Hükümeti kurma görevi Erdoğan'da

Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, AKP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Recep Tayyip Erdoğan'ı, 60. Hükümet'i kurmakla görevlendirdi.

Erdoğan görevi aldıktan sonra yaptığı açıklamada, 45 günlük hükümet kurma takvimi hakkında Cumhurbaşkanlığı, Hükümet kurma, Meclis Başkanlığı, Meclis Başkanlık Divanı gibi seçimlerin iç içe geçtiğini belirterek, "İlla 45 gün sürecek diye bir şey olmaz, bir takvim vardır, arkadaşlarımızla değerlendireceğiz" dedi. Erdoğan, Çarşamba günü Partisinin Meclis grubunu toplayarak, bu süreçlere ilişkin karar alacaklarını bildirdi

Reklam
Reklam

Erdoğan şunları söyledi:

"60. hükümeti kurmak için Sayın Cumhurbaşkanı'mız şahsımı görevlendirmiş bulunuyor. Yeni bakanlar kurulunda yer alacak isimleri tespit edip sayın Cumhurbaşkanı'mıza takdim edeceğim. Kabineyi partinin ilgili kurullarıyla görüşme ve değerlendirmeler yaparak, birçok eksikleri giderecek çok daha güçlü bir kabineyi oluşturacağız. 2013'te belirlediğimiz hedefler var. Bu hedeflerin öncelikli olanı kişi başına milli geliri 10 bin dolara ulaştırmak. Daha iyi bir demokrasiyi gerçekleştirmek, ülkemizde barış ve dayanışma kültürünü yaygınlaştırmak, bölgeler arası farkları dengelemek ve hedefimizde tek millet, tek bayrak ve tek vatan anlayışıyla geleceği tesis etmektir. Milletimizin özgüveni tamdır, yeterki bizler birbirimize şüpheyle bakmayalım".

TAKVİM İÇİNDE ÇALIŞMALARIMIZI YÜRÜTECEĞİZ

Erdoğan, daha sonra gazetecilerini soruların yanıtladı. Bir gazetecinin, "Hükümeti kurmak için 45 gün süreniz var. Yeni kabineyi Sayın Sezer'e mi sunacaksınız yoksa yeni cumhurbaşkanının seçilmesini mi bekleyeceksiniz?" sorusuna Erdoğan, "Hepsinin ayrı ayrı biliyorsunuz anayasal takvimi var. Bu takvim içinde çalışmalarımızı yürüteceğiz. Bu çalışmalarımızı yürütürken her zamanki prensibim müzakereye, istişareye dayalı bir çalışma metodudur. Aynı şekilde bu çalışmalarımızı
istişareye, müzakereye dayalı olarak yürüteceğim ve anayasal takvimi her birim içinde kullanmaya dikkat edeceğim" yanıtını verdi.

Reklam
Reklam

"Bu hafta içinde bekleyebilir miyiz?" sorusu üzerine Erdoğan, "Söyledim ya ben size anayasal takvime dikkat edeceğim" dedi. Hükümetin güven oylaması için sayısal bir sorunun bulunmadığını ifade eden bir gazetecinin, buna rağmen gerek cumhurbaşkanı seçimi gerekse güven oylaması konusunda muhalefetle bir temasının olup olmayacağı sorusu üzerine Erdoğan, şöyle konuştu:

"Ben bunu daha önce açıklamadım. Biliyorsunuz bazı liderleri telefonla aradım. Her zaman irtibat halinde olmak isterim. Bunun gayreti içerisinde olmak isterim. Ama bu gerekli olan anlar olur gerekli olmayan anlar olur. Tabii her attığımız adımda da her konuyu da görüşmek şart da eğil. Bu bakımdan hassasiyetim dayanışmaya dayalıdır. Bundan sonraki süreçte de dikkat edeceğim. Ama bu yüzde 100 her konuda olur diye de bir kaide yok."

Erdoğan, "45 günlük süreyi sonuna kadar bekleyecek misiniz?' sorusu üzerine, "Arkadaşlar, bir takvim kullanılacak dendiği anda bu illa 45 günün sonuna kadar diye olmaz. Bakın bizim bu arada Meclis Başkanlığı seçimimiz var, Meclis Başkanlık Divanının oluşması var, cumhurbaşkanlığı var, hükümeti kurma durumu var. Hepsi de şu anda iç içe geçmiş buradaki önceliği arkadaşlarımızla değerlendireceğiz. Ona göre de adımımızı atacağız" dedi.

Reklam
Reklam

Bir gazetecinin, "Muhalefet turu bekleyelim mi?" sorusuna Erdoğan, "Meclis oluşsun ondan sonra bu olabilir" karşılığını verdi. DTP Mardin Milletvekili Ahmet Türk ile MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin 23. Dönem Parlamentosu yemin töreni sırasında tokalaşmalarını nasıl değerlendirdiği sorusu üzerine Erdoğan, "Bu konuda yorum yapmayı şu anda gereksiz buluyorum" dedi. Erdoğan, Meclis başkanı seçimine ilişkin bir başka soruyu yanıtlarken de Çarşamba günü partisinin TBMM Grubu'nu toplayacağını belirterek, "Arkadaşlarımızla en geniş çapta müzakeremizi yapacağız. Ondan sonra da kararımızı aramızda vereceğiz. Tabii kimler aday olarak çıkar, çıkmaz onları şu anda kestiremiyorum. Ama çarşamba günkü müzakerede öyle zannediyorum ki büyük ölçüde netleşir" diye konuştu.

Erdoğan, "Kabineyi açıkladığınızda Abdullah Gül'ün isminin olmaması cumhurbaşkanı adayı diye yorumlanacak, listede yer alırsa cumhurbaşkanı adayı değil diye yorumlayacağız. Bu nedenle hükümeti kurmak için cumhurbaşkanı adayının isminin belirlenmesini bekleyecek misiniz? " sorusuna da "Ben çok teşekkür ediyorum. Sağolun anayasal takvime dikkat edelim" yanıtını verdi.

Reklam
Reklam

2.ERDOĞAN HÜKÜMETİ KURULUYOR

AK Parti'nin 22 Temmuz seçimlerinden birinci parti olarak çıkmasının ardından 23 Temmuz'da Cumhurbaşkanı Sezer'i ziyaret ederek 59. hükümetin istifasını sunan Başbakan Erdoğan, bugün bir kez daha Çankaya Köşkü'ne çıktı. Erdoğan, saat 11.00'de Çankaya Köşkü'ne gelerek Cumhurbaşkanı Sezer tarafından kabul edildi. Kabulde Sezer, Erdoğan'ı ikinci kez hükümet kurmakla görevlendirdi.

Başbakan Erdoğan'ın hükümet kurma çalışmalarını 45 gün içinde tamamlaması gerekiyor. Erdoğan, 59. hükümetin kuruluşunda, görevi Cumhurbaşkanı'ndan aldıktan 3 gün sonra kabine listesini Sezer'e sunmuştu. Başbakan Erdoğan'ın, 60. hükümetin kabine listesini de kısa süre içinde Cumhurbaşkanı Sezer'e sunması bekleniyor. Anayasa göre Hükümet kurma çalışmalarının en geç 45 gün içinde tamamlanması ve güvenoyu alması gerekiyor. Erdoğan'ın hükümet kurma çalışmalarında muhalefet liderlerini ziyaret edip etmeyeceği de tartışılıyor.

Seçimlerden 341 milletvekiliyle çıkan AKP'nin bugün için güvenoylamasında gerekli 276 oy için sıkıntısı bulunmuyor. Ancak kulislerde, hükümet kurma çalışmalarının, Cumhurbaşkanı ve TBMM Başkanı seçimlerinin birlikte yürüyeceği, bu nedenle, bu görevler için belirlenecek aday isimlere göre de Hükümetin de şekileneceği konuşuluyor.

Reklam
Reklam

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan da hükümeti kurma konusunda çok aceleci olmayacağı yönünde mesajlar veriyor. Erdoğan Cumartesi gecesi TBMM'de gazetecilerin soruları üzerine, "pazartesi günü hükümeti kurma görevini alacağını belirtmiş, ancak hükümeti ne zaman kuracağına ilişkin sorulara ise, "görevi alacağız, çalışmalara başlayacağız" demişti. Erdoğan'ın herhangi bir süre vermemesi dikkat çekmişti. Bu arada Başbakan Erdoğan'ın yeterli güvenoyuna sahip olmasına rağmen "siyaseten ve nezaketen" muhalefet partilerine hükümet kurma çalışmalarına ilişkin ziyaret edip etmeyeceği de netlik kazanmadı.

MECLİS BAŞKANLIĞI SEÇİMLERİ

Öte yandan, Meclis'te yemin törenin ardından Meclis Başkanlığı seçim süreci de başladı. TBMM Başkanı seçimi için aday başvuruları 8 Ağustos Çarşamba günü saat 24.00'e kadar yapılabilecek. 23. Dönem Meclis'i yeni başkan seçimi 9 Ağustos Perşembe günü saat 15.00'de yapılacak oturumla başlayacak. Gizli oylama ile yapılan seçimlerde 367 oy alan aday başkan seçilecek. Başkanın seçilememesi halinde ikinci tur oylamaya geçilecek, bu turda da 367 oy aranacak. Başkanın bu turda da seçilememesi halinde 3. tur oylama yapılacak ve 276 oy aranacak. Bu turda da salt çoğunluk oyu sağlanamazsa 4. tura geçilecek ve en çok oy alan aday Başkan seçilecek. TBMM Başkanı bu görevi iki yıl yapacak.

Reklam
Reklam

ANKA-AA