Bozdağ, Topkapı Sarayı’nda Macaristan ile yapılacak Kültür Merkezi anlaşmasının imza töreninde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı MesutBarzani’nin Diyarbakır’da Başbakan Erdoğan’la görüşecek olmasını olumlu karşıladığını ifade eden Bozdağ, “Yapılacak görüşmeler çerçevesinde pek çok kişinin tahmin ettiği gibi bazı konular gündeme gelecek, değerlendirmeler yapılacaktır.
Bunun elbette ki Türkiye-Irak ilişkilerine katkısı olabileceği gibi pek çok hususa da pozitif etkisi olacaktır” dedi.
“DERSHANELER ÜÇ SENEDİR GÜNDEMİMİZDE”
Bozdağ, dershanelerle ilgili olarak ise bu konunun yaklaşık üç senedir hükümetin gündeminde olduğunu belirterek, “Birden bire gündeme getirilmiş, birden bire adım atılan bir konu değil. Türkiye bunu tartışıyor. Bu tartışmanın ilk gündeme geldiği günden bugüne geçen süre bu konudaki hazırlıklar bakımından herkes için bir fırsat oldu” dedi.
Burada yapmak istediklerinin dershanelerin özel okullara dönüşmesinin önünü açmak olduğunu vurgulayan Bozdağ, bu özel okulların, öğretmen ve öğrencilerinin desteklenmesi konusunda da tedbirler alınmasını içeren bir adım attıklarını belirtti. Bozdağ, “Buna bir ‘Dönüşüm Projesi’ dersek daha iyi olur. Biz özel eğitim veren kurumların çoğalmasından da memnuniyet duyuyoruz” diyekonuştu. Türkiye bütün öğrencilerin dershaneler gittiğini söylemenin de doğru olmadığını ifade eden Bozdağ, “Üniversite sınavlarına hazırlanan öğrencilerin büyük bir çoğunluğu dershaneyegitmiyor” değerlendirmesinde bulundu.
“MİLLİ EĞİTİM KENDİ İÇİNDE EK DERS VERECEĞİ FORMÜL ÜZERİNDE ÇALIŞIYOR”
Bozdağ, öğrenci yurtlarının artırılması, okullaşma, öğretmen atamaları itibariyle Türkiye’de eğitimden herkesin eşit imkanlarda yararlanması konusunda ciddi adımlar attıklarını kaydederek, “Bütün bu iyileştirmeler de öğrencilerimizin daha iyi yetişmesine, ara destek ihtiyaçlarının azalmasına büyük katkı sağlamıştır. Bundan sonraki süreçte de eğitimin kalitesini artırma ve öğrencilerimize destek olacak başka mekanizmaları milli eğitim içerisinde de ihdas etme konusunda Milli Eğitim Bakanlığı ayrı bir çalışma yürütmektedir. İlave, ek dersleri kendi iç mekanizmasında verecek formüller üzerinde de çalışıldığını biliyorum. Bittiğinde kamuoyuyla paylaşılacaktır. Kanun tasarısı olarak Meclise geldiği zaman içerisinde neler var neler yok görülecek ve o zaman eleştirilerin yapılması daha sağlıklı olacaktır” dedi.
“KOMİSYON YENİ BİR ANAYASAYI ORTAYA KOYACAK ORTAMI KENDİ ELİYLE YOK ETTİ”
Bozdağ, “TBMM Meclisi Başkanı Cemil Çiçek’in “Anayasa Komisyonu ümitleri boşa çıkardı” şeklindeki ifadesinin anımsatılması üzerine ise “Anayasa Uzlaşma Komisyonu Başkanı Cemil Çiçek ümitsizliğe kapılmışsa işin zora girdiğinin bir göstergesidir bu” dedi. Çiçek’in komisyonun etkin ve verimli çalışması konusunda nasıl işleyişin olduğunu en iyi bilen kişi olduğunu belirten Bozdağ, “Çiçek’in ümitsizlik düşüncesi ve duygusu güçlenmişse tabi çalışmaları iyi gitmediğinin arzu edilen neticeyi vermediğinin bir emaresidir” diye konuştu. Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun kurulmasının üzerinden 2 yılı aşkın bir zaman geçtiğini ifade eden Bozdağ, komisyonun çalışmaları ile bugüne kadar netice alması gerektiğini ancak bir sonuç alınamadığını kaydetti. Bozdağ, sözlerine şöyle devam etti:
“Bir yıl içerisinde çalışmasını bitirecekti bitiremedi, uzatmalar verildi, uzatmalarda bitirecekti yine bitmedi, şimdi artık uzatmada kaldırıldı, komisyon kendi çalışmasını kendisi yürütüyor fakat ürettiğimadde sayısına baktığımızda 60 madde olarak kamuoyuna yansıdı. Epeyce bir zamandır da yeni bir madde düzenleyemedi. Epeyce bir zamandır komisyon yeni bir madde üzerinde uzlaşma sağlayamadı. Önümüzde mahalli idareler seçimleri var, cumhurbaşkanlığı ve milletvekili genel seçimi takvimini de dikkate aldığımızda komisyonun yeni bir Anayasayı ortaya koyacak zaman ve ortamı kendi eliyle yok ettiğini görüyoruz.”