Hukukçulara Kent Konseyi Bilgilendirmesi

Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala, Ahenk Hukuk Derneği’nin geleneksel sabah toplantılarına konuk oldu.Bursa Kent...

Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala, Ahenk Hukuk Derneği’nin geleneksel sabah toplantılarına konuk oldu.

Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala, Türkiye’deki kent konseylerinin gelişimi ve çalışma sistemleri hakkında Ahenk Hukuk Derneği üyelerine bilgi verdi. Yerel gündem geleneğinden gelen kent konseylerinin Belediye Kanunu’yla idari sisteme girdiğini söyleyen Semih Pala, sağlam bir yerel gündem geleneğine sahip olan Bursa’nın kent konseylerini hızlı bir şekilde hayata geçirdiğini belirtti. Bursa Kent Konseyi’nin katılımcı profilinin valilik, belediyeler, üniversiteler, akademik meslek odaları, iş hayatı meslek odaları gibi geniş bir yelpazeden oluştuğunu ifade eden Pala, kent konseyinin bir çatı kuruluşu ve organizasyon kuruluşu olduğunu dile getirdi. Bursa Kent Konseyi’nde başkan ve yürütme kurulu üyelerinin seçimle işbaşına geldiğini hatırlatan Pala, “Bursa Kent konseyi, resmi ve sivil toplumsal kuruluşların çatı kuruluşudur. Kurumları bir araya getirir, toplantılar düzenler. Ortaya ortak bir görüş çıkar. Kent konseyi olarak bizler de sonuçları ilgili bakanlıklara ve yerlere göndeririz. Yerel demokrasinin buluşma noktası olarak herkesle ve her kesimle birlikte olmanın ve birlikte çalışmanın metotlarını oluşturduk. Toplumsal denge çizgisi anlayışıyla tüm Bursalılar tarafından kabullenildik. Esas amacımız ise, demokrasi kültürün geliştirilmesi, uzlaşma ve hoşgörü anlayışının geliştirilmesi, sosyal hayatta insan ilişkilerinin geliştirilmesi, özgürlükler ve insan haklarına saygı gösterilmesini sağlamaktır” dedi.

Reklam
Reklam

Kent konseylerini desteklemesi gereken birinci kurum ve kuruluşların belediyeler olduğunu söyleyen Pala, her belediyenin olduğu yerde kent konseyinin kurulmasının kanuna göre şart olduğunu belirtti. Belediyelerin, kent konseylerinin amiri olmadığını, ancak kent konseylerinin ilgili belediyesiyle işbirliği yapması gerektiğini anlatan Pala, “Birlikte yönetim anlayışını geliştiren bir model kurulmalıdır. Belediye başkanları da kent konseyi modeline yatkın olmalıdır. Çünkü bütçe, belediyenin bütçesidir. Konferans, seminer, panel yapıyoruz. Kitap basıyoruz. Bizim harcama yetkimiz yok. Bütçemiz de yok. Belediyeden talep ediyoruz ve kendi harcama kaleminden karşılıyor. Bu belediyenin bir yasal görevidir. Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe’nin büyük katkısı ve desteği de söz konusudur. Kent konseyinin belediye başkanlarıyla ilişkisi iyi olmazsa kurum baştan ölü doğar” diye konuştu.

Kent konseyi yapısının Türkiye’de yaşaması gerektiğini ifade eden Pala, kent konseylerinin çalışma sistemlerini iyi belirmesi durumunda farklı profildeki her kurumlarla ortak iş yapabileceğini anlattı. Pala, Bursa’da oluşturulan modelin, kent konseylerinin başarılı bir şekilde yürütülebileceğini gösterdiğini belirtti. Pala, “Bursa Kent Konseyi olarak herkese ve herkesime hitap etme ve toplumsal denge çizgisi anlayışıyla 41 ayda 4587 faaliyet yaptık. Bunun içerisinde panel, konferans, seminer, kurumsal toplantılar, eğitim çalışmaları, konser, sergi, tiyatro, ziyaretler gibi çok çeşitli faaliyetler yer alıyor. 34 çalışma grubumuz, 4 meclisimiz ve yüzlerce gönüllümüzle bunları başardık. Her kesimden insan tarafından kabullenildik. Bursa’ya bir marka kazandırdık. Türkiye’nin en büyük kent konseyini oluşturduk” dedi.

Reklam
Reklam

Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından işletilen ve yönetilen Atatürk Kongre Kültür Merkezi’nin (Merinos AKKM) Genel Koordinatörlüğü’nü de yürüttüğünü hatırlatan Pala, Merinos AKKM hakkında dernek üyelerine bilgi verdi. 29 ayda bir milyon kişinin giriş çıkış yaptığını, 1649 faaliyet düzenlendiğini kaydeden Pala, son olarak Merinos AKKM Fuar Alanı’nda 150 firmanın stant açtığı Bursa İnsan Kaynakları ve İstihdam Buluşması’nın (BİİB’12) yapıldığını söyledi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: