Hükümetten millilere Almanya randevusu öncesinde jest

Hükümet, 2008 Avrupa Futbol Şampiyonası'nda Çarşamba günü Almanya ile yarı final maçına çıkacak olan Türk Milli Futbol Takımı'na jest yaptı.

Milliler, finale çıkmaları halinde 'devlet sporcusu' ünvanı alacaklar ve ömür boyu devletten maaş alabilecekler. Uluslararası düzeyde üstün başarı kazanan sporcuların kendilerine ve ölümleri halinde aile fertlerine aylık bağlanmasını öngören kanun tasarısının Çarşamba günü yapılacak maç öncesinde yasalaşması sağlanacak.

Hükümet, A Milli Futbol Takımı'na Almanya ile yapacağı yarı final maçı öncesinde jest yaptı. Bakanlar Kurulu, uluslararası düzeyde üstün başarı kazanan sporcuların, 'devlet sporcusu' unvanı alması, kendilerine ve ölümleri halinde aile fertlerine aylık bağlanmasını öngören kanun tasarısının millilerin Almanya randevusu öncesinde yasalaşmasını sağlayacak. Bakanlar Kurulu'nda görüşülen düzenlemenin kritik maç öncesi Meclis'ten geçmesi için muhalefetin de desteği aranacak. Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, Çarşamba günü yapılacak milli maçı herkesin dört gözle beklediğini belirterek, Bakanlar Kurulu olarak millilere başarılar dilediklerini söyledi.

Reklam
Reklam

Başarılı sporculara sporcu şeref aylığı bağlanması ve devlet sporcusu ünvanı verilmesi ile ilgili bir kanun tasarısının gündemde olduğunu ifade eden Çiçek, bu tasarının yarın Genel Kurul'da görüşüleceğini, muhalefetin de buna destek vereceğine inandıklarını vurguladı. Çiçek, "Yarın maç öncesi bu tasarının da bir an evvel yasalaşmasını arzu ediyoruz. Böylece dereceye girmiş ve bayrağımızı şerefle dalgalandırmış olan sporcularımıza bu ünvanın verilmesi ve şeref aylığı bağlanmasıyla ilgili yasa tasarısının da yarın Meclis'te görüşülmesini arzu ediyoruz" diye konuştu.

Çarşamba günü iyi bir sonuç alınacağını kaydeden Çiçek, "Bu türlü turnuvalarda ilk üçe giren sporculara ve takımlara Milli Takım olduğu için kim o neticeyi yakalarsa, biz orada sıfatlarını kriterlerini koyuyoruz. O neticeyi gerçekleştirmiş olanlar o ünvana sahip olacaklardır" dedi.

TASARI NE GETİRİYOR? Alt Komisyon'dan geçen kanun teklifi yarın Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaşırsa, Spordan Sorumlu Devlet Bakanı'nın başkanlığındaki Devlet Sporcuları Seçici Kurulu'nun onayını alan başarılı sporcular 'devlet sporcusu' unvanı alacak. Çeşitli nedenlerle ömür boyu hak mahrumiyeti veya doping suçundan ceza almış olan sporcular, elde ettikleri dereceler ne olursa olsun 'devlet sporcusu' olamayacak. Spordan Sorumlu Devlet Bakanı'nın başkanlığındaki seçici kurulda, Gençlik ve Spor Genel Müdürü, Devlet Bakanı tarafından seçilecek 2 sporcu temsilcisi, spor alanında tanınmış teknik adam ve benzeri görevlerde bulunmuş olanlar arasında seçilecek 2 kişi, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı ile federasyon başkanlarının kendi aralarından seçecekleri 3 kişi yer alacak. Devlet sporcusu unvanı şu sporculara verilebilecek:

Reklam
Reklam

"- Uluslararası Olimpiyat Komitesi (IOC) tarafından kabul edilen olimpik ve paraolimpik spor dallarının büyükler kategorisinde, olimpiyat oyunlarında ferdi veya takım müsabakalarında birinci, ikinci ve üçüncü olanlar
- Olimpiyatlarda ikinci ve dünya şampiyonalarında ferdi veya takım müsabakalarında en az bir defa birinci olanlar
- Olimpiyatlarda üçüncü ve hem dünya hem Avrupa şampiyonalarında birer defa birinci olanlar
- Dünya şampiyonalarında ferdi veya takım müsabakalarında en az iki defa birinci olanlar
- Olimpiyatlarda ikinci ve Avrupa şampiyonalarında ferdi veya takım müsabakalarında en az üç defa birinci olanlar
- Olimpiyatlarda üçüncü ve Avrupa şampiyonalarında ferdi veya takım müsabakalarında en az beş defa birinci olanlar
- Dünya şampiyonalarında ikinci ve Avrupa şampiyonalarında ferdi veya takım müsabakalarında en az dört defa birinci olanlar
- Dünya şampiyonalarında üçüncü ve Avrupa şampiyonalarında ferdi veya takım müsabakalarında en az beş defa birinci olan sporcular."

Reklam
Reklam

İHA