Hubble uzay teleskopu'ndan yeni keşif

WASHINGTON (İHA) - Amerikan Uzay Ajansı, Hubble Uzay Teleskopu'nun, 25 ışık yılı mesafedeki bir güneş sisteminde yer alan yeni bir gezegenin fotoğrafını çektiğini duyurdu.

Güneş Sistemi'ndeki en büyük gezegen olan Jüpiter'den 3 kat daha büyük olan Formalhaut b isimli gezegenin, ilk görüntülerini yayınlayan Amerikan Uzay Ajansı, Hubble Uzay Teleskopu aracılığıyla çekilen görüntülerin yeni bir keşif olduğunu bildirdi. Dünya'dan yaklaşık 25 ışık yılı uzaklıkta bulunan gezegenin Fomalhaut Sistemi'nde yer aldığı kaydedilirken, NASA tarafından yayınlanan fotoğrafta, ortasında büyük kırmızı bir toz bulutu bulunan gezegen küçük bir nokta olarak görünüyor.

Reklam
Reklam

Hubble'ın keşfettiği diğer gezegen ise şimdiye kadar saptanan dış gezegenlerin en küçüğü. Jüpiter'in 3 katı kadar büyüklüğe sahip ve Satürn gibi halkaları bulunuyor. Fomalhut yıldızı etrafında dönen gezegenin Piscis Austrinus takım yıldızında, 148 trilyon mil uzakta olduğu tespit edildi. Gezegenin 200 milyon yaşında. Son 13 yıldır güneş sistemimiz dışında 300 civarında gezegen keşfedildi.