Hükümet'ten 'Ömer Faruk Kavurmacı' açıklaması

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli Kadir Topbaş'ın damadı Ömer Faruk Kavurmacı'nın tahliye olayına ilişkin HSK'nın devreye girdiğini söyledi. Canikli, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının bu konuyla ilgili HSK'ya başvurduğunu, tahliye işleminin 'Nöbetçi hakime' denk getirilerek yapıldığı iddiasının inceleneceği bilgisini verdi. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, milletvekilleri ve bakanların ByLock kullandıklarına dair herhangi bir somut bilginin olmadığını söyledi.

TGRT Haber'de konuşan Canikli, FETÖ'den tutuklu işadamı Ömer Faruk Kavurmacı'nın tahliyesi ile ilgili nöbetçi hakim iddiasını inceliyoruz diye konuştu.

Canikli FETÖ ile mücadele ederken kimsenin kayırılmasının mümkün olmadığını belirterek, Kavurmacı'nın tahliye olayına ilişkin HSK'nın devreye girdiğini söyledi.

Canikli, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığının bu konuyla ilgili HSK'ya başvurduğunu, tahliye işleminin 'Nöbetçi hakime' denk getirilerek yapıldığı iddiasının inceleneceği bilgisini verdi.

Reklam
Reklam

FETÖ'ye üye olmak suçundan yargılanan Kavurmacı'nın avukatlarının sağlık sorunlarını gerekçe göstererek tahliye talebinde bulunduğu, talebi değerlendiren nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği'nin de tahliye kararı verdiği belirtilmişti.

Savcılığın tahliyeye itiraz ettiği ancak üst hakimliğin savcılığın itirazını reddettiği belirlenmişti.

NELER YAŞANDI?

ETÖ'nün iş dünyası yapılanmasına yönelik yürütülen soruşturma kapsamında tutuklanan şüphelilerden iş adamı Ömer Faruk Kavurmacı'nın, "epilektik atakları arttıran uyku apnesi, hipoglisemi ve hipovitaminöz hastalıklarının ileride telafisi mümkün olmayan durumlara sebebiyet verebileceği" gerekçesiyle tahliye edildiği ortaya çıktı.

Söz konusu rapora göre, “Kavurmacı’ya 2005 yılında epilepsi tanısı konulduğu, dönemsel nörolojik takibinin yapıldığı, sürekli çekilen EGK raporunda fokal biyoelektrik dizorganizasyonun lehine yorumlandığı ve cezaevi koşullarının şüpheli üzerinde olumsuz etkilerinin bulunabileceği” yönünde tespitler olduğu belirtildi.

Raporu değerlendiren hakimlik, dilekçeyle sunulan belgelere göre şüpheli Kavurmacı’nın mevcut ciddi sağlık sorunlarının dikkate alındığını ve tutukluluk halinin devamının şüpheli için ileride telafisi mümkün olmayan durumlara sebebiyet verebileceğini aktardı.

Reklam
Reklam

Tutuklama tedbirinden beklenen faydanın sağlandığına da vurgu yapan hakimlik, tutuklu kalınan süre, bu aşamadan sonra tutuklama yerine adli kontrol tedbirleri uygulanmasının yeterli görülmesi ve tutuklama tedbirinin ölçülü olmaması gerekçeleriyle Kavurmacı’nın tahliye edilmesi talebinin kabulüne, bu kişinin serbest bırakılmasına karar verdi.

Nöbetçi hakimlik, Kavurmacı hakkında, “yurt dışına çıkış yasağı” ve “haftanın bir günü evine en yakın güvenlik merkezine imza verme zorunluluğu”ndan oluşan adli kontrol tedbirlerinin uygulanmasını da karara bağladı.

Bu tahliye kararına şüpheli Kavurmacı ile ilgili iddianame hazırlayan İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu tarafından itiraz edildiği, itirazı değerlendiren İstanbul 6. Sulh Ceza Hakimliğinin “başsavcılığın itiraz hakkı olmadığı” gerekçesiyle bu itirazı reddettiği öğrenildi.