Hutbeler "imece" Usulü Hazırlanıyor

Kastamonu'da her hafta cami minberlerinde okunan hutbeler, alınan karar gereği bütün din görevlilerinin araştırma ve incelemesi sonucunda "imece" bir

Kastamonu'da her hafta cami minberlerinde okunan hutbeler, alınan karar gereği bütün din görevlilerinin araştırma ve incelemesi sonucunda "imece" bir çalışmayla hazırlanıyor. Bu uygulamayla hem din görevlilerinin kendini yetiştirmesi hem de konulara farklı bir bakış açısı getirilip zengin bir hutbe ortaya çıkarmak amaçlanıyor.

Müftülüğün belirlediği haftalık hutbe konuları, il genelinde cami ve Kur'an kurslarındaki 2 bin 677 din görevlisine tebliğ ediliyor ve hepsinden hutbe hazırlaması isteniyor.

Reklam
Reklam

Hazırlanan hutbeler müftülüğe teslim ediliyor. Müftülükte toplanan hutbeler müzakere edilmek için İl Müftülüğü Hutbe Değerlendirme Komisyonu'na gönderiliyor. Komisyon müzakereli olarak hutbeleri değerlendiriyor.

Komisyon, düzeltilmesi gereken yerleri düzeltip hutbeye son şeklini veriyor. Ortak çalışma ürünü hutbe, daha sonra il genelindeki ilçe ve köylerdeki bütün camilerde okunuyor.

- Kastamonu Müftüsü Dursun Ali Şeker -

Kastamonu Müftüsü Dursun Ali Şeker, halka, dini doğru anlatma ve anlaşılır şekilde aktarmakla görevli olduklarını söyledi.

Kastamonu'da tüm hutbelerin din görevlileri tarafından müzakereli hazırlandığını kaydeden Şeker, şöyle devam etti:

"Müftülük olarak, personelimize önümüzdeki cumalarda okunacak olan hutbenin konularını veriyoruz. İlçeler dâhil il bazında bütün din görevlilerimiz, imam, vaiz, müftü, Kur'an kursu öğretmenlerimiz, eğitim uzmanlarımıza hutbe konuları veriyoruz. Hazırlanıp birer hutbe getirmelerini istiyoruz. Bunları hutbe değerlendirme komisyonu tarafından inceliyoruz. Müzakere ediyoruz. Düzeltilmesi gereken yerler varsa düzeltiyoruz. Son şeklini verdikten sonra bütün il bazında ilçe köyler dahil camilerimizde okutturuyoruz. Bunu yaparak imamlarımızın hem kendini yetiştirmesini istiyoruz hem de şehrimizin ihtiyacı olan konuları okutarak eksiklikleri giderilmesini sağlamaya çalışıyoruz."

Reklam
Reklam

Şeker, ayrıca hutbelerin Kastamonu'daki yerel gazetelerde de cuma günleri yayınlandığını ifade etti.

- KADİMDER Başkanı Hasan Karakurt -

Kastamonu Din Mensupları Derneği(KADİMDER) Başkanı Hasan Karakurt, müzakereli hutbe uygulamasına destek verdiklerini söyledi.

Karakurt, şöyle konuştu:

"Gerçekten güzel bir uygulama. Hutbeyi hazırlamak için arkadaşlarımız saatlerce kaynak tarıyor. Bilgisayar başında hadis, kelam, tefsir çalışarak kaynaklardan yararlanıyor. Hem öğreniyorlar hem de hutbenin daha iyi çıkmasını sağlıyorlar. Bölgenin ihtiyacı konular hazırlanıyor veya eksikliklerin giderilmesi için özel konular seçiliyor. Müftümüzün bu uygulamasını takdir ediyoruz."

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: