KOCAELİ (İHA) - ASM Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Fatih Güçer, son günlerde yine tartışma konusu olan HPV virüsünün 630 milyon kadında enfekte olduğunu belirterek, "HPV virüsü için piyasada bulunan aşılar, HPV virüs tiplerinin sadece yüzde 70'ine karşı etkili" dedi.
Rahim ağzı kanserine yol açan HPV virüsünün temas ve cinsel ilişki yoluyla bulaştığını söyleyen Güçer, "Tüm dünyada temas ve cinsel ilişki sonucu yaklaşık 630 milyon kadının enfekte olduğu HPV'nin 100'e yakın tipi bulunuyor, ancak bunlardan sadece 30'u kadın ve erkek genital organlarında enfeksiyona neden oluyor. HPV virüsünün kuluçka süresi yaklaşık 9 ay. Enfeksiyon etkilerinin ortaya çıkması için virüsü aldıktan sonra yaklaşık 1 yılın geçmesi gerekiyor. HPV için en önemli risk faktörü çok eşlilik. Aynı zamanda sigara içimi, doğum kontrol hapı kullanımı, A vitamini eksikliği, herpes virüsü enfeksiyonu, immün sistemde direncin bozuk olması gibi durumlarda HPV enfeksiyonunun kişiye geçme ihtimali artar. HPV virüsü aynı zamanda gırtlakta da papillom dediğimiz bir takım lezyonlara, genital bölgede siğillere sebep olmaktadır" dedi.
Türkiye'de düzenli smear testi yaptırılmadığı için rahim ağzı kanserine yakalanan hastaların büyük bir çoğunluğunun artık cerrahi şansının kalmadığı safhada hekime geldiğine değinen Güçer, "Korunma çok önemli. Özellikle 9-13 yaş aralığındaki kız çocukları aşılandığı takdirde, bu kişilerde rahim ağzı kanserinden büyük ölçüde korunma sağlanmış olacaktır. Bu yaş aralığı isteğe bağlı olarak 26 yaşına kadar uzatılabiliyor. Aslında tüm toplumu aşılayacak olursak bundan 20-30 yıl sonra Türkiye'de hiçbir rahim ağzı kanseri hasta kalmaz. Bazı ülkelerde örneğin Avustralya'da 55 yaşına kadar olan kadınlara HPV aşısı uygulanmakta. Yani yaş sınırı aslında biraz göreceli bir kavram olarak gözükmekte. Ancak şunu da muhakkak belirtmek lazım; şu anda piyasada bulunan HPV aşısı kansere neden olan tiplerden 16 ve 18'e karşı koruyucu, diğer kansere neden olan tiplere karşı koruyucu değil. Kansere sebep olan HPV virüsleri içinde 16 ve 18, tüm kanserlerin yüzde 70'ini oluşturuyor. Demek ki, kanserlerin yüzde 30'u aşının korumadığı türden HPV tipleriyle oluşuyor. Yani aşı olmak demek kansere yakalanmama garantisi değil. Aşı olunduğu zaman da smear taramasının aynı şekilde devam etmesi gerekiyor. Gebelik sırasında tavsiye edilmiyor, ama emziren kadınlar aşılanabilir. Gebelikten önce başlanmışsa devam edilmez, gebelik sona erdikten sonra yeniden aşılama yapılabilir" diye konuştu.
Erkeklerin aşılanmasının ise hala tartışma konusu olduğunu söyleyen Güçer, "Çünkü onlarda da kansere yol açmayan genital siğiller oluşuyor ve onları önlemek için aşılanmanın gerekliliği tartışılıyor. Tercih ederlerse erkeklerin de taşıyıcı olmama adına, 9-15 yaş arasında aşılanabileceği bildiriliyor. Erkeklerde nadir de olsa penis kanseri görülebilmektedir ve penis kanserinin gelişimiyle HPV virüsü enfeksiyonu arasında ciddi bir ilişki olduğundan, aşılanan erkek çocuklarının penis kanserine karşı bir korunması söz konusu olabilir. HPV aşısı canlı virüs aşısı olmadığı ve Hepatit aşıları gibi genetik teknolojiyle hazırlandığı için birçok kişiye rahatlıkla yapılabilir. Aşının bilinen bir yan etkisi yok. Diğer aşılar gibi yapılan yerde lokal ısı artışı, kızarıklığa yol açabilir. 3 doz yapılıyor. İlk dozdan 2 ay sonra ikinci doz, ilk dozdan 6 ay sonra da üçüncü doz yapılıyor. Çok yeni olduğu için uzun dönem koruyuculuğu hakkında bir bilgimiz yok. Henüz 7 yıl çalışılmış. 7 yıla kadar koruduğunu biliyoruz. Bu
süre sonunda aşının tekrarlanıp tekrarlanmayacağı değerlendirilir" şeklinde konuştu.