BARTIN (İHA) - Türk Ceza Hukuku Derneği ve Bartın Barosu'nun ortaklaşa düzenlediği panelde, Türk Ceza Kanunu ve Ceza Muhakemesi Kanunu tartışıldı. Dernek Başkanı Prof. Dr. Duygun Yarsuvat, Türk Ceza Kanunu'nun yeniden düzenlenmesi gerektiğini ifade etti.
Milli Eğitim Müdürlüğü Halk Eğitim Merkezi Salonu'nda düzenlenen panele Bartın Baro Başkanı Nilgün Saban, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Yalçın, hakimler, savcılar, avukatlar, emniyet teşkilatı, askeri personel ve basın mensupları katıldı. Panele konuşmacı olarak ise Türk Ceza Hukuku Derneği Başkanı Prof. Dr. Duygun Yarsuvat, Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Köksal Bayraktar, Doç. Dr Yener Ünver, Prof. Dr. Erdener Yurtcan, Prof. Dr. Erol Cihan ve Prof. Dr. Ersan Şen katıldı.
Dernek Başkanı Prof. Dr. Yarsuvat, hükümet tarafından hazırlanan ve TBMM'den geçen yasa tasarısının tamamının değişmesi gerektiğini ifade etti. Meclise sevk edilen tasarı üzerinde çalıştıklarını ve Komisyon Başkanı Köksal Toptan'a endişelerini yazılı olarak bildirdiklerini belirten Prof. Dr. Yarsuvat, "15 gün kanunlaşma süresi sonrasında TCK ortaya çıktı. Bu TCK 1 Nisan 2005'te yürürlüğe gireceği kabul edildi, kamuoyunda ortaya çıkan itirazlar sonunda Haziran'a kadar ertelendi. Bu hükümetin kendi tasarısıdır. Arkasında durmadığı meçhuldür. Üniversitelere soruldu. Biz tasarı hakkında komisyon başkanı Köksal Toptan'a yazı yazdık. Raporumuzda alt komisyonu tasarısı herhangi şekilde kanunlaştığında Türkiye'de ceza hukuku sorunlarının ortaya çıkacağını belirttik. Bunun yerine yeni bir Ceza Kanunu'nun yapılması gerekir dedik. Kültür Üniversitesi'nde yapılan toplantıda da bu tasarının yanlış olduğu dile getirildi. Komisyon tasarısının bir mektep çocuğunun yapmış olduğu bir resimdir. Bunu uygulamayın. Biz akademisyeniz" dedi.
"CEZA EN SON UYGULANACAK YAPTIRIMDIR"
Yeni TCK'da bir çok hatanın olduğunu, ancak en önemli hatalardan birisinin olası kasıtla şuurlu taksirin birbirine karıştırılması olduğunu belirten Prof. Dr. Duygun Yarsuvat, cinsi suçlarda hükümetin tamamen aktüalitenin etkisi altında kaldığını vurguladı. Kameraların bu tür cinsel taciz görüntülerini çekmesinden dolayı cinsel tacizin hukuk literatürüne gireceğini belirten Yarsuvat, "Ceza kanunun 1. maddesi, 1 kısım temel ilkeler tanımlar ve uygulamalı 1 bölüm temel ilkeler ve tanımlar Ceza kanununun amacı burada düzenlenmiştir. Ceza kanunun amacı kişi hak ve özgürlüklerinin kamu düzenini ve güvenliğini, hukuk devletini, kamu sağlığını ve çevreyi, toplum barışını sağlamak suç işlenmesini önlemektir. Ceza kanunu ile bu amaç bir suç siyasetidir. Devlete, siyasi iktidara göre değişen bir suç siyasetidir. Suçun önlenmesi ceza ile olmaz. Ceza en son uygulanacak bir yaptırımdır. Suçu önlemeden alınacak tedbirler vardır. Dolayısıyla ceza kanunuyla bunu düzenleyemezsiniz. Bütün bu sıralanan şeyler arasında mağdurun korunması yoktur. Halbuki modern Ceza Kanunu 20. yüzyılın başından sonuna kadar mağduru koruyucu hükümlere sahip olmuştur. Bu demek ki bu ceza kanunun suçun mağdurunu korumayacaktır" diyerek endişelerini dile getirdi. Panele katılan hakim, savcı, avukat, emniyet personeli, askeri personel ve basın mensupları TCK yönetmelikleri konusunda bol bol not tuttu.