Hudut ve sahillerde yeni dönem

ANKARA (İHA) - Mülki idare amirlerine sivil hava meydanları, limanlar ve sınır kapılarında güvenliğin sağlanması, giriş çıkışlarla ilgili görev ve hizmetlerin düzenli ve etkili bir biçimde yürütülmesi, görevli kuruluşlar arasında işbirliği ve koordinasyonun sağlanması için gerekli önlemleri almaya ve uygulamaya, kuruluşların çalışmalarını denetlemeye yetki veren kanun tasarısı hükümet tarafından TBMM'ye gönderildi.

Hükümet, hudut ve sahil bölgelerinde görev yapacak mülki idare amirlerinin yetkilerini arttırıyor. TBMM'ye akşam saatlerinde gönderilen tasarıya göre valilere sivil hava meydanları, limanlar ve sınır kapılarında, güvenliğin sağlanması, giriş çıkışlarla ilgili görev ve hizmetlerin düzenli ve etkili bir biçimde yürütülmesi, görevli kuruluşlar arasında işbirliği ve koordinasyonun sağlanması için gerekli önlemleri almaya ve uygulamaya, kuruluşların çalışmalarını denetlemeye yetkisi veriliyor. Aynı tasarıyla İçişleri Bakanlığı'nın teklifi üzerine Bakanlar Kurulu'nca belirlenecek sivil hava meydanları, limanlar ve sınır kapılarında görev yapmak üzere, hizmet içi eğitimini tamamlamış vali yardımcısı veya kaymakamlar arasından hudut mülki idare amiri atanacak. Sivil hava meydanları, limanlar ve sınır kapılarında birinci fıkrada belirtilen yetkiler, hudut mülki idare amirleri tarafından kullanabilecek. Atama yapılmayan yerlere, valinin sorumluluğu ve denetimi altında görev yapmak üzere ildeki vali yardımcıları ve kaymakamlar arasından vali tarafından görevlendirme yapılacak. Ulaştırma Bakanlığı sivil hava meydanları ve limanlarda hudut mülki idare amirlerine yardımcı olmak üzere bir yetkili görevlendirilecek. Hudut mülki idare amiri sivil hava meydanlarında, limanlarda ve sınır kapılarında binaları, uçakları, gemileri ve diğer deniz, hava ve kara taşıtlarını; yolcular ile görevli personelin üstlerini, araçlarını ve eşyalarını aratabilecek. Sivil hava meydanlarında, limanlarda ve sınır kapılarında görevli personelin yıllık izin ve mazeret izinleri hudut mülki idare amiri tarafından veriliyor. Hudut mülki idare amiri, personel hakkında sicil raporu düzenleyip; her türlü soruşturma, ön inceleme ve disiplin soruşturması yaptırabilecek; uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezası verebilecek ve 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu hükümlerine göre görevden uzaklaştırabilecek. Bu yetkiler, bölge müdürleri ve başmüdürler hakkında valiler tarafından kullanılıyor. Hudut mülki idare amirinin sicil ve disiplin amiri olduğu görevlilerin bir üst sicil ve disiplin amiri vali olacak. Aynı tasarıyla sivil hava meydanlarında, limanlarda ve sınır kapılarında hizmet veren kurum ve kuruluşlar, hizmetlerin yerine getirilmesinden hudut mülki idare amirine karşı sorumlu olacak. Kamu kurum ve kuruluşları, teknik konular, istatistiksel bilgiler ve mali konularda kendi kuruluşlarıyla yaptıkları mutat yazışmalar dışındaki her türlü yazışmalarını hudut mülki idare amiri aracılığıyla yapacak. Önleyici tedbirlerin zamanında alınabilmesi için Emniyet, Jandarma ve Kara Kuvvetleri Komutanlığı Sınır Birlikleri, Gümrük, Gümrük Muhafaza ve diğer kamu kurum ve kuruluşları, elde ettikleri bilgileri hudut mülki idare amirlerine bildirecek.

Reklam
Reklam

Tasarının gerekçesinde ise şu ifadelere yer verildi:

"Gümrük kapılarında vali ve valinin görevlendireceği mülki idare amiri her ne kadar koordinasyonu sağlamaktan sorumlu ise de mülki idare amirlerinin yetkileri konusunda tereddütler bulunması nedeniyle tek yetkili ve sorumlu bir otoriteye ihtiyaç duyulmaktadır. Yapılan düzenleme ile hudut mülki idare amiri olarak görev yapmak üzere vali tarafından vali yardımcıları arasından görevlendirme yapılması yerine, bu konuda hizmet içi eğitimini tamamlamış vali yardımcısı veya kaymakamlar arasından atama yapılması, Kanunda öngörülen yetkilerin hudut mülki idare amiri tarafından kullanılması ve kapılarda görev yapan tüm birimler ile personelin hudut mülki idare amirine karşı sorumlu olması öngörülmektedir. Bu çerçevede, hudut mülki idare amirleri; etkili bir koordinasyon için her türlü tedbiri alma, personele yıllık izin ve mazeret izni verme, personel hakkında sicil raporu düzenleme, her türlü soruşturma, ön inceleme ve disiplin kovuşturması yaptırabilme, uyarma, kınama ve aylıktan kesme cezası verebilme ve diğer cezalar için öneride bulunabilme, görev başında kalmalarında sakınca görülen personeli görevden uzaklaştırabilme yetkileri ile donatılmaktadır. Tasarı bu amaçla hazırlanmıştır."

Reklam
Reklam