Hrant Dink bugün uğurlanıyor

İstanbul (AA)- Uğradığı silahlı saldırı sonucu öldürülen, Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, ebedi yolculuğuna uğurlanıyor.

Agos Gazetesi avukatı Fetiye Çetin, DİSK Genel Sekreteri Musa Çam, ÖDP Genel Başkan Yardımcısı Hakan Tahmaz ve İstanbul Meslek Odaları Koordinasyonu adına Tayfun Mater'den oluşan 'Hrant Dink'i Uğurlama Komitesi', bugün düzenlenecek cenaze törenine ilişkin bir yazılı açıklama yaptı.

Açıklamada, cenaze töreni saat 11.00'de Agos Gazetesi önünde başlayacak, burada Dink ailesi adına bir konuşma yapılacağı bildirildi.

Reklam
Reklam

8 KİLOMETRELİK YÜRÜŞ YAPILACAK

Cenaze kortejinin gazete binası önünden Şişli istikametine doğru ana bulvar üzerinde oluşturulacağı kaydedilen açıklamada, saat 11.30'da cenaze arabasının hareketiyle birlikte yürüyüşün Taksim istikametine doğru başlayacağı ifade edildi.

Açıklamada, "Hepimiz Hrant Dink'iz, Hepimiz Ermeniyiz" pankartı arkasında, başka bir pankart açılmadan ve slogan atılmadan sessiz yürüyüş gerçekleştirileceği belirtilerek, 8 kilometre olan yürüyüş güzergahının Şişli-Osmanbey-Harbiye-Taksim-Tarlabaşı Bulvarı-Unkapanı-Saraçhane-Aksaray'dan geçerek Yenikapı İDO iskelesi meydanında son bulacağı bildirildi.

Cenaze töreni programı ve ayrıntılar şöyle:

-Cenaze töreni Agos gazetesi önünde saat 11.00'da başlayacak. Kortej Agos gazetesinden Şişli istikametine doğru ve ana bulvar üzerinde oluşturulacak. Burada, Hrant Dink'in ailesi adına bir konuşma yapılacak.

- Saat 11.30'da cenaze arabasının hareketiyle birlikte, buradan Taksim istikametine doğru yürüyüşe geçilecek.

- "Hepimiz Hrant'ız, Hepimiz Ermeni'yiz!" pankartı arkasında, pankartsız ve slogansız, sessiz bir yürüyüş yapılacak.

Reklam
Reklam

- Yaklaşık 8 km olan yürüyüş güzergahı şöyle: Şişli Osmanbey-Harbiye-Taksim-Tarlabaşı Bulvarı-Unkapanı-Saraçhane-Aksaray-Yenikapı İDO iskelesi meydanı.

- Kortej, Elmadağ Divan Oteli kavşağına geldiğinde, cenaze arabası ve aile Meryem Ana Kilisesi'nde düzenlenecek tören için ayrılacak.

- Kortej yürüyüşü Taksim'e ve oradan Unkapanı yönüne devam edecek. Zaman ve mesafe nedeniyle tempolu bir yürüyüş olacak. Yenikapı iskelesi meydanına gelindiğinde, kilisedeki törenden çıkan cenaze arabası da meydanda büyük kitle ile buluşacak.

- Buradan Hrant Dink alkışlarla uğurlanacak. Cenaze arabaları Balıklı Ermeni Mezarlığı'na doğru yola çıkacak. Hrant Dink orada ailesi ve yakınları tarafından toprağa verilecek.

- Sabah erken saatten itibaren Şişli-Taksim güzergahı trafiğe kapalı olacak. Osmanbey metro istasyonu da kapalı olacak.

- Şehir dışından gelen araçlar Mecidiyeköy-Ali Sami Yen Stadı'nda park edecek ve yaya olarak Şişli-Osmanbey yönüne devam edecekler.

CENAZE TÖRENİNİ ll MESROB YÖNETECEK

Uğradığı silahlı saldırıda yaşamını yitiren Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink için Meryem Ana Ermeni Kilisesi'nde düzenlenecek töreni, Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II yönetecek.

Reklam
Reklam

Ermeni Patrikhanesi yetkililerinden alınan bilgiye göre, Türkiye Ermenileri Patrikliği'nin karşısındaki Meryem Ana Patriklik Kilisesi'nde, Dink'in cenazesinin yerleştirileceği bir platform oluşturuldu. Kilisenin ortasında ve cemaatin önüne gelecek şekilde kurulan ve çiçeklerle süslenen platforma Dink'in tabutu, kapağı kapalı olarak konulacak.

Tabutun kapağı, dini ritüele göre, ne buradaki tören boyunca, ne de cenaze defnedilirken açılacak. Türkiye Ermenileri Patriği Mesrob II'nin yöneteceği tören, saat 14.00'te başlayacak ve yaklaşık 45 dakika sürecek. Törende, Dink'in "ruhunun kurtuluşu, günahlarının bağışlanması ve cennete kabul edilmesi" için dualar ve ilahiler okunacak.

Patrik Mesrob II'nin de bir vaaz vermesi beklenen dini törenin sonunda, Müslümanlıkta da olduğu gibi "helalleşme" yapılacak ve tabut omuzlar üzerinde cenaze arabasına taşınacak.

Buradan Balıklı Ermeni Mezarlığı'na getirilecek Dink'in cenazesi, mezarlıkta gerçekleştirilecek ve yaklaşık 15 dakika sürecek bir başka dini törenin ardından toprağa verilecek.

Reklam
Reklam

İSTANBUL TRAFİĞİNE DİKKAT

Hrant Dink'in cenaze töreni nedeniyle bazı cadde ve yollar trafiğe kapatılıyor.

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, "19 Ocak Cuma günü menfur bir cinayet sonucu öldürülen Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in cenazesinin defnedileceği" hatırlatıldı.

Cenaze töreni nedeniyle bugün saat 07.30'dan itibaren bazı yolların kademeli olarak ve geçici süreyle trafiğe kapatılacağı bildirilen açıklamada, kapatılacak yollar şöyle sıralandı: "Mecidiyeköy otobüs duraklarından Halaskargazi Caddesi, Cumhuriyet Caddesi, Taksim Meydanı, Tarlabaşı Bulvarı, Unkapanı Köprüsü, Saraçhane, Atatürk Bulvarı, Yenikapı, Türkeli Caddesi'nden Kumkapı Meryemana Kilisesinin yer aldığı güzergah ve Zeytinburnu Balıklı Ermeni Mezarlığı civarındaki yollar."

Açıklamada, cenaze kortejinin Agos Gazetesi'nden Taksim istikametine doğru geçiş yapacağı belirtilerek, bu yüzden cenazeye katılımların Şişli-Mecidiyeköy tarafından yapılması gerektiğine dikkat çekildi.