin insanını öldürerek isim yapmış Abdullah Alpdoğan’ın ismi 1947’den sonra bu sokağa verilmiş. 2011 Ağustos ayında Hozat halkıyla yaptığımız görüşmeler sonucunda ortak bir karar verildi. 'Dersim insanını yok eden bir generalin isminin bizim sokaklarımızda olması bizi rahatsız ediyor' dediler. Biz de ilk toplantıda ismi Özgürlük Sokağı olarak değiştirdik.” dedi.
İlerleyen günlerde Hamidiye Mahallesi’nin ismini de halkın talebi doğrultusunda değiştireceklerini söyleyen Konak, “Talebimiz bu ülkenin değerlerine ve halkına zarar veren, bu ülkede katliam ve soykırımlara neden olan devlet adına bunu yapanların isimleri değiştirilsin.” görüşünü dile getirdi.
Halkla yaptıkları anket ve çalışmalar sonucunda ilçedeki çeşme, park ve caddelere sosyal, siyasal ve kültürel anlamda öne çıkan yada haksızlığa uğramış insanların isimlerini verdiklerini kaydeden Hozat Belediye Başkanı Cevdet Konak sözlerini şöyle sürdürdü:
“Ahmet Kaya, Hasret Gültekin isimlerini yapmış olduğumuz çeşmelere verdik. Ayrıca bu coğrafyada halkın değeri olan sanatçıların fotoğraflarını da ilçenin çeşitli yerlerinde görmek mümkün. Seyit Rıza, Baytar Nuri ve Hrant Dink gibi isimlerin resimleri de ilçemizin sokaklarına çizildi. Bu uygulama bundan sonra da devam edecek.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz