Hükümet ile Hak-İş arasında ön protokol

ANKARA (İHA) - Kamuda çalışan 35 bin işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi öncesinde, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu arasında protokol imzalandı. Türk-İş ile yapılan toplu iş sözleşmesi baz alınarak yapılan anlaşma, 2005 yılı için 120 milyondan az olmamak kaydıyla yüzde 10, 2006 yılının ilk 6 ayı için yüzde 3, 2. 6 ayı için yüzde 3 artış öngörüyor.

Şahin'in Başbakanlık Merkez Bina'daki makamında gerçekleşen tören öncesinde bir konuşma yapan Başbakan Yardımcısı Şahin, kamuda çalışan işçilerle ilgili toplu iş sözleşmesi sürecinin bu yıl itibariyle başladığını söyledi. Uzun süredir kamu iş yerlerini kapsayan toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin ilgili sendikalarla kamu işveren sendikaları arasında devam ettiğini hatırlatan Şahin, kamuda çalışanların önemli bir kısmının Türk-İş, bir bölümünün Hak-İş, bir bölümünün de DİSK'e üye olduğunu bildirdi. Hak-İş ile imzalanacak protokolün Türk-İş ile yapılan protokole paralel olarak hazırlandığını belirten Şahin, ortaya konulan prensipler ışığında Hak-İş ile protokolü imza altına alacaklarını vurguladı. Şahin, bu süreçte gösterdikleri yapıcı tutum nedeniyle de Hak-İş'e teşekkür etti. Başbakan Yardımcısı Şahin, "Bu süreçte toplumsal uzlaşmaya katkı sağlamanızın ve Türkiye'de iş barışının teminine destek vermenizin önemli olduğunu düşünüyorum. Kendilerinin bu konuda hep aynı çizgide olacağına inanıyorum. Herkes için bu protokolün hayırlı olmasını diliyorum" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu da, söz konusu protokolün istikrar ortamının devam etmesi konusundaki duyarlılıkları nedeniyle olgunlaştırılmış bir protokol olduğunu vurguladı. Uslu, görüşmelerin masa başında ve barışçıl yollarla çözülmesinin anlamlı olduğuna dikkat çekti. Sendikaların farklı yapılanmalar içinde olduğunu buna karşın haksız rekabet içinde olmadıklarını belirten Uslu, "Sendikaların birbirine tahakküm etmesi gibi bir şey söz konusu değil. Yoksa bir haksız rekabetin bedelini ülke olarak biz öderiz" açıklamasında bulundu.

35 bin işçi adına bunu imzalarken buruk bir sevinç yaşadığının altını çizen Uslu, kamuda sendikalı olduğu halde toplu sözleşme hakkını kullanmayan binlerce işçi olduğunu bildirdi. Toplu iş sözleşmesinin kayıt dışıyla mücadele önemli bir enstrüman olduğunu, bunun yanı sıra örgütlenme ve haksız rekabetin önlenmesi konusunda büyük katkılar sağladığını kaydeden Uslu, hükümetin toplu sözleşmesi görüşmelerinin yaygınlaştırılmasını sağlayıcı yasal düzenlemeler yapması gerektiğini dile getirdi. Bunun takipçisi olacaklarını belirten Uslu, "Mevcut yasa 12 Eylül döneminden kalma bir yasa olduğu için bugünkü ihtiyaca cevap vermiyor. Bu konu Avrupa Birliği'nin de eleştirdiği bir konu. Reformlar konusunda kararlı bir tutum sağlayan hükümet Sendikalar Yasası'nın değiştirilmesi konusunda da aynı kararlılığı göstermelidir. AB istedi diye değil bizim ihtiyacımız olduğu için değiştirmeliyiz" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Uslu, toplu sözleşme görüşmelerini sadece ücret pazarlığı olarak görmediklerini de sözlerine ekledi.

Başbakan Yardımcısı Şahin ise, Sendikalar Yasası ile ilgili düzenlemenin Meclis'e gelmesi halinde bir an önce çıkarılması için çaba sarfedeceklerini bildirdi. Törende daha sonra kamuda çalışan 35 bin işçiyi kapsayan toplu iş sözleşmesi öncesinde Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin ile Hak-İş Genel Başkanı Salim Uslu arasında protokol imzalandı. Türk-İş ile yapılan toplu iş sözleşmesi baz alınarak yapılan anlaşma, 2005 yılı için 120 milyondan az olmamak kaydıyla yüzde 10, 2006 yılının ilk 6 ayı için yüzde 3, 2. 6 ayı için yüzde 3 artış öngörüyor.