Hüseyin Avni Paşa Köşkü yandı

Üsküdar’daki Fethipaşa Korusu içindeki Hüseyin Avni Paşa Köşkü'nde yangın çıktı.

Üsküdar’daki Fethipaşa Korusu içindeki Hüseyin Avni Paşa Köşkü'nde yangın çıktı. Yangına çok sayıda itfaiye müdahale etti. Yangın sonucu tarihi köşk kül oldu. Söz konusu köşkü 2009 yılında TMSF'den işadamı Mehmet Cengiz satın almıştı. Cengiz'in ismi 25 Aralık operasyonunda geçiyordu.

Fethipaşa ve Demirağ korularının devamında bulunan 4,45 hektarlık Hüseyin Avni Paşa Korusu'ndaki tarihi köşkte henüz belirlenemeyen nedenle çıkan yangına, Üsküdar, Kadıköy ve Çengelköy itfaiye ekipleri müdahale etti. Söndürme çalışmalarına bir helikopter de havadan destek verdi.

Reklam
Reklam

Ekiplerin çalışması sonucu alevlerin daha fazla yayılması önlendi. Yangının kontrol altına alınarak söndürülmesinin ardından soğutma çalışması yapıldı.

Yangında, tarihi Hüseyin Avni Paşa Köşkü kullanılamaz hale geldi.

VALİ MUTLU'DAN YANGIN AÇIKLAMASI

"Kültür mirasımız tarihi Hüseyin Avni Paşa Konağı'ndaki yangınla üzüldük. Yangının nedeni henüz belli değil, adli idari incelemeyle belirlenecek"

Üsküdar Fethi Paşa Korusu içindeki tarihi Hüseyin Avni Paşa Köşkü çıkan yangınla ilgili Vali Hüseyin Avni Mutlu twitter hesabından açıklama yaptı. Mutlu, "Kültür mirasımız tarihi Hüseyin Avni Paşa Konağındaki yangınla üzüldük. Yangının nedeni henüz belli değil, adli idari incelemeyle belirlenecek" dedi.

HÜSEYİN AVNİ PAŞA KİMDİR?
Hüseyin Avni, 1821 yılında Isparta'nın Gelendost İlçesinde doğdu. 1837 Temmuzunda nefer (er) olarak Harbiye'nin hazırlık sınıfına alındı. 8 ay sonra imtihanla onbaşı, 1839 Temmuzunda çavuş, sonra başçavuş oldu. 1842'de Mekteb-i Fünun-i Harbiyye-i Şahane'yi bitirerek 21 yaşında mülazım (teğmen) rütbesini aldı. 1849'da erkan-ı harb kolağası (kurmay kıdemli yüzbaşı) rütbesiyle 28 yaşında Harb Akademisi'nden çıktı. Hüseyin Avni, 1852 Haziranında binbaşı rütbesi ve "bey" ünvanı alarak Harbiye'ye taktik öğretmeni tayin edildi. 29 Kasım 1867'de Girit Eyalet Valisi oldu. 9 Şubat 1869'da Serasker (Genel Kurmay Başkanı) olarak ilk defa imparatorluk hükümetine girdi. 15 Şubat 1874 - 26 Nisan 1875 tarihleri arasında sadrazam oldu. Ancak 15 Haziran 1876 gecesi Mithat Paşa'nın Beyazıt'taki evinde bir hükümet toplantısına katılırken devrik padişah Abdülaziz'in kayınbiraderi Çerkes Hasan'ın konağı basarak yaptığı katliam sırasında yaşamını kaybetti.

Reklam
Reklam

'ASLINA UYGUN OLARAK RESTORE EDİLCEK'
Üsküdar Fethi Paşa Korusu içindeki tarihi Hüseyin Avni Paşa Köşkü'nün küle dönmesiyle sonuçlanana yangına ilişkin Cengiz İnşaat A. Ş.yazılı açıklama yaptı.Açıklamada, "Cengiz İnşaat A.Ş. daha önceki planlarına uygun olarak Hüseyin Avni Paşa Köşkü'nü aslına uygun olarak restore edecek ve bu tarihi değere sahip çıkacaktır" denildi.

Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bugün çıkan talihsiz yangında firmamıza ait Üsküdar Hüseyin Avni Paşa Korusunda bulunan Hüseyin Avni Paşa Köşkü yanmıştır. İtfaiye raporundan sonra nedeni kesinleşecek olan yangın, çatıdan başlayarak bütün binanın hasar görmesine sebep olmuştur.

Cengiz İnşaat A.Ş., metruk durumda bulunan Köşk'ün restorasyonu için gerekli proje ve izin çalışmalarını 2013 yılı ikinci yarısından itibaren başlatmış olup Anıtlar Yüksek Kurulu'na da gerekli başvuruları yapmıştır. Anıtlar Yüksek Kurulu, bu başvuruları değerlendirerek 23 Haziran 2014 tarihinde, restorasyon için gerekli ön izni vererek, restorasyon sürecini başlatmıştır.

Reklam
Reklam

Cengiz İnşaat A.Ş. daha önceki planlarına uygun olarak Hüseyin Avni Paşa Köşkü'nü aslına uygun olarak restore edecek ve bu tarihi değere sahip çıkacaktır. Kamuoyunun bilgisine sunarız. CENGİZ İNŞAAT A.Ş. "

Anahtar Kelimeler: