BOSTON (ANKA) – Türkiye'de son dönemde orduya ilişkin olarak yaşanan son tartışmalara dikkat çekilirken, gelişmelerin, "Hükümeti, Kürt sorununun çözümü konusunda yeni, sivil stratejileri geliştirmeye teşvik edebileceği" görüşü dile getirildi.
ABD'nin önde gelen gazetelerinden The Christian Science Monitor, Türkiye'de son dönemde PKK ile mücadele konusunda orduya yöneltilen eleştiriler üzerinde durduğu İstanbul kaynaklı analizinde "Türk ordusu, PKK saldırısı nedeniyle parıltı kaybetti" başlığını kullandı.
Gazete "Uzun bir süreden beri ülkenin en güvenilir kurumu ve devletin nihai koruyucu olarak görülen Türk ordusu, birdenbire beklenmeyen bir yerden ateş altında" yorumunu yaptı.
Türkiye'de orduya ilişkin son tartışmalar ve sızdırılan belgelere dikkat çeken gazete, şu görüşleri de dile getirdi:
"Sert eleştiriler, Türk ordusunun müthiş siyasi gücünün devamlı azalmasının bir işareti ve Türkiye'nin boğuşan demokratikleşme sürecinin güçlendirilmesine yönelik önemli bir adım oluşturabilir. Aynı zamanda hükümeti, Kürt sorununun çözümü konusunda yeni, sivil stratejileri geliştirmeye teşvik edebilir."
ABD'li gazete, son 10 yılda AB hedefinin parçası olarak getirilen reformların "Askerlerin siyasetteki etkilerini zayıflatmaya katkıda bulunduğu"nu belirtirken de, değişikliklerin sivillerin güvenlik konularına daha da girmesini sağladığını ve parlamentonun ordunun bütçesi üzerindeki denetimini artırdığını da yazdı.
Bunun da aynı zamanda medyanın ordunun eleştirilmesi konusunda daha "atak" olması için kapıyı açtığı değerlendirmesini yapan gazeteye konuşan merkezi Brüksel'de olan Uluslararası Kriz Grubu'nun Türkiye analisti Hugh Pope da, "Türkiye'nin militarist generaller tarafından yönetildiği klişesi – ki uzun bir süre için Türkiye'nin imajı idi – artık geçerli değil" şeklinde konuştu.
Kamuoyunun orduyu daha yakın takibinin, Türkiye'yi, PKK sorununun çözümü için yeni bir yol bulunmaya itebileceği yorumunu da yapan gazete, Pope'nun "Yeni düşünceler için bir açılım yaratıyor. PKK konusunda kolay bir askeri çözüm söyleminin artık itibarı yok" değerlendirmesini de aktardı.