Hükümetten Genelkurmay açıklamasına sert yanıt

Genelkurmay Başkanlığı'nın başta cumhurbaşkanlığı seçimi olmak üzere bir çok konuda görüşlerini ortaya koyduğu açıklamasına, hükümetten cevap geldi. Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Genelkurmay Başkanlığı'nın, hükümetin emrinde, görevleri ilgili yasalarla tayin edilmiş bir kurum olduğunu söyledi.

Genelkurmay Başkanlığı tarafından dün gece yapılan açıklamanın ardından hükümetin tavrını açıklamak üzere bugün kemaraların karşısına geçen Cemil Çiçek, Başbakanlık'ta düzenlediği basın toplantısında Genelkurmay'ın hükümete karşı ifade kullanmasının düşünülemeyeceğini belirtti. Bakan Çiçek, "Zamanlama manidardır. Gece yarısı ortaya çıkması son derece dikkat çekicidir. Anayasa Mahkemesi eksenli tartışmalar yapılırken ortaya çıkması, yüce yargıyı etkileme girişimi olarak algılanacaktır" dedi.

Reklam
Reklam

Genelkurmay Başkanlığı'nın Başbakan'a bağlı bir kurum olduğunun ve Genelkurmay'ın herhangi bir konuda hükemete karşı bir ifade kullanmasının demokratik bir hukuk devletinde düşünülemeyeceğini vurgulayan Çiçek, Genelkurmay Başkanı'nın görev ve yetkilerinden dolayı Başbakan'a karşı sorumlu olduğunu bildirdi.

Çiçek, Başbakan Erdoğan'ın, Genelkurmay Başkanı ile bir telefon görüşmesi yaptığını da kaydetti. Türkiyenin her sorunu hukuk kuralları ve demokrasi içinde çözüleceğini kaydeden Çiçek, "Aksi kabul edilemez. Cumhuriyet ve demokrasi hepimiz için geri döndürülemez bir kazanımdır. Enerjimizi iç çekişmelerle tüketmeyelim" diye konuştu.

Çiçek, "Hükümetimiz, devletimizin, Anayasa'nın 1,2 ve 3. maddelerindeki temel ve vazgeçilmez ortak değerleri, ülkemizin birlik ve bütünlüğü, milletimizin saygınlığı, Türkiye'nin laik, demokratik ve sosyal bir hukuk devleti olma niteliği konusunda herkesten daha fazla taraftır ve hassastır" diye konuştu.

Çiçek toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlamadan salondan ayrıldı.

Reklam
Reklam