HRÜ 2012-2013 Akademik Yılı Açılış Töreni

ŞANLIURFA (A.A) - Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, "Tüm dünyada Afrika, Asya ve Latin Amerika dahil, 2009'da dünyanın orta öğretimde

ŞANLIURFA (A.A) - Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, "Tüm dünyada Afrika, Asya ve Latin Amerika dahil, 2009'da dünyanın orta öğretimde okullaşma oranı yüzde 88, Türkiye'nin oranı ise yaklaşık yüzde 68'dir" dedi.

Bakan Dinçer, Şanlıurfa'da Harran Üniversitesi (HRÜ) 2012-2013 akademik yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada, son 10 yılda ülkelerinin birçoğunun eğitim politikalarını değiştirdiğini söyledi.

Dünyadaki çeşitli ülkelerin üniversiteli öğrenci oranlarına değinen Bakan Dinçer, "Mesela Japonya'nın yeni stratejik planda yüzde 100 üniversiteli nesil hedefi var. Güney Kore aynı şekilde. ABD ve AB ülkeleri de yüzde 40 için mücadele veriyor. Bizde şu an içinde bulunduğumuz durumda bu oranın yüzde 4-5 civarında olduğunu, çağ nüfusunun ortalamasının ise yüzde 35 civarında olduğunu söylersem aramazdaki stratejik açık ortaya çıkar" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Bakan Dinçer, gençlerin istihdamı açısından üniversitenin önemli bir kriter olduğunu ancak her üniversitelinin de branşındaki küresel rekabet ortamını dikkate alarak kendini mesleğine hazırlaması gerektiğini vurguladı.

-"Her bin kişiden 5-6'sı uzman"

Bakan Dinçer, son yıllarda dünyada her alanda ciddi oranda alanında uzman kişilere ihtiyaç duyulduğunu, Japonya'da bin kişi arasında 30'a yakın uzman bulunduğunu ifade etti.

Türkiye'de bin kişi içerisinde bu oranın 3-4 civarında olduğunu dile getiren Bakan Dinçer, şöyle devam etti:

"Dünyanın pek çok ülkesi özellikle gelişmiş ülkeleri rekabete kendilerini hazırlıyor. Biz maalesef ülkemizde lise eğitimini zorunlu hale yeni getirmişiz. Tüm dünyada Afrika, Asya ve Latin Amerika dahil, 2009 dünyanın orta öğretimde okullaşma oranı yüzde 88, Türkiye'nin oranı ise yaklaşık yüzde 68'dir. Son yıllarda önemli gayretler göstererek bu orana da anca ulaşabildik. Eğitim toplumların bir biriyle kıyaslanabilecek en önemli faktörlerindendir. Bizim eğitimdeki durumumuz, diğer alanlar arası rekabet açısından da halimizi ortaya koyuyor."

Reklam
Reklam

-"Hayat boyu öğrenme oranı yüzde 2"

Bakan Ömer Dinçer, hayat boyu öğrenmenin önemine de dikkat çekerek, her üniversitelinin her an mesleğini ve branşını değiştirebilecek düzeyde donanıma sahip olması gerektiğini söyledi.

Sahip olunan diplomalardan ziyade bilgi ve becerilerin her geçen gün dünyada daha fazla önem kazanmaya başladığını dile getiren Bakan Dinçer, şöyle devam etti:

"Sahip olduğunuz bilgi ve becerilerimiz artık bir ömür boyu yetmeyebilecek durumdadır. 40 yıllık çalışma hayatında ortalama bir Amerikan vatandaşının 4 kez meslek, 11 kez de iş değiştirmeye hazır halde yetişiyor. Bizler de iyi bir yaşam standardı istiyorsak benzer gayreti göstermeliyiz. Amerika'da hayat boyu öğrenme oranı yüzde 16, Türkiye'de bu oran yüzde 2'dir. 2023 yılındaki hedefimiz bu oranı yüzde 8'e ulaştırmaktır. Öğrenmeyi öğrenmek, en az bir yabancı dil bilmek, girişimci bir ruha sahip olmak kazanmamız gereken en önemli niteliklerin başında geliyor. Bunu akademisyenlerimiz ve öğrencilerimizle birlikte yapmak zorundayız."

Reklam
Reklam

Bakan Dinçer, dünyadaki medeniyetler tarihinde bilimin imkan verildiği ölçüde gelişebildiğinin görüldüğünü dile getirerek, bu imkanların İslam tarihinde güzel örneklerinin bulunduğunu söyledi.

-"Bilimin gelişmesi için..."

Bilimin gelişmesi için uygun zemin ve hoşgörüye ihtiyaç duyulduğunu anlatan Bakan Dinçer, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Geçmişte Bağdat bilim ve kültürün merkezi olmuş bu sayede önemli bilim adamlar yetişmiştir. Bilimin gelişmesi için uygun zemin ve hoşgörü iklimi ön şarttır. Ümit ediyoruz ki Harran Üniversitesi de bu vizyonla dünya üniversitesi olma yolunda ilerleyecektir. Büyük bir miras üzerinde olan Şanlıurfa'nın itici gücü Harran Üniversitesi'dir. Üniversitenizin son yıllardaki kapasitedeki dikkat çekici artışı tercih edilen üniversite olduğunu gösteriyor."

Bakan Dinçer, gençlere daha iyi eğitim sunmak için imkanları zorladıklarını belirterek, öğrencilerin de sunulan imkanları en iyi şekilde değerlendirmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.

Şanlıurfa Valisi Celallettin Güvenç ise Türkiye'nin son yıllarda ciddi problemlerle karşı karşıya kaldığını hatırlatarak, yaşanan sıkıntıların aşılması noktasında akademisyenlerin bilimsel eğitimin yanı sıra öğrencilerin moral motivasyonunu yüksek tutması gerektiğini dile getirdi.

Reklam
Reklam

HRÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Halil Mutlu da üniversitelerin ürettiği bilgileri toplumun yararına kullanması gerektiğini belirterek, bu anlamda özellikle tarım ve sağlık başta olmak üzere kentin halkına akademisyenlerin ciddi katkılar sağladığına inandığını söyledi.

Törene Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Halil Özcan ile çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Bu arada Bakan Ömer Dinçer, HRÜ'deki açılışın ardından Suriye'deki olaylar nedeniyle zaman zaman eğitimin aksadığı sınırdaki Akçakale ilçesine gitti.

Muhabir: Rauf Maltaş / Sevil Çelik

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz