Hukukçuların iftarındaki ortak çağrı 'yeni anayasa' oldu

AK Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Şentop, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) öncesi emeklilik isteyen...

AK Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Şentop, Yüksek Askeri Şura (YAŞ) öncesi emeklilik isteyen generallerle ilgili, bu durumun kriz olarak algılanmaması gerektiğini söyledi. Eski Anayasa Mahkemesi Raportörü Osman Can ise, yeni anayasa ile Ankara’nın 'toplumun efendisi' olmaktan çıkarılması gerektiğini vurguladı.
Hukukçular Derneği’nin Topkapı 1453 Sosyal Tesisleri’nde düzenlediği iftar yemeği çok sayıda hukukçuyu bir araya getirdi. Katılımcılar arasında Prof. Dr. Hüseyin Hatemi, AK Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Şentop, Eski Anayasa Mahkemesi Raportörü Doç. Dr. Osman Can da yer aldı.
Geçtiğimiz hafta Genelkurmay Başkanı ve üç kuvvet komutanının YAŞ öncesi emekliliklerini istemesini değerlendiren AK Parti İstanbul Milletvekili Prof. Dr. Mustafa Şentop, bu durumun bir kriz olmadığını belirtti.
İstifaların daha önceden konuşulduğunu ifade eden Şentop, "Genel intiba sonucun hayırlı olması yönündedir. Bunu büyük bir kriz gibi görmemek, tabii karşılamak gerekir. Üç kuvvet komutanının zaten emeklilikleri gelmişti. Sadece Genelkurmay Başkanı’nın istifası söz konusudur. Geçmişte 'Ben bu hükümetle çalışamayacağım' deyip istifa eden Necip Torumtay gibi Genelkurmay Başkanı vardır. Bu bir ilk değildir." dedi.
Hukuk ve adaleti yemek yapmaya benzeten Şentop, şöyle devam etti:
"Yemek yapmak için aşçı ve malzeme gerekir. Malzeme ne kadar iyi olursa olsun aşçı kötüyse ortaya iyi bir yemek çıkmaz. Ama malzeme ne kadar kötü olsa da, iyi bir aşçı ortaya güzel bir yemek çıkarabilir. Burada malzeme; hukuk, kurallar ve kanunlardır. Aşçı ise hukukçulardır. Türkiye’de yeni bir anayasa yapılmalıdır. Yeni anayasal düzenle aşçılar da yani hukukçular da değişmelidir. Türkiye Cumhuriyeti sözel devlet olmaktan çıkıp, kitabi yani hukuk devleti olma yolunda ilerliyor."
Eski Anayasa Mahkemesi Raportörü Doç. Dr. Osman Can ise, Türkiye’de darbelerin ürettiği anayasal bir düzenin bulunduğunu kaydetti.
Hiyerarşi ve bürokrasinin değişmedikçe birkaç generalin istifa etmesiyle bayram yapmanın anlamı olmayacağını vurgulayan Can, "Toplumun çok daha ileri demokrasi seviyesine gelmesi için buna ayak uyduracak yeni bir anayasa çalışması yapılmalıdır. Eski anayasaya makyaj yaparak, yeni bir çalışma olmamalıdır. Geleceği hazırlayan bir anayasa olması gerekiyor. Yani anayasal düzenin değişmesi gerekiyor. Her türlü yapının demokratik kanallarının açık hale gelmesi gerekiyor. Yeni yapılacak anayasayla Ankara’nın toplumun efendisi olmaktan çıkarılıp, toplumun hizmetkârı haline getirilmesi gerekiyor." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz