HPV virüsü nedir? HPV virüsü belirtileri nelerdir?

HPV virüsü bulaşması halinde insan sağlığını tehdit eder ve gerekli önlemler alınmadığı takdirde ise ölümle sonuçlanabilmektedir. Hastalığın ilk evrelerinde belirtiler çok ağır bir şekilde görülmez. Ancak kişilerin bu rahatsızlığı ciddiye alması hayati önem taşır. Peki HPV virüsü nedir? HPV virüsü belirtileri nelerdir?

HPV virüsü yeryüzünde bulunan en tehlikeli virüslerden biridir. Onu böylesine tehlikeli hale getiren de virüsün sessizliğidir. Çok hafif belirtiler gösterdiği için genelde önemsenmeyen HPV virüsü, çoğu zaman hastalığın ileri safhalarında fark edilir. İşte hastalık hakkında merak edilen detaylar...

HPV virüsü nedir?

Daha çok HPV virüsü ismiyle bildiğimiz Human Papilloma Virüs, genellikle genital bölgede şiddetli enfeksiyona sebebiyet veren ve insan sağlığı açısından oldukça tehlikeli olan bir virüs çeşididir.

Reklam
Reklam

HPV virüsü, yaygın olarak genital bölge içerisi ya da çevresinde, yoğun enfeksiyon barındıran kırmızı benek ve siğil benzeri bir doku ile karşımıza çıkmaktadır. Yol açtığı sorunlar ve vücutta yarattığı dokusal bozukluklar nedeniyle kanser ile doğrudan ilişkilidir. HPV virüsü görüntü bakımından deri yanıklarına oldukça benzerdir.

100’e yakın çeşidi bulunan HPV virüsünün yalnızca 30 tanesi genital bölge ile ilgili enfeksiyonlara ve doku bozukluğuna sebebiyet vermektedir. Diğer türleri de el ve ayak derisi gibi başka yerlerde enfeksiyona yol açtığından, HPV virüsü için; “viral enfeksiyona yol açan virüs” tabirini kullanmak, yanlış bir tanımlama olmayacaktır.

HPV virüsü belirtiler ne zaman kendini gösterir?

“Hpv virüsü nasıl anlaşılır?” sorusu hastalıkla ilgili en çok merak edilen soruların başında gelir. HPV virüsü genellikle vücuda yerleştikten sonra 2 ile 6 ay arasında belirtilerini ağır olarak göstermeye başlar. 2 ile 6 ay arası HPV virüsünün kuluçka evresidir. Bu evrede virüs yayılmak için geniş zaman bulabilmektedir. İlerlemiş vakalarda, genellikle virüs rahim bölgesine kadar yoluna devam ederek bu bölgede kanser oluşma riskini %100’e kadar artırır.

Reklam
Reklam

Özellikle erkeklerde aylarca herhangi bir belirti göstermeden barınabilir. Bağışıklık sistemi düzgün bir şekilde çalışan kişilerde HPV virüsü genellikle ilk iki yıl içinde %70 ile %90 oranında temizlenir ve antikor üretilir. Bazı yapılan çalışmalar HPV virüsü hastasından çok HPV virüsü taşıyıcısı olduğunu ortaya atılmıştır. Yapılan bilimsel incelemeler sonucunda ise bu iddanın gerçek olduğu, özellikle de cinsel yönden aktif kişilerin büyük bir çoğunluğunun taşıyıcı olduğu ortaya çıkmıştır. HPV virüsünü hiçbir belirti göstermeden uzun yıllar boyunca taşıyan kişilere taşıyıcı yani “portör”, bu olaya ise “sessiz enfeksiyon” adı verilir.

HPV virüsü olan bir kişiden bir başka kişiye virüs geçişi olduysa genital bölgede kırmızı siğil benzeri yapılar oluşacaktır. Enfekte bireyin genital bölgesine oral yolla temas edilmesi halinde ise bu siğil benzeri yapılar ağız bölgesinde meydana gelir. Her virüs gibi çoğalmaya elverişli olan HPV virüsü özellikle nemli ve çok hava almayan yerlerde rahatlıkla çoğalırlar. Bu nedenle kişiler vakit kaybetmeden uzman bir hekim tarafından muayene edilmelidir. Doktorlar hastalar için en uygun tedavi planını uygulayacakıtr.

Reklam
Reklam

HPV virüsü türleri nelerdir?

100’e yakın HPV virüsü olduğunu söylemiştik. İçlerinden bazıları az risk grubunda iken bazıları çok risk grubundadır. Az risk grubuna ait HPV virüsleri şunlardır:

Tip 6, 42, 11, 44, 43, 54, 70, 61, 72, 81.

Yüksek risk grubuna ait HPV virüsleri şunlardır:

Tip 16, 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73, 82.

İnsan vücudunda rastlanan virüsler genellikle az risk grubuna ait HPV tip 6 ve HPV tip 11 virüsleridir.
HPV tip 16, HPV tip 18 ve HPV tip 31 virüsleri ise en tehlikeli virüslerden biri olup %80 olasılıkla kansere yol açmaktadır.

HPV virüsü nasıl bulaşır?

Gelelim “HPV virüsü nasıl bulaşır?” sorusuna: HPV virüsü cinsel yolla bulaşan, şiddetli viral bir enfeksiyondur. Hastalığın bulaşabilmesi için illa cinsel ilişkiye girmek gerekmez. Hastalık oral yolla ya da hasta bireye tensel temas ile bulaşabilir. Hatta bazı araştırmalar hastalığın, hastanın bazı eşyalarını kullanmak ya da onlara dokunmak suretiyle bile bulaşabileceğini doğrulamaktadır. Bunların yanı sıra tuvalet, duş gibi hijyen gerektiren yerlerden de HPV virüsü bulaşabilmektedir.

Reklam
Reklam

Hasta olan insanların tedavisine başlanılıp, genital bölge ve çevresindeki siğiller yok edildiğinden sonraki süreçte yeni siğillerin çıkma süresi ne kadar uzun olursa, hastanın taşıyıcılık oranı da o kadar düşük olur.

HPV virüsü belirtileri nelerdir?

HPV virüsü belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • En yaygın olarak karşılaşılan HPV virüsü belirtisi genital bölge ve çevresinde siğil oluşumudur.
  • Oral yolla enfekte genital bölgeye temas olduysa siğillere benzer yapılar ağız ve çevresinde de oluşur.
  • Kabarık deri.
  • Genital bölgede kaşınma ve yanma.
  • Kahverengi deri rengi.

HPV virüsü tanısı nasıl konmaktadır?

HPV virüsü tanısı, hastanelerdeki ürolog ve jinekologlar tarafından konulmaktadır.

Doktor sizi fiziksel olarak muayene ettikten sonra şüphelenmesi halinde sizden bazı testleri yaptırmanızı isteyebilir. Bunun yanında belirtilerin çoğunun görüldüğü hastalarda, doktor emin olmak amacıyla da laboratuvar testlerinin yapılmasını uygun görebilir. Kişilerden istenen olası tetkikler şunlardır:

Reklam
Reklam
  • HPV DNA testi: Pap smear testinin normalden farklı olması durumunda, kanser riskini araştırır.
  • Kolposkopi: Vajinanın büyüteç yardımıyla incelenmesidir.
  • Servikal Biyopsi: Rahimden bir parça örnek alınıp, hastada kanser riskinin olup olmadığı araştırılır.

HPV virüsü nasıl tedavi edilmektedir?

Son olarak gelelim” HPV virüsü vücuttan nasıl atılır?” sorusuna. Vücuda giren HPV virüsü bağışıklık sistemi yardımıyla parçalanıp vücuttan atılabileceği gibi bazı durumlarda da tedavi gerektirir. HPV virüsü; krem, kriyoterapi, elektrokoterizasyon, cerrahi yöntemler ile tedavi edilebilmektedir.