Hükümet yabancı doktorda geri adım attı

ANKARA (ANKA)- Hükümet, yabancı doktorların Türkiye'de çalışmasına olanak sağlayan ve Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından veto edilen yasada geri adım attı.

Yabancı doktorların Türkiye'de çalışmasına olanak sağlayan yasa, Cumhurbaşkanı Sezer'in veto gerekçelerine aynen uyularak TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Yabancı doktorların Türkiye'de çalışması, doktorlara zorunlu mali sorumluluk sigortası, şef ve şef yardımcılarının atamalarının oluşturulacak jüri tarafından yapılması, anestezi teknisyenlerinin anestezi uzmanı olmayan yerde ameliyathanelere girmesini öngören hükümler daha önce Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yasadan çıkarılmıştı.

Reklam
Reklam

Sezer'in iade gerekçeleri doğrultusunda tıbbi hizmetlerden kaynaklanan her türlü tazminat talebinin karşılanması için "zorunlu mali sorumluluk sigortası" oluşturulması; klinik şefi, klinik şef yardımcısı, başasistan ve asistan kadrolarına açıktan, atama izni alınmaksızın atama yapılması, yabancı doktorların da Türkiye'de çalışmasına imkan tanınması ile anestezi uzmanı bulunmadığı hallerde anestezi teknisyenlerin ameliyatlara girmesini öngören maddeleri metinden çıkarılan yasada, aile hekimliği ile ilgili yeni düzenleme yapılıyor. Buna göre, zorunlu hizmete tabi doktorlar bulundukları illerde sözleşmeli aile hekimi olarak çalışabilecek veya ihtiyaç halinde aile hekimliği uygulamaları için görevlendirilebilecek.

Özel kanunlarına göre meslek ve sanatlarını serbest olarak icra etme hak ve yetkisine sahip olanlar,istedikleri takdirde ve tazminat hakkından yararlanmamak
şartıyla mesai saatleri dışında serbest olarak çalışabilecek.Sağlık Bakanlığının sürekli kurulu niteliğinde "Tıpta Uzmanlık Kurulu" oluşturulacak. Bakanlığın davetiyle yılda 2 kez toplanacak Kurul, meslek alanlarıyla ilgili konularda oy çokluğuyla karar alabilecek. Sözleşmeli personelin ücretleri, döner sermayenin yanı sıra genel bütçeden de karşılanabilecek.

Reklam
Reklam

Sağlık Bakanlığı, ülkenin sağlıkla ilgili konularında danışma fonksiyonu yapmak üzere Sağlık Şurasına bağlı olarak danışma kurulu ile ihtisas komisyonları kurabilecek. Sağlık Bakanlığı, Maliye Bakanlığından vize almak kaydıyla, sözleşmeli personel pozisyonlarını birleşme, nitelik değiştirme veya isim değişikliği gibi
nedenlerle, il içinde olmak kaydıyla değiştirebilecek. Sözleşmeli personel; en fazla bir defa ve toplam 3 ayı aşmamak ve bu sürenin 4 katı mecburi hizmet yükümlüsü olarak çalışmayı taahhüt etmek koşuluyla pozisyonunun tahsis edildiği yer dışındaki birimlerde geçici olarak görevlendirilebilecek.