Hükümet İle Memurlar Arasındaki Toplu Sözleşme Görüşmeleri

Kamu çalışanlarının maaşlarına yapılacak zammın yanı sıra mali ve sosyal haklarla özlük haklarında yapılacak değişikliklerin...

Kamu çalışanlarının maaşlarına yapılacak zammın yanı sıra mali ve sosyal haklarla özlük haklarında yapılacak değişikliklerin görüşüldüğü toplu sözleşmeler devam ediyor. Toplu sözleşmelerin bugünkü toplantısında, Kamu İşveren Kurulu'nun daha önce açıkladığı teklifin ardından memur sendikaları konfederasyonlarının talepleri dinlendi.

Toplantıda, ayrıca Memur-Sen'in ülke genelinde dün yaptığı eylemler gündeme geldi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in, süreç bitmeden eylem yapılmasına yönelik basına yansıyan sözlerine cevap veren Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, "Sayın Başbakan dün kendisine bu eylemlerin sorulması üzerine, 'normal karşıladığını' söyledi. Ancak, sizin tepki göstermenizi anlayamadık. Müzakere sürecinin başlamadığına yönelik sözleriniz oldu. Müzakereler 30 Nisan'da başladı, siz önerinizi geç sundunuz. 21 Mayıs'tan sonra yapılacak eylemin kimseye bir faydası olmaz. Ülke genelinde haklı taleplerimizi haykırdık, bu teklifi yok hükmünde saydığımızı bildirdik. Testi kırıldıktan sonra kulak çekmenin anlamı yok" ifadelerini kullandı.

Reklam
Reklam

Kamu İşveren Kurulu'nun teklifine yönelik de Gündoğdu, "Bize getirilen zam teklifi çok komiktir. Bunun yanı sıra sözleşmeliler, 4-C'liler gibi bu masadan müjdeli bir haber bekleyen kamu çalışanlarının beklentilerine yönelik de bir teklif sunulmamıştır. Bunu da büyük bir eksiklik olarak görüyoruz" dedi.

Bir gecede üst düzey bürokratlara 772 TL zam yapılmasının, ücret dengesi açısından makası yeniden açtığını da ifade eden Gündoğdu, "Makasın yeniden daraltılmasını, maaşına hiç zam gelmeyenler üzerinden değil de, oluşan dengesizlikleri giderecek açıdan görmek lazım. 666 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin kurumlar arasında yol açtığı dengesizlikleri de görmek lazım" diye konuştu.

Taleplerin, Türkiye'yi sıkıntıya sokmak, Yunanistan'a benzetmek için değil, büyüyen ekonomiden kamu çalışanlarına da pay verilmesi açısından değerlendirilmesini de isteyen Gündoğdu, zam lafının her gündeme gelmesinde, 'Yunanistan'a benzeriz' tehdidi yapılmasının kendilerini rahatsız ettiğini vurguladı. Bazı memur maaşlarının bordroya yansıyandan daha fazla olarak lanse edildiğini de ifade Gündoğdu, "Bu yükseklikler, emekliliğe yansımayan maaşlardır. Bu durumda, kamu görevlilerinin aldıkları maaşın tamamı, emekliliğe yansıtılmalıdır" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Toplu sözleşme görüşmeleri, hükümetin yapacağı sunumun ardından, hizmet kolu taleplerinin ele alınmasıyla sürüyor. Diyanet, Enerji, Kültür hizmet kollarının ardından şu anda Yerel Yönetim Hizmet kolunun talepleri ele alınıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: