Hükümet krize karşı önlem alıyor

ANKARA (İHA) - Hükümet, ekonomik krizin Türkiye'deki etkilerini azaltmak için üç önemli yasal düzenleme hazırladı. Ekonominin rekabet gücünü artırmak, serbest piyasa ekonomisiyle uyum, istihdamı teşvik etmek, vergiyi tabana yaymak ve kayıt dışını önlemek amacıyla hazırlanan Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına ilişkin kanun tasarısı, Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Önemli düzenlemeler öngören tasarı ile şirketlerin, ekonomik krizi gerekçe göstererek işçi çıkarmasını önlemek amacıyla kısa çalışma ödeneği daha etkin hale getirilecek. Otomotiv sektörünü teşvik için 30 yaşını aşmış araçlar hurdaya ayrılacak ve bu araçlar üzerindeki vergi borçları silinecek.

Reklam
Reklam

Bakanlar Kurulu Toplantısı'nın ardından açıklama yapan Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, kurul gündemine ilişkin bilgi verdi.

'TABELA BANKACILIĞI'NA SON VERİLİYOR
Çiçek, toplantıda Bankacılık Kanunu'nda değişiklik yapılmasına dair kanun tasarısının kabul edildiğini açıkladı. Tasarı ile banka kurulması aşamasında bürokratik süreçler kısaltılacak, maliyetler azaltılacak. Bankaların bazı faaliyetleri, BDDK'nın etkin gözetim ve denetim yapmasına engel olmayacak şekilde düzenlenecek ve bankalara daha rahat hareket etme imkanı tanınacak. Finans holdingleşmesi bir çatı altında toplanacak. Terörle mücadele kanun kapsamında hüküm giymiş olanlar banka kurucuları arasında yer alamayacak. Bu şekilde tabela bankacılığına son verilecek. Türkiye'de banka kurulması sürecinde mütekabiliyet düzenleniyor. Destek hizmetleri hariç BDDK'dan izin süreci yeniden düzenleniyor. Her konuda izin almak yerine, belli ana konularla ilgili izin alınması düzenleniyor. Hükümet Sözcüsü Çiçek, uzunca bir zamandan beri sektörle ilgisi olan tarafların talebi olduğunu belirterek, şunları söyledi:
"Düzenlemenin maksadı bürokratik süreçlerin kısaltılması ve maliyetlerin azaltılması. Bankaların faaliyetlerine ilişkin bazı sınırlamaların BDDK'nın etkin denetim ve gözetim yapmasına engel olmayacak şekilde kaldırılması, dolayısıyla daha serbest hareket etme imkanı geliyor. Gelişen şartlara göre yeni önlemlerin alınmasına imkan sağlanması ve finansal piyasaların gelişmesine imkan sağlanması olarak bu kanunun amacı ifade edilebilir. Bu çerçevede bunlar büyük ölçüde teknik konular. Finans holding şirketlerinin tanımı diye bir madde var. AB standartları çerçevesinde bu kavram yeni baştan ele alınmakta, finans holdingleşmesi bir çatı altında toplanabilmektedir. Banka kurucularında aranan şartlar arasında terörle mücadele kanun kapsamındaki suçlardan hüküm giymiş olanlar kurucular arasında yer alamayacak. Türkiye'de banka kurma sürecinde mütekabiliyet konusu düzenlenmektedir. Bankacılık işlemleriyle ilgili destek hizmetleri hariç BDDK'dan izin süreci yeniden düzenleniyor. Her konuda BDDK'dan izin almak yerine belli ana konularla ilgili izin alınabilecek. Bankaların böylece daha rahat hareket etme ve karar verebilme imkanı ortaya çıkmaktadır. Kalkınma ve yatırım bankalarının sağladıkları konulara ilişkin düzenlemeler var. Bugün yatırım bankaları bu konulardan istifade edemiyor, sadece kendi kaynaklardan müşterisine imkan sağlıyor. Anayasa Mahkemesi'nin iptal ettiği hususlar, ayrıntılı olarak düzenliyor."

Reklam
Reklam

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ YENİDEN ETKİN HALE GETİRİLİYOR
Çiçek, ekonominin rekabet gücünü artırmak, serbest piyasa ekonomisiyle uyum, istihdamı teşvik etmek, vergiyi tabana yaymak ve kayıt dışını önlemek amacıyla hazırlanan Gelir Vergisi Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına ilişkin kanun tasarısının Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını bildirdi. Tasarı ile yaşanan ekonomik kriz sebebiyle bazı şirketlerin çalışanları işten çıkarmasının önüne geçmek amacıyla yeni düzenlemeler getirilecek. Bu konunun ayrıntıları için Çarşamba günü Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile işveren temsilcileri bir araya gelecek. Hükümet Sözcüsü Çiçek, " 'Kısa çalışma ödeneği' diye son günlerde sosyal tarafların da üzerinde vurgu yaptığı konudur. Bu konuyu bugün prensip itibariyle kararlaştırmış oluyoruz. Bu ödeneğin kullanılmasıyla ilgili. Bunun içeriği ne olacak, ne çerçevede olacak, bunu sosyal taraflarla son Çarşamba günü bir toplantı daha yapılacak. Belki bir kısım ayrıntılarını da belki Başbakan yarın grupta açıklayabilir. Ama prensip olarak kısa çalışma ödeneğini gündeme getirmiş oluyoruz. Bunun amacı çalışan kişilerin iş akdinin feshedilmemesidir, mümkün olduğu kadar kriz sebebiyle çalışan insanların işsiz kalmaması için bu ödeneğin kullanılmasına imkan tanıyan bir kararı prensipte almış bulunuyoruz. Bunun içeriğini de sosyal taraflarla görüşeceğiz" diye konuştu.

Reklam
Reklam

ÇEK SUİSTİMALİNE ÖNLEM
Tasarı ile ekonomik krizi bahane ederek, 'İradem dışında çek elimden çıktı' diyerek bu durumu suistimal eden ve kötüye kullananlarla ilgili düzenleme yapılacak. Hükümet Sözcüsü Çiçek, "Maalesef 'İradem dışında çek elimden çıktı' tarzında bir kısım konuyu suistimal eden, kötüye kullananlar var. Çeklerle ilgili düzenleme de bu tasarıyla gündeme gelecek ve yasal düzenlemeye kavuşacak" dedi.

BEYANNAMELER BİRLEŞTİRİLİYOR Düzenleme ile beyannamelerin teke düşürülmesi hedefi de hayata geçirilecek. Vergi dairelerine verilen beyanname ile sosyal güvenlik kurumlarına verilen sigorta bildirgelerinin birleştirilerek, tek bir beyanname şeklinde verilecek. Çiçek, ülke kalkınması, istihdam ve milli gelire önemli katkılarda bulunacak büyük ölçekli yatırımların gerçekleştirilmesini kolaylaştıracak düzenlemeler de kanunda yer alacak. Ayrıca dış ticaret işlemlerinin uygulamalarının kolaylaştırılmasına ilişkin düzenlemeler de yer
alacak.

Reklam
Reklam

İNTERNET VERGİSİ DÜŞÜRÜLÜYOR
Tasarı ile ülke kalkınması, istihdam ve milli gelire katkı sağlayacak yatırımları kolaylaştıracak düzenlemelere gidiliyor. Dış ticarette vergi uygulamasının kolaylaştırılması, e-devlet ve e-beyanname uygulamalarının yaygınlaştırılması için internet iletişiminden alınan özel işlem vergi oranları; yüzde 25'ten yüzde 10'a, yüzde 15 oranları yüzde 5'e, yüzde 5 olan oran ise 0'a düşürülüyor.

HURDA ARACA VERGİ AFFI
Düzenleme, ekonomik ömrünü tamamlayan, hurda haline gelen, çalışma imkanı olmayan 30 yaşını aşmış motorlu taşıtlar için 31 Aralık 2003 tarihinden önce tescil plakasına kesilen idari para cezalarının tahsilinden vazgeçiliyor. Kanunun yürürlüğe girdiği tarih itibariyle ödenmemiş olan motorlu taşıtlar vergisi ile gecikme zammı, gecikme faizi, vergi cezaları da affediliyor.

ENERJİ ŞİRKETLERİNE FİNANS DESTEĞİ
Sözcü Çiçek, toplantıda bazı kamu kurum ve kuruluşlarının bir kısım borç ve alacaklarının düzenlenmesine ilişkin kanununun da imzaya açıldığını bildirdi. Buna göre enerji alanında faaliyet gösteren kamu kurum ve kuruluşlarının borç ve alacaklarının takas, mahsup ve telkin suretiyle düzenlenmesi öngörülüyor. Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ), Türkiye Taş Kömürü Kurumu (TTK), BOTAŞ, EÜAŞ, TEİAŞ, TETAŞ, TEDAŞ'ın kronikleşmiş olan borç alacak tutarlarının çok büyük meblağlara ulaşması nedeniyle finansal yapıları güçlendiriliyor. Hükümet Sözcüsü Çiçek, 'Enerji KİT'lerinin borçlarıyla ilgili düzenleme belediyeleri kapsıyor mu?' sorusu üzerine ise, düzenlemenin belediyelerle bir ilgisinin olmadığını söyledi. Çiçek, "Bu türlü tartışmaya meydan vermemek için kurumların ismini tek tek açıkladım. Mahalli idarelerle ilgili burada bir düzenleme kesinlikle yok. bunun bilinmesinde fayda var. Bunu genellemek yanlış. Her belediyenin borcu var diye genelleme yapmayın. Doğalgaz alan tüm belediyelerin borcu yok, bazı belediyelerin var. İhtilaflı alacaklar konusunda da bunun yolu vardır. Getirdiğimiz düzenlemenin mahalli idarelerle belediyelerle bir alakası yok" diye konuştu.
(

Reklam
Reklam