ANKARA (İHA) - Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, AB İlerleme Raporu'nda yer alan Türkiye'nin reform sürecinin yavaşladığına yönelik eleştirilere, "Türkiye'de yasa çıkarmak cepten sigara paketi çıkarmak gibi bir iş değil. Bunun içtüzüğü var, yönetmeliği var. Bugün Meclis'te başka partiler de var. Eskiden bazı maddeler 20 dakikada çıkıyordu, şimdi bir saatte çıkıyor. Brüksel'dekiler bunun hesabını yapamıyor" sözleriyle cevap verdi. Çiçek, Türkiye'nin siyasi kararlılığında bir zayıflama ve eksilmenin sözkonusu olmadığını da vurguladı.
Bakanlar Kurulu, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında yaklaşık 5 saat süren bir toplantı gerçekleştirdi. Toplantının ardından bir açıklama yapan Çiçek, kurulda AB İlerleme Raporu'nun değerlendirildiğini açıkladı. Fransa'nın AB Dönem Başkanlığı'nda Bilgi Toplumu ve Medya ile Sermayenin Serbest Dolaşımı konularında iki fasılın açılabileceğini düşündüklerini kaydeden Çiçek, toplantıda Ulusal Program ile ilgili taslak metnin de ele alındığını bildirdi. AB Genel Sekreterliği'nin ilgili kuruluşlardan aldığı görüş çerçevesinde taslak metin hazırlandığını dile getiren Çiçek, Ulusal Program'ın 87 sivil toplum kuruluşuna gönderildiğini, 51'inden görüş ve önerilerin yer aldığı rapor geldiğini açıkladı. Ulusal Program'ın tüm siyasi partilere gönderildiğini ancak BBP dışında hiçbir partiden lehte veya aleyhte katkı niteliğinde bir cevap gelmediğini belirten Çiçek, AB Genel Sekreteri'nin cevap gönderen kuruluşlarla bir toplantı yaptığını hatırlattı. AB İlerleme Raporu'nun da Dışişleri Bakanlığı ve AB Genel Sekreterliği tarafından ayrıntılı incelendiğini belirten Çiçek, "Daha dengeli olarak niteleyebileceğimiz hususlar olduğu gibi, itiraz etmemiz gereken, çok doğru bulmadığımız hususlar da var. Bunu da AB'ye iletmemiz gerekiyor" diye konuştu.
"ULUSAL PROGRAMI GECİKTİRME NİYETİMİZ YOK" Çiçek, bir gazetecinin 'Ulusal Program ile ilgili bilgi verdiniz, '51 kuruluştan cevap geldi.' Zamanlamayla ilgili bilgi verir misiniz, bekleyecek misiniz?' sorusu üzerine, "İla nihaye bekleme imkanı yoktur. Bunların bir tarihi var. Zaman yetmezliğinden dolayı bu katkı verilmiyor değil. 15-20 gün daha süre isteyebilirlerdi. Böyle bir cevabi durum da söz konusu olmadığına göre, onun kendi bölümleri açısından genel sekterer ilgili kurumlara gönderdi. Çok fazla da onun uzayacağını zannetmiyorum. Ulusal
Program Türkiye'nin taahhüdüdür. Bizim menfaatlerimizi ortaya koymamız lazım. Ulusal Program ile İlerleme Raporu arasında bağlantı var. Katıldığımız, itiraz ettiğimiz hususlar var. İncelemeyi yapıyoruz. İtiraz edeceğimiz hususları da cevabi yazımızda ortaya koymamız lazım. 'Yarın akşam açıklayacağız yada bir hafta açıklayacağız', diyemeyiz. Elimizi ayağımızı bağlamanın anlamı yok. Türkiye'de çok önemli gelişmeler oluyor. Ancak geciktirme gibi bir niyetimiz yok" dedi.
"YAVAŞLAMA YOK" Çiçek, AB İlerleme Raporu'nda Türkiye'nin reform sürecinin yavaşladığına yönelik eleştirilerin hatırlatılması üzerine ise, AB'ye sert çıktı. Reform sürecinin yavaşlamadığına dikkat çeken Çiçek, AB'ye yönelik şu eleştirileri yöneltti:
"AB'de bir kısım raporda dile getirilen hususlar, Türkiye'den yansımalardır. Basında çıkan bir kısım haberler, orada da belli bir algılamaya sebebiyet veriyor. Türkiye'nin siyasi kararlığında bir zayıflama, eksilme söz konusu değil. Türkiye bunları yapmaya çalışıyor ancak işleyen bir mekanizması, sistemi de var. Türkiye'nin tek gündemi de AB değildir. Bazı varlıkların Türk ekonomisine kazındırılması ile ilgili yasa çıkarıyoruz. Bir kısım işler var ki AB'den ayrı olsa da Türkiye için hayatidir. İster
istemez bunlar öncelik veriyorsunuz. Bir kısım yasalar var ki anayasa veya daha önceki taahhütlerinizden dolayı belli bir tarihe kadar yetiştirmeniz gerekiyor. Muhalefetin verdiği gensoru önergeleri var. Bu ve benzeri sebeplerden dolayı bazı konularda dışarıdan yavaşlama var gibi görünse de bu çok doğru değil. Türk Ticaret Kanunu, hükümet olarak bizim çok önem verdiğimiz (bir kanun), bu temel yasanın çıkmasını çok arzu ederim. Bu konuda değerlendirme yapanlar biraz bilgi eksikliğine bağlı olarak, bu değerlendirmeleri yapıyor, yazılar yazıyor. Türkiye'de yasa çıkarmak cepten sigara paketi çıkarmak gibi bir iş değil. Bunun içtüzüğü var, yönetmeliği var. Bugün Meclis'te başka partiler de var. Meclis iki partili bir yapıda değil. Eskiden bazı maddeler 20 dakikada çıkıyordu, şimdi bir saatte çıkıyor. Brüksel'dekiler bunların hesabını yapamıyorlar ama Türkiye'dekilerin bunları değerlendirmesi lazım. Hükümet AB'yi önemsiyor. Bununla ilgili çok çalışma yapıldı, yapılacaktır."