ANKARA (İHA) - Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, Türkiye'nin bazı kırmızı çizgileri bulunduğuna işaret ederek, "Bunlarla bağlantılı farklı bir durum ortaya çıkacağını zannetmiyoruz. Böyle bir durum ortaya çıktığı takdirde bu, Türkiye tarafından kabul edilemez olarak değerlendirilir" dedi.
Bakanlar Kurulu toplantısının ardından bir açıklama yapan Şener, toplantıda TBMM gündeminde bulunan kanun tasarı ve tekliflerinin değerlendirildiğini belirterek, önümüzdeki hafta içinde görüşülecek kanun tasarılarının ele alındığını bildirdi. Bakanlar Kurulu'nda AB sürecinin ele alındığını kaydeden Şener, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül'ün gerekli açıklamaları yaptığını, bu açıklamalar ve değerlendirmeler çerçevesinde kurul üyelerinin kendi görüşlerini bildirdiğini söyledi. 17 Aralık'ta çıkacak kararın Türkiye kamuoyunda yakından izlendiğine dikkat çeken Şener, müzakerelerin başlaması yönündeki bir kararın bu süreçte sürekli referans alınacağını vurguladı. Şener kararın, açık, net ve Türkiye'nin hukukunu koruyacak bir karar olması için gerekli çalışmaların sarf edildiğini ifade etti.
AB'nin daha önce 5 kez genişlediğini hatırlatan Şener, 6. genişlemenin diğer tüm genişlemelerden daha önemli olduğunu ve daha kendine özgü nitelikler taşıdığını belirtti. Hükümet olarak alınacak kararın Türkiye'nin çıkar ve beklentilerini karşılaması için gerekli tüm çabaları eksiksiz olarak gösterdiklerini vurgulayan Şener, "Karar yoruma elvermeyecek şekilde tam üyelik hedefini içermelidir. Müzakerelerin başlaması için kesin bir tarih verilmesi beklentilerimiz içerisindedir" diye konuştu. Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Gül'ün çarşamba günü Brüksel'e gideceklerini kaydeden Şener, 17 Aralık'ta Türkiye'nin taleplerini karşılayacak bir kararın alınmasını beklediklerini dile getirdi.
Açıklamaların ardından gazetecilerin sorularını cevaplayan Şener, "Yeni stand-by antlaşması için 3 temel yasa var. Bunlar Finansal Hizmetler Kanunu, Gelir İdaresinin Yeniden Yapılandırılması Kanunu ve Sosyal Güvenlik Reformu. Sizin Finansal Hizmetler Kanunu'nu imzalamadığınız yönündeki haberler doğru mu?" sorusu üzerine, bu bilgilerin doğru olmadığını ifade etti. Hükümetin gündeminde bazı temel yasaların bulunduğu ve bunlar arasında Finansal Hizmetler Kanunu Tasarısı'nın da olduğunu kaydeden Şener, bu tasarının şu anda incelendiğini, zamanı geldiğinde TBMM'ye sevk edileceğini açıkladı. Şener, "Herhangi bir bakanın, herhangi bir kanunu tutması diye bir şey söz konusu değildir. Bu kanunların olgunlaşması, yorumlar da dikkate alınarak düzenlenmesi gerekir. Temel yasalar iyi düzenlenmelidir. Ele aldığı konuların sektörün ihtiyaçlarına cevap vermesi gereklidir. Bu tasarıların iyi olması, beklenenleri verebilmesi için gerekenleri yapıyoruz. Zamana uygun olarak Meclis'e sevk edilecektir" şeklinde konuştu.
"17 Aralık'ta verilecek olumsuz bir karar karşısında hükümetin 'B' planı var mı?" yönündeki soruya ise Şener, devlet yönetimde sadece belli olaylara bağlı olarak, A, B ve C planları kurmaktan öte, sürekli, kapsamlı, çok yönlü ve çok alternatifli düşünüldüğünü söyledi. Belli bir olay hakkında A ya da B planı oluşturmanın devlet düzenine uymayacağını dile getiren Şener, şunları kaydetti:
"Türkiye Cumhuriyeti büyük bir devlettir. Çağdaş dünyadaki gelişmeler hükümetimiz tarafından sürekli takip edilmektedir. Atılan her adım da çok yönlü, çok boyutlu, çok alternatifli düşünülmektedir. Elbette bizim de kırmızı çizgilerimiz vardır. Mutlaka olmasını beklediğimiz noktalar vardır. Bunlarla bağlantılı farklı bir durum ortaya çıkacağını zannetmiyoruz. Ama böyle bir durum ortaya çıktığı takdirde bu Türkiye tarafından kabul edilemez bir durum olarak değerlendirilir."