Hristofyas: "Çözümün anahtarı Ankara'nın elinde"

Lefkoşa - Kıbrıs Rum yönetimi liderliğini bugün Tasos Papadopulos'dan devralan yeni Rum lider Dimitris Hristofyas, "çözümün anahtarının Ankara'nın elinde olduğunu" savunarak, "Türkiye'nin çözüm için işbirliği yapmaya karar vermesi gerektiğini" söyledi.

Rum haber ajansına göre, Hristofyas, Rum Meclisi'ndeki yemin töreninde yaptığı konuşmada, "Kıbrıs için yeni bir dönem açacaklarını, bu dönemin, Kıbrıs sorununa adil, yaşanabilir ve fonksiyonel bir çözüme yönelik çabaların yoğunlaşacağı bir dönem olacağını" kaydetti. Hristofyas, "bu çözümün 'Kıbrıs Cumhuriyeti'nin egemenliğini, bağımsızlığını, toprak bütünlüğünü ve birliğini yeniden tesis eden ve ülkenin iç meselelerine yabancı güçler tarafından müdahale edilme hakkını öngörmeyen bir çözüm olduğunu" söyledi.

Reklam
Reklam

Türk askerinin adadan çekilmesini, Türkiye'den gelen göçmenlerin adadan ayrılmasını, Rum göçmenlerin eski yerlerine geri dönmesini ve mülkiyet haklarını talep ettiklerini kaydeden Hristofyas, hedeflediği çözümü şöyle anlattı:

"1977 Makarios-Denktaş ve 1979 Kiprianu-Denktaş Doruk Anlaşmalarının öngördüğü iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon çerçevesinde ülkemizin toprağı, halkı, kurumları ve ekonomisini yeniden birleştiren bir çözümdür.

Çözüm, Birleşmiş Milletler'in Kıbrıs'la ilgili kararlarına dayanmalı, uluslararası hukuk ve Avrupa hukuku ile insan haklarına ilişkin uluslararası anlaşmalarla uyum içinde olmalıdır. Çözümün, Kıbrıslı Rum, Kıbrıslı Türk, Maronit, Ermeni ve Latin olmak üzere tüm Ada halkının insan haklarını ve temel özgürlüklerini yeniden tesis etmesi ve güvence altına almasını talep ediyoruz. Buna göçmenlerin geri dönme ve mülkiyet hakkı da dahil edilmektedir.

Çözümün, Türk askerlerinin çekilmesini ve 'Kıbrıs Cumhuriyeti'nin askersizleştirilmesini öngörmesini talep ediyoruz. Nihai hedef, tüm Kıbrıs'ın askerden arındırılması olmaya devam etmektedir. İki toplumun siyasi eşitliğini, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararlarının belirlediği biçimde, tutarlılıkla destekliyoruz."

Reklam
Reklam

AA