ANKARA (İHA) - Başbakan Abdullah Gül ile CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın görüşmesi sona erdi.
Yaklaşık bir buçuk saat süren görüşmenin ardından Başbakan Gül ve CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, birlikte basının karşısına çıktılar. Seçim öncesi kabul ettikleri bir siyaset anlayışı olduğunun altını çizen Gül, Türkiye'ye yeni bir siyaset tarzı getirmeyi düşündüklerini ve bunu uygulamaya koyduklarını belirterek, "Türkiye'ye yeni bir siyaset tarzının gelmesi lazım. İktidarın muhalefete çok yakın diyalog içinde olması gerekir. Önemli meseleler olduğunda karşılıklı görüş alış-verişlerinin gerçekletirilmesi gerekir demiştik. Türkiye zaten böyle bir ortama da girdi. Halk buna karar verdi. Meclis'te iki partili bir sistem oluşmuş oldu" ifadelerini kullandı.
"ÖNEMLİ GELİŞMELER VAR" Türkiye'nin önünde çok önemli dış politika meseleleri olduğunun altını çizen Gül, şöyle konuştu: "Bunlardan birisi AB ile ilgili son gelişmeler. Diğeri Kıbrıs ile ilgili ve tabii ki Irak ile ilgili gelişmelerdir. Bu konular tarihi sorumluluk isteyen konulardır. Önemli kararlar önümüzdeki günlerde alınmak üzeredir, alınacaktır. Bu açıdan bunları muhalefet Partisi Genel Başkanı Sayın Deniz Baykal ile görüşme gereği hissettik. Kendilerine olup bitenlerle ilgili bilgiler verdim. Kendilerinin görüşlerini aldım, dinledim. Çok önemli faydalı bir görüşme oldu. Bir çok konularda ortak görüşleri zaten ayrı ayrı seslendiriyoruz. Önümüzdeki günlerde bunlar daha belirgin hale gelecektir. Türkiye bu önemli konularda bir bütün içerisindedir. Meclis bir bütün içerisindedir. Türk halkı bir bütün içerisindedir. Bu sorumluluk içinde Kopenhag'daki toplantılara gideceğiz ve orada ümit ediyoruz ki Türkiye'nin hak ettiği gelişmeler gerçekleşecektir. Bu konudaki temaslar ve görüşmeler devam edecektir" dedi.
BAYKAL'DAN GÜL'E TAM DESTEK CHP Genel Başkanı Deniz Baykal ise açıklamalarında hükümete Kopenhang öncesi tam destek verirken şu ifadeleri kullandı: "Siyasal yaşamımızda son zamanlarda başlattığımız bir gelenek başarıyla sürdürülüyor. Türkiye'nin çok önemli dış politika konularında karar almak üzere olduğu bu günlerde de Sayın Başbakan'ın muhalefet olarak bizimle görüşmesi çok sevindirici, çok yapıcı bir yaklaşımı yansıtıyor. Bize gelişmeler hakkında bilgi lütfettiler. Onu arkadaşlarımızla birlikte dinledik. Biz de kendi düşüncelerimizi söyledik. Kopenhag'a hükümetimiz arkasında muhalefetin desteğini de alarak gidiyor. Onu burada ifade etmeyi görev biliyorum. Kopenhag'da Türkiye'nin AB ile müzakerelerde bir takvim alma konusundaki haklı mücadelesinin hükümet muhalefetin de desteğini arkasında bulundurarak götürecektir. Kendilerine başarılar diliyorum. İnşaallah ülkemiz için en iyi bir tarihi sağlayacaklardır. Bu konuda verecekleri mücadeleyi CHP olarak biz de sonuna kadar destekliyoruz. Önümüzdeki en önemli konu budur. Bununla ilgili diğer konuları da yakından ilgiyle izleyeceğiz. Bundan sonra umut ediyorum önümüzdeki dönemin gelişmeleri ihtiyaç hissettirdikçe bir araya geleceğizi gelişmeleri değerlendirmeye devam edeceğiz. Çünkü Türkiye'nin gerçekten geleceğini yakından ilgilendiren kararlar alınması söz konusu. Bu konularda biz de sorumlusu duygusuyla iyi niyetle yapıcı bir anlayışla hükümete destek vermeye Türkiye'nin milli sorunlarının olumlu çözüme kavuşturulması için gayret sarfetmeye devam edeceğiz. Sayın Başbakan'a iyi yolculuklar diliyorum".
Gül ve Baykal basın mensuplarının sorularını cevaplamadılar. Gül daha sonra Genelkurmay brifingi için TBMM'den ayrıldı.