Hükümete özelleştirme uyarısı

BALIKESİR (İHA) - Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı A. Rona Yırcalı, özelleştirmelerden elde edilen gelirlerin ülkenin mevcut borçlarının ödenmesi için kullanılması gerektiğini, bu borçlardan kurtulmadan yeni yatırımlar yapılamayacağını söyledi.

Başkanı olduğu Balıkesir Sanayi Odası'nın (BSO) aylık olağan meclis toplantısında konuşan Rona Yırcalı, ülke ekonomisiyle ilgili görüşlerini ve endişelerini dile getirirken, hükümete de tavsiyelerde bulundu. Türkiye'deki işsizlik oranında kaydedilen gerilemenin sevindirici olduğunu belirten Yırcalı, "İşsizlik oranının yüzde 11.5'lerden 9'lara düşmesi sevindirici. İnşaat sektöründe 2005 yılında yaşanan yüzde 22'lik artış, işsizlik oranının düşmesinde en önemli rolü oynadı. Fakat, genç nesilin fazla olması bu oranın daha gerilere çekilememesindeki en büyük engeli teşkil ediyor" dedi.

Reklam
Reklam

Yırcalı, ülke ekonomisinde müspet gelişmeler yaşandığını kaydederek, "İşsizlik oranının daha da düşmesini bekliyorduk. Ancak, en büyük engel ülke nüfusunun çok genç olması. Yeni kalifiye elemanların da piyasaya girmesiyle oran bu seviyelerde kaldı" diye konuştu.

Hükümetin son günlerde hız verdiği özelleştirmelere de değinen DEİK Başkanı Rona Yırcalı, son 1 ay içinde yapılan özelleştirmelerin ülkeye çok önemli bir rüzgar getirdiğini, bu rüzgarın önümüzdeki aylarda satışı beklenen Erdemir Çelik'e de olumlu yönde yansımasını beklediklerini söyledi. Özelleştirme gelirlerinin doğru biçimde kullanılması hususunda hükümeti uyaran Rona Yırcalı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bugüne kadar yapılan özelleştirmelerden devlete çok önemli kaynaklar çıktı. Yıl sonunda bu özelleştirmelerden 20 milyar dolar gelir bekleniyor. Ancak, son günlerde kamuoyunda çıkan bu paraların nerede kullanılacağı tartışması, kaosa neden olabilir. Özellikle bu paraların sosyal açığımızın giderilmesi ve borçların ödenmesinde kullanılmaması yönünde görüşler var. Bana göre, bu özelleştirme gelirleri ülkenin borçları için ödenmeli. Bu borçlar ödendiğinde faizler de düşecek. Yeni kredi imkanları doğacaktır. Devletin kıymetlerinin gittiği muhakkak, ama yeni yatırımlar yapmak için ülkenin bu borç sıkıntısından kurtulması da şarttır. TOBB'un yaptığı anketlerde, 1 milyona yakın oda üyesinin hükümetin 3 yıllık çalışmasına güvenlerinin tam olduğu anlaşıldı. Ancak, geride kalan son 2 yıl konusunda bazı tereddütler de ortaya çıkmıştır. Sanayi üretimi son dönemde yavaşladı. Bunun sebebi de vergi, SSK, enerji, akaryakıt maliyetlerinin yüksek olmasıdır. Bu da dış piyasadaki rakiplerle rekabet etmemizi zorlaştırıyor. Bu sebeple de ithalat oranında büyük artışlar göze çarpıyor. Bu konuda hükümetimizin kalıcı yatırımlara imza atmasını bekliyoruz. Yine TOBB'nun yaptı anketlere göre, 2004 yılında protestolu senet sayısının 307 binden 460 bine, 493 bin olan karşılıksız çek sayısının 514 bine yükselmesi ekonomideki sıkıntıların tam olarak çözülmediğinin bir göstergesidir".

Reklam
Reklam

Balıkesir Sanayi Odası'nın salonunda gerçekleşen toplantının açılışını yapan meclis başkanı Yücel Aytaç ise, oda olarak son zamanlarda gerçekleştirilen başarılı çalışmalarının karşılığını TSE belgesi alarak pekiştirdiklerini açıkladı. Aytaç, kalitelerini tescilleyen TSE belgesine sahip olmanın kendilerine ayrı bir onur verdiğini söyledi.