Hukuk Ve Hayat Derneği: Danıştay'ın Başörtüsü Kararı Çok Olumlu

Hukuk ve Hayat Derneği, Danıştay'ın başörtüsüyle ilgili verdiği kararı, bireysel hak ve özgürlükler açısından çok...

Hukuk ve Hayat Derneği, Danıştay'ın başörtüsüyle ilgili verdiği kararı, bireysel hak ve özgürlükler açısından çok olumlu bulduğunu açıkladı.

Dernekten yapılan yazılı açıklamada, Danıştay 8. Dairesi'nin Türkiye Barolar Birliği meslek kurallarının 'Avukat ve avukat stajyerleri mesleğe yaraşır bir kılık ve kıyafetle başları açık olarak mahkemelerde görev yaparlar' hükmünü içeren 20. maddesinin 'başları açık' ibaresinin yürütmesini oy çokluğu ile durdurmasının bireysel hak ve özgürlükleri savunan çok olumlu bir karar olduğu vurgulandı.

Reklam
Reklam

Anayasa ve yasalarda başörtüsünü yahut insanların kılık kıyafet özgürlüğünü yasaklayan hiçbir hüküm olmadığına dikkat çekilen açıklamada, bu çağdışı yasak ve sınırlamanın gündeme yönetmelik, yönerge gibi ikincil düzenlemeler ya da defacto uygulamalar ile sokulduğu vurgulandı.

Açıklamada, “Ancak ne yazık ki bugüne kadar; idari yargı mercileri ve Anayasa Mahkemesi, yasakçı yorumlar ile bu idari tasarruflara karşı açılan davaları reddederek bu yasağın uygulanmasına imkan sağladı.” denildi.

İlk defa bir yüksek yargı merciinin özgürlüklerden yana tavır alması, bireyin özgürlüğünü koruyan bir karar vermesinin son derece umut verici olduğunun kaydedildiği açıklamada şu iadelere yer verildi: “ Zaten Anayasamızın 2. (Hukuk Devleti İlkesi) , 10 (kanun önünde eşitlik ilkesi) , 12 (temel hak ve hürriyetlerin dokunulmazlığı ilkesi) , 17 (Kişinin dokunulmazlığı, maddî ve manevî varlığı geliştirme hakkı) , 24 (Din ve vicdan hürriyeti) , 42 ( Eğitim ve öğrenim hakkı ve ödevi) , 48 (Çalışma ve sözleşme hürriyeti) , 70. (Kamu Hizmetlerine Girme Hakkı) maddeleri de bu yönde olup bireysel özgürlükleri korumaktadır. Bir kişiyi yapmak istediği meslek, almak istediği eğitim nedeniyle anayasal bir hakkından vazgeçmeye zorlamak Anayasamız, insan hakları sözleşmeleri ve çağdaş hukuk devleti ilkelerine aykırıdır. Bu karar, bazı baroların kendi ideolojileri nedeniyle keyfi yasakçı kurallar ihdas etmelerinin de önüne geçecektir.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: