Hükümet, üniversitelere baskı yapıyor

İSTANBUL (İHA) - Yıldız Teknik Üniversitesi Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Bayhan, "Hükümet etmek ve hükmetmek arasındaki fark bilinmiyorsa, bizlerin görevi öğretmektir" dedi.

YÖK Yasa Tasarısı'na Yıldız Teknik Üniversitesi ve Üniversitelerarası Kurul'dan tepki geldi. Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Bayhan, Üniversitelerarası Kurul Başkanı Ayhan Alkış ve öğretim görevlilerin katıldığı basın toplantısı, Yıldız Teknik Üniversitesi'nin bahçesinde yapıldı. İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan toplantıda, Yıldız Teknik Üniversitesi Öğretim Elemanları Bildirisi'ni, Sanat ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Bayhan okudu. İstiklal Marşı'nın okunduğu sırada, öğretim üyeleri arasında dolaşan bir kedi ilginç bir görüntü oluşturdu.

Reklam
Reklam

Prof. Dr. Bayhan, "Türkiye'de her alanda hızla gelişme ve uluslararası ölçütleri yakalama çalışmaları yapılması gerek. Bilimsellikten uzak, siyasal amaçlı, yanlış uygulamalar peşindeki hükümeti kınıyoruz. Demokrasi, oy çokluğuyla istediğini yapmaya kalkma değildir. Hükümet etmek ve hükmetmek arasındaki fark bilinmiyorsa, bizlerin görevi öğretmektir. Üniversiteler 12. ve 13. yüzyıllardan bu yana, baş kesen egemenler döneminde bile özerkliklerini koruma çabasında olmuşlardır. Üniversitelerin gerekli adımları daha da güçlü yatabilmeleri için özerkleştirmesi gerekirken, sürekli olarak engelleyici tutumlara girişilmesi anlaşılmazdır. Hükümet, üniversitelerin kadro almasını engelleyerek baskı uygulamakta, çalışmaları kısıtlamaktadır. Bütçeleri dağıtarak engelleyici olmaktadır. Bilimsel temellere dayanması gereken konularda, akıl dışı siyasal kararları dayatarak, sadece öğretime değil, ülkemizin geleceğine da zarar vermektedir. Cumhuriyetimizin temel ilkeleriyle hiç oynanamaz. Özerk üniversite öğrencisini kendi seçer, öğretmen elemanını kendi seçer. Akademik aşama, yöntem ve ölçütlerine kendisi karar verir. Araştırma, çalışma konularını kendisi saptar. Bütçesini nasıl harcayacağına kendisi karar verir. Hükümet ve diğer kurumlarla işbirliği yaptık. Hükümetlerin görevi, çalışmalarında üniversitelere yardımcı olmak ve önünü açmaktır. Anlamsız engeller, yanlış yönlendirmeler peşinde olmak değil. Saygımızı koruyarak, hükümetimizi uyarıyoruz. Ulusal odağımız TBMM'nin kendisini yanlışlara düşmekten, düşürülmekten koruyacağını ummak istiyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Mehmet Bayhan'ın ardından, öğrencileri temsilen bir konuşma yapan Serpil Karadağ ise, "Üniversiteler bilim ve sanat temeline dayalı kurumlardır. Üniversitelerimiz öğrencileri, mezunları, öğretim kadrosu ile uluslararası eşdeğerlik kazanmaya yönelmelidir. Yapılacak çalışmaların, sağlanacak gelişmelerin olmazsa olması, üniversite özerkliğidir. Siyasal istem ve söylemlerle üniversiteye giriş yöntemlerinde bilim dışı değişikliklere yönelmek, üniversitelere zarar verecektir. Öğrenci ve öğretim elemanları ile üniversite bir bütündür. Bir değişiklik gerekiyorsa, bunları kendi kuralları içine yapacak yeterliliğe sahiptir. Üniversitelerin belirlemeleri gereken konuların siyasal gerekçelerle değiştirilmeye çalışılması, üniversitelerden doğacak özür düşüncelerin istenmediğini anlatmaktadır. Hükümetin tutumunu kınıyoruz ve üniversitelerimize sahip çıkıyoruz" şeklinde konuştu.
Yapılan konuşmaların ardından hükümet, alkışlarla protesto edildi.