Hrant Dink davasında flaş gelişme

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink davasında temyiz kararı 15 Mayıs'ta açıklanacak.

ANKARA (ANKA) - Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin davanın Yargıtay'daki duruşmasında 12 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırılan Ersin Yolçu'nun Avukatı Feyzullah Şama, müvekkilinin beraatını istedi. Dink ailesinin avukatlarının duruşmaya katılma talebi reddedilirken, Yolçu hakkındaki karar 15 Mayıs'ta açıklanacak.

Hrant Dink cinayeti davasında duruşmalı temyiz talebinde bulunan sanık Ersin Yolçu'nun temyiz duruşması Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nde yapıldı. Duruşmaya Yolçu'nun Avukatı Feyzullah Şama, Dink ailesinin avukatları Hasan Üre ile İsmail Cem Halavurt katıldı. Duruşmada Dink ailesinin avukatları davaya katılma talebinde bulundu. Avukat Halavurt, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin adil yargılanma ilkesi çerçevesinde duruşmaya katılma isteminde bulundu. Avukat Üre ise, "Hrant Dink Yargıtay salonlarında daha öncede görüşüldü. Hrant Dink vekili olarak bu salonda bizlere de yer verilmeli. AİHM kararları doğrultusunda bize de söz verilmesini istiyoruz" dedi. Yargıtay Cumhuriyet Savcısı ise ilgili kanunlar gereği talebin reddedilmesi gerektiğini ifade etti. Sanık Yolçu'nun avukatının Feyzullah Şama da ailenin duruşmaya katılmasında bir sakınca görmediğini söyledi. Talebi değerlendirmek üzere duruşmaya ara veren heyet, aranın ardından kararını açıkladı. Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı Ekrem Ertuğrul, temyiz incelemesinin hangi hallerde duruşmalı yapılacağının, usul ve kuralların neler olduğunun, 5320 sayılı Ceza Muhakemesi Kanununun Yürürlük Ve Uygulama Şekli Hakkındaki Kanun'da yer aldığını ifade etti. Ertuğrul, temyiz duruşmasında ilk derece mahkemesindeki gibi olay yargılamasının yapılmadığını belirterek, katılan vekillerinin duruşmaya katılma ve sözlü beyanda bulunma isteğinin CMK'nın 318. maddesince oybirliği ile reddedildiğini açıkladı. Ertuğrul, Dink ailesinin avukatlarına duruşmayı izleyici olarak takip edebileceklerini belirtti.

Reklam
Reklam

-DELİLLER YARDIM NİTELİĞİNDE DEĞİL-

Yargıtay Cumhuriyet Savcısı, yerel mahkemenin Yolçu hakkında verdiği 12 yıl 6 aylık hapis cezası için Başsavcılığın verdiği onama istemli tebliğnameyi anımsatarak, kararın onanmasını istedi. Savunma için söz alan Yolçu'nun avukatı Şama, yerel mahkemedeki delillerin Yolçu'nun Ogün Samast'a yardım ettiğini ispat eder nitelikte olmadığını belirterek, olaydan önce ve sonrasında müvekkilinin eylemlerinin adam öldürme suçu çerçevesinde değerlendirilemeyeceğini ifade etti. Müvekkilinin İstanbul'a gitmesi için Ogün Samasat'ı otogara götürme işleminin sanık Yasin Hayal'in baskısı altında gerçekleştiğini savunan Şama, yerel mahkemenin Yolçu ile aynı konumda bulunan diğer sanıklara beraat verdiğini belirtti. Şama, planlı bir eylemin gerçekleştirilmesinde Yolçu'nun çok basit hareketlerinin "yardım" olarak değerlendirilemeyeceğini savunarak, müvekkilinin beraatını talep etti. Heyet Ersin Yolçu hakkındaki kararını 15 Mayıs'ta açıklayacak.

-DAVANIN GEÇMİŞİ-

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi, 19 sanığın yargılandığı davada tutuklu yargılanan Yasin Hayal'in, "Hrant Dink'i tasarlayarak öldürmeye azmettirmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet, "yazar Orhan Pamuk'u tehdit etmek" suçundan 3 ay ve "ruhsatsız silah bulundurmak" suçundan da 1 yıl hapisle cezalandırılmasını, "silahlı terör örgütü yöneticisi olmak" suçundan ise beraatini kararlaştırmıştı.

Reklam
Reklam

Tutuklu sanıklardan Erhan Tuncel'in de toplam 10 yıl 6 ay hapisle cezalandırılmasına hükmederek tahliyesine karar veren heyet, sanıklardan Ersin Yolçu'yu 12 yıl 6 ay, Ahmet İskender'i 13 yıl 4 ay ve Salih Hacısalihoğlu'nu 2 ay 15 gün hapisle cezalandırırken, bütün sanıkların "silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan beraatine hükmetmişti. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Hikmet Usta, yerel mahkemenin kararına itiraz etti. Savcı Usta'nın, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığına gönderdiği dilekçede, Erhan Tuncel ve Yasin Hayal'in örgüt liderliği ve yöneticiliğini yaptığı sanıkların, Ergenekon soruşturmalarında yakalanan ve haklarında dava açılan sanıklarla amaç birliği içinde bulunduğunun, ana yapı Ergenekon ile Trabzon'daki hücresel yapının aynı suç işleme DNA ve gen özelliklerine sahip olduğunun anlaşıldığı kaydedilmişti. Kararı veren İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Rüstem Eryılmaz ise davanın sanıklarıyla ilgili örgüt yöneticiliği veya üyeliği konusunda yeterli delil bulunamadığından beraat kararı verdiklerini söylemişti. (ANKA)

Reklam
Reklam