Hükümetin yeni ekonomik programı

İSTANBUL (İHA) - AK Parti hükümetinin, 2005-2007 dönemini kapsayan yeni ekonomik programı tamamlandı. Programın, 1 Aralık'a kadar AB'ye sunulması gerekiyor.

Yeni Şafak Gazetesi'ne göre, AB'ye sunulacak program, son ekonomik gelişmeler, makro ekonomik çerçeve, kamu maliyesi ve yapısal reformlar olmak üzere dört ana konudan oluşacak. Taahhütlerin yer almayacağı programda, üç yılın sonunda reel faizlerin tek haneli rakamlara indirilmesi öngörüldü.

Son ekonomik gelişmeler başlığı altında, enflasyon, büyüme, makro çerçeve bölümünde ise, borçlanma politikaları, borç stoku ve borçları düşürme hedefleri yer alacak.

Reklam
Reklam

Kamu maliyesi bölümünde bütçe ile ilgili gelişmelere, yapısal reformlar bölümünde de, sosyal güvenlik reformu, bankacılık reformu, enerji ve tarım reformlarına yer verildi.

AB'ye sunulacak ekonomik programda, takvim ya da taahhüt bulunmayacak. Program, üç yıllık dönemde uygulanacak ekonomik potikalar hakkında ana hatlarıyla bilgiler içerecek.

Ekonomik programda, üç yıllık dönemde enflasyonun yüzde 8, yüzde 6 ve yüzde 4 olması, reel faizlerin ise tek haneye düşürülmesi hedeflendi. Büyüme ise üç yıl içinde yüzde 5 olarak öngörüldü. Halen yüzde 70'ler seviyesinde olan kamu net borç stokunun GSMH'ye oranı 2007 yılı sonunda yüzde 60'ın altına çekilecek. Bütçe açığının GSMH'ye oranı ise 2005'te yüzde 6'ya, 2007 yılı sonunda ise yüzde 3'e düşürülecek.