Hrant Dink cinayeti davasında tahliye talepleri reddedildi

İstanbul (AA) – Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin 8'i tutuklu 19 sanığın yargılandığı davada, sanıkların tahliye talepleri reddedildi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada avukatların beyanlarının ardından sanıklara söz verildi. Sanıklardan Erhan Tuncel, haber elemanı olarak görev yaptığını, görevinin haber getirmek olduğunu belirtti. Tuncel, "Emniyet, savcılık ve mahkeme ifadeleri yan yana konulduğunda arap saçı oluyor. Bu olayın hiçbir yerinde yokum. Olayda gösterilmeye çalışılıyorum. Mağdurum. Tahliyemi istiyorum. 21 aydır tutukluyum. Hakkımdaki dosyanın ayrılmasını istiyorum" dedi. Mahkeme heyeti, Yasin Hayal'in Trabzon Cezaevi'nde kaldığı dönemdeki ses kaydına ilişkin CD'nin deşifre edilerek dökümünün yapılması için Adli Tıp Kurumu Başkanlığına yazı yazılmasına karar verdi.

Reklam
Reklam

Hrant Dink'in silah ruhsatı almak için İstanbul Emniyet Müdürlüğüne herhangi bir başvurusunun olup olmadığının, Emniyet Müdürlüğü Koruma Şubesinden herhangi bir koruma talep edip etmediğinin, kendisine koruma verilip verilmediğinin sorulmasına karar veren mahkeme heyeti, Erhan Tuncel'in Trabzon Emniyetinde resmi görevli olarak belirttiği "Ahmet" isimli kişinin açık kimliğinin bildirilmesi için Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğüne de yazı yazılmasını hükme bağladı.Mahkeme heyeti, polis memuru Muhittin Zenit'in talimatla ifadesi alınırken avukatlar hazır bulunmadığı için itiraz edildiğini belirterek, yeniden Bayburt Nöbetçi Ağır Ceza Mahkemesine yazı yazılarak Zenit'in talimatla ifadesinin alınmasına, ifade alınacağının sanık ve müdahil avukatlarına bildirilmesine karar verdi.

Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek'in Meclis Araştırma Komisyonuna verdiği ifadesi göz önüne alınarak, İstihbarat Daire Başkanlığından Dink'in vurulmasına yönelik kendilerine intikal eden herhangi bir bilginin olup olmadığının sorulmasına hükmeden mahkeme heyeti, ayrıca Dink'e ilişkin de iletişimin tespit edilmesi, dinlenmesi, sinyal bilgilerinin tespit edilmesi ve kayda alınmasına yönelik kurumlara intikal eden herhangi bir kararın olup olmadığının sorulması için Telekomünikasyon İletişim Başkanlığına yazı yazılmasına karar verdi.

Reklam
Reklam

Mahkeme heyeti, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesince 2006 yılında Yasin Hayal'in dinlenmesine yönelik verilen kararda, bu evrakta Hayal ile bir kişinin daha dinlenmesine karar verildiği, ancak isminin kapatıldığını belirterek, bu kişinin kimliğinin Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinden istenmesini kararlaştırdı. Erhan Tuncel hakkındaki kamu davasının ayrılması yönündeki talebin reddine karar veren mahkeme heyeti, sanıkların da tutukluluk hallerinin devamını hükme bağladı.

Mahkeme heyeti, Tuncel'in savunma tanığı olarak göstermiş olduğu Trabzon Emniyetinde görevli Mehmet Ayhan, Özkan Mumcu, Onur Karakaya'nın duruşmada savunma tanığı olarak hazır bulunmaları için yazı yazılmasını da kararlaştırdı. Bu arada, Mahkeme Heyeti Başkanı Erkan Canak da Kocaeli 2 No'lu F Tipi Cezaevi'nden gönderilen yazıda, tutuklu sanık Ogün Samast'ın "depresyon" tanısıyla Kocaeli Devlet Hastanesine sevk edildiğinden duruşmaya getirilemediğinin bildirildiğini kaydetti.