HSK nedir? Yeni sistemde HSK üyeleri nasıl belirleniyor?

Yeni sisteme göre HSYK, HSK olarak duyuruldu ve kurumun tüm işleyişi resmen değişti. HSK nedir sorusunu soracaksanız görev tanımı hemen hemen aynı kaldı. Sadece HSK üyeleri belirlenmesiyle ilgili değişiklikler, yeni sistem ile birlikte HSK'ya uygulandı. Referandumun ardından HSK'nın tüm detayları belli oldu ve 7 Haziran'da yeni HSK üyeleri göreve geldi. İşte HSK hakkında tüm güncel bilgiler ve HSK'nın işleyişi ile ilgili tüm detaylar!

Anayasa referandumu ardından, önceden HSYK olarak bilinen kurul, sonrasında HSK olarak değiştirildi ve üyeleri Recep Tayyip Erdoğan tarafından atanıyor. İlk atanan isimler, 7 Haziran 2017 tarihinde resmi olarak görevlerine başladı ve yeni üyeleri de Cumhurbaşkanı atadı. Bununla birlikte yeni sistemle değişen ve adı HSK olan kurulun sadece bir kadın üyesi var: Songül Yazar, kurulun tek kadın üyesi olarak duyuruldu. Daha önce HSK'da, 13 üyeli yeni Hakimler ve Savcılar Kurulu (HSK), 7 Haziran Çarşamba günü mesaiye başlayacak. 2010’daki anayasa değişikliğiyle üye sayısı 7’den 22’ye çıkarılan Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), 3 daireli olmuştu. 16 Nisan’daki anayasa değişikliği ile HSYK’nın adı HSK olarak değiştirilirken, 22 olan üye sayısı 13’e, daire sayısı ise 3’ten 2’ye indirildi. 2010 referandumundaki değişiklikler de en radikal değişikliklerden bir tanesiydi.

Reklam
Reklam

KİMLER HSK'DA? HSK ÜYELERİ KİMLER?

Referandumun hemen ardından HSK üyeleri resmen duyurulmasa da; tahminler vardı ve bu tahminler hemen hemen doğru çıktı. Meclis muhabirleri, ilk olarak HSK üyeleri isim listesini şu şekilde duyurdu:

1- Adalet Bakanı Bekir Bozdağ (Başkan).
2- Adalet Bakanlığı Müsteşarı Kenan İpek (Tabii üye).
3- Mehmet Yılmaz: HSYK eski Başkanvekili ve 2. Daire Başkanı’ydı
4- Halil Koç: HSYK eski üyesi ve 1. Daire Başkanı’ydı.
5- Hüseyin Şahin: Ankara Cumhuriyet Başsavcı Vekili’ydi.
6- Mehmet Akif Ekinci: İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili’ydi.
7- Cafer Ergen: Danıştay üyesiydi.
8- Alp Arslan: HSYK üyesiydi.
9- Hamit Kocabey: MHP ve Genel Başkan Devlet Bahçeli’nin avukatı. MHP MYK üyesiydi.
10- Songül Yazar: Avukat. AK Parti Beyoğlu Belediye Meclisi üyesiydi.
11- Yaşar Şimşek: Yargıtay Genel Sekreteri’ydi.
12- Ali Cengiz Köseoğlu: Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğretim üyesiydi.
13- Mehmet Ademoğlu: Yargıtay üyesiydi.

Eski sisteme göre üyelerin seçimi şu şekilde:

Reklam
Reklam

Kurul 22 üyeden oluşmaktadır. Adalet Bakanı ve müsteşarı kurulun üyeleridirler. Dört üye fiilen 15 sene avukatlık yapmış veya üniversitelerde 15 yıl hukuk alanında çalışma yapmış akademisyenler arasından Cumhurbaşkanı’nca seçilir. Üç üye Yargıtay üyeleri arasından Yargıtay Genel Kurulunca seçilir. Bir üye kendi üyeleri arasından Türkiye Adalet Akademisi’nce seçilir. Yedi üye meslekten adli yargı hakim ve savcıların seçimiyle birinci sınıf hakimler ve savcılar arasından seçilir. 3 üye meslekten idari yargı hakim ve savcıların seçimiyle birinci sınıf hakim ve savcılar arasından seçilir. Üyeler dört yıl için seçilebilirler ve süresi biten üyeler tekrar seçilme hakkına sahip oldular.