Hükümetten açlık grevi için adım

Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Sincan Cezaevi kampüsündeki açlık grevi yapan hükümlü ve tutuklularla görüştü. Ergin görüşmenin ardından bir basın toplantısı düzenledi.

PKK ve KCK davaları tutuklu ve hükümlü 635 mahkumun başlattığı ve 58 cezaevinde devam eden açlık grevinde 43'üncü güne girildi. Adalet Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sefa Mermerci, "Yaşamsal tehlike olduğu zaman devletin müdahale hakkı var, müdahale edilir" demişti.
Cezaevlerindeki açlık grevlerini Hükümet ve Bakanlık sıkı şekilde izliyordu. Bayram öncesi Bakan Ergin'den önemli bir adım geldi. Adalet Bakanı, Sincan Cezaevi'nde açlık grevi yapan mahkumlarla hem bayramlaştı hem de taleplerini dinledi.
**ERGİN'DEN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR**
Ardından bir basın toplantısı düzenleyen Ergin özetle şunları söyledi:
--Açık cezaevlerimizdeki hükümlüler yılda 3 kez dış dünya ile uyumlarının sağlanması amacıyla izne çıkabiliyorlardı. Bu tasarıyla şimdi bu 4’e çıkıyor, 3 ayda bir izin haklarını kullanabilecekler.
--Çocuk hükümlülerin ana babalarıyla görüşmeleriyle ilgili yeni bir düzenleme getiriyoruz. 2 ayda bir çocuk eğitim evlerinde 3 saatten 24 saate kadar çocuk hükümlüler anne ve babalarıyla görüşebilecekler.
--Ölüm ve ağır hastalık izninde cezaevine dışına çıkarılan tutuklunun kaldığı adres uygulamada soruna neden olmuştu. Tasarıda normal şartlarda cezaevinden çıkan kişinin evinde ya da ikinci derecede hısımlarının evlerinde kalabilecek ya da güvenli görülen bir başka adres ya da bulunulan yerdeki cezaevlerinden birinde kalacak. Gidilen yerlerdeki Mülki idare amiri yani valiler karar verecek nerede kalınacağına.
--Ağır hastalık veya sakatlık nedeniyle infazın ertelenmesiyle ilgili hüküm vardı. 16. madde der ki: Mahkumun hastalığının hayatı için kesin tehlike arzetmesi şartı vardı. Bu yüzden Adli Tıp böyle bir rapor düzenleyemiyordu. Getirilen kriter ağır hastalık ya da sakatlık nedeniyle cezaevinde hayatını yalnız idare ettirememe şartına bağlanıyor. Bu kriterin yasalaşmasıyla cezaevinde olan 300’ün üzerinde hasta hükümlünün durumları tekrara değerlendirilecektir.
**İNFAZ ERTELEME KONUSU**
--İnfaz yasasının 17. maddesinde infaz erteleme durumu var. İnfaz erteleme için bu maddede var olan şartlarda iyileştirme sağlandı. 6 aylık süre için infaz ertelemesi yapılıyordu ve bir kez uzatılabiliyordu. 1 yıl için ertelenmesi ve 1 yıl uzatılması için düzenleme yapılıyor. 3 yılın altındaki suçlardan ceza alan birinin 1 yıl erteleme alabileceği düzenleniyor.
--Hakkında başka bir davadan kamu davaası açılanların ertelemesi olmayacak. İstisnai erteleme şartları vardı. Yakınlarının ölümü nedeniyle tarımsal ürünlerini hasat edememiş olanlar, ana baba eş ya da çocuklarının ölümü ya da hastalığı nedeniyle ailenin ticari faaliyetini yürütememe durumunda cezaevinde olana 1 yıla kadar infaz erteleme mümkün olabilecek.
--Açık cezaevine ayrılan hükümlüler infaz koruma memurlarıyla naklediliyorlardı. Bu hükümlüler artık yanlarında kimse olmadan kapalı infaz kurumundan açık cezaevine nakledilecek. Yanlarında refakat eden hükümlünün refakat parasını da hükümlü karşılıyor çünkü.
--İyileştirmeler bundan sonraki süreçte de devam edecek.
--Hükümlü ve tutuklular için ilave yeni haklar temin edilmektedir.
**AÇLIK GREVİ YAPAN MAHKUMLAR**
--Şu anda Türkiye’de 680 civarında hükümlü tutuklu açlık grevleri yapmaktalar.
--Bu eylemin başladığı günden bu yana titizlikle olay bakanlığımız nezdinde takip ediliyor.
--Olumsuz sonuç oluşmasın diye her türlü tedbiri almaya devam ediyoruz.
--Önce insan diyerek yola çıktık parti olarak. Bunun gereklerini yerine getirebilmek için var gücümüzle çalışıyoruz.
--Bugün bu açlık grevleri cezaevinin mevcut şartlarına yönelik bir eylem değildir. Farklı sorun alanalrına dönük bir takım talepleri kapsayan eylemlerdir. Bunlar da bilinen talepler.
--Türkiye uzunca bir süredir demokratik hakların genişletilmesi noktasında çok önemli gelişmeler sağlamıştı, bu çalışmalarına da devam eden bir ülke.
--Son Ak Parti kongresinde 2023 vizyonuna dönük olarak bir takım taahhütlerde bulundu AK Parti. Ana dilde savunma hakkını da içeren taahhüdümüz var.
Bu çalışmaların olgunlaştırılması ve uzmanların katkılarının alınmasıyla beraber Bakanlar Kurulu’nun görüşüne sunulacak
74 milyonun her biri bizim için kıymetli.
Arefe günü söylemek istiyorum. Temel hakların tamamlanması, eksiksiz yerine getirilmesi, şartların iyileştirilmesi noktasında kesintisiz bir süreç var. Tamamlanması gereken adımlar var. Bunu biliyoruz. Yürüyen atın başına vurulmaz diye bir laf vardır Anadolu’da. Bu çalışmalara katkı sunmak lazım diye düşünüyorum.
Bu eylemi yapan hükümlü ve tutuklulara söylüyorum: Kendi bedenleriniz, kendi sağlığınız, sizi sevenler ve sevdikleriniz için bu bayram arefesinde bu eylemden vazgeçmelerini söylüyorum. AB sürecinde mevcut şartlarını yenileyen, irade sahibi bir hükümeti var. Bu hedef noktasında güçlü bir yürüyüş üzerinde olduğumuzu da ifade ediyorum.
**AÇLIK GREVİ YAPANLARLA GÖRÜŞTÜM**
Sincan’da kalan hükümlü ve tutuklular içinde açlık grevi yapan erkek ve kadın hükümlülerle görüştüm. Bu düşüncemi onlarla da paylaştım. Kendi açımdan da faydalı olduğunu düşündüğüm temaslar olduğunu düşünüyorum.
Onların taleplerini de dinledik, kendi düşüncelerimizi de paylaştık. Söylediğim çerçevede bir diyalog yaşandı.
İmkan dahilinde olan adımlar tarafımızdan atılıyor. Savunma tarafında çalışmalar yapılıyor.

**AİLE GÖRÜŞÜ**
Tasarı metni parlamentoya geldiğinde göreceğiz. Bakanlar Kurulu’nda imza aşamasında aile görüşü. Bu bir hak değil ödül olarak uygulanıyor dünyada da. Bunu kullandırılacak hükümlü ve tutukluların belli hükümlere uyma şartı var. Sınırsız, limitsiz bir uygulama olmayacak.
**28 ŞUBAT TUTUKLULARIYLA GÖRÜŞTÜM**
Cezaevinde hangi suç tipinden hükümlü ve tutuklu varsa onlarla görüştüm. 28 Şubat tutukluları ile de görüştüm. Genel itibariyle bize dönük taleplerini aldık. Ceza infaz kurumunun şartlarından bize gelen bir talep olmadı. Özellikle personelle ilgili genel bir memnuniyet var. Onun dışındaki taleplerini de not ettik.
İsmen girmeyi arzu etmiyorum ama Kemal Gürüz ve beraberinde kalan emekli komutanımızla görüştük. Başkan koğuşlarda kalan aynı soruşturmadan kalan tutuklularla görüştük.
Benim için de faydalı temaslar olduğunu söyleyebilirim.
**SÖZ ORUCUNA GİRSİNLER**
İlk günden bugüne kadar sivil toplum örgütleri ve siyaset kurumundan gelen tüm görüşme teklifleri karşılanmıştır. Bu konuyla ilgili çözüm arayışında olan, sorunu büyütmek değil küçültmek isteyen bir Adalet Bakanlığı bulmuştur. Herkes sorumluluğunun gereğini yerine getirmelidir. Ama yangına benzin dökmek isteyenler varsa onlar söz orucuna girsinler. Ya hayır konuş ya sus. Bu meselenin çözümü noktasında katkı sunacak olan varsa onlarla görüştük.
**ŞU AN CAN SIKICI BİR TABLO YOK**
Biz ümit ediyoruz bu eylemler sesini duyurmak için yapıldıysa bus es duyulmuştur. Bir takım çalışmalar da devam ediyor. Cezaevlerinde bulunan her kişi devlete emanet edilmiştir. Sağlıkları devletin sorumluluğu altındadır. Onlar için her türlü ihtimam gösteriliyor. Sağlık çalışanları teyakkuz halindedir. Hükümlü ve tutuklularla her gün temas ediyor, kontrolleri yapılıyor. Şu an için çok sıkıntı verici bir tablo yok ama konu önemsiz değildir. Bir tek kişinin burnunun kanaması bizim razı olacağımız bir sonuç dğeil.
**MİT MENZUPLARI İÇİN SORUŞTURMA İZNİ**
Sanal ortamda paylaşılmış bir bilgi. Daha önce yapılan bir suç duyurusu vardı. Ama şu anda paylaşılan bir şey yok.
**TUTUKLU GAZETECİLER**
Afaki bir değerlendirmelerde bulunmayacağım. Raporda değerlendirilen isimler üzerinden sağlıklı bir çalışma yapıyoruz. Basın mensupları bu rapora göre eleştiri yapacaksa sabırlı olmalarında fayda var. Biraz beklemelerinde fayda var. Bazı isimlerde şaşırabilirler. Türkiye’deki 3 tane gazeteci arkadaşa hazırlattıklarını ifade ettiler. Rapor dikkatlice tarafımızdan değerlendiriliyor. Bayram ertesinde sizlerle paylaşacağım. Elimde bazı veriler var. İhtiyatlı değerlendirmenizde fayda var demekle yetiniyorum şimdilik.
**AP’NİN RAPORU**
Bizim pozitif sonuç çıkarmamız gereken tespitler de var, Türkiye’nin yaptıklarını gerekli şekilde değerlendirmedikleri yönünde de tespitlerimiz var.
İnsanımızın özgürlük alanını genişleterek adımlar atmaya devam edeceğiz. Avrupa Komisyonu’nun eleştirilerden istifade etmemiz gereken yerlerden istifade ederiz
Rapor yayımlandıktan sonra Füle, ‘ayağımıza sıkıyoruz’ ifadesini kullandı.

Anahtar Kelimeler: