"Huzur ve istikrar, yatırımı arttırır"

VAN (İHA) - Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, siyasi görüşlerin farklı olabileceğini, ama herkesin aynı gemide müşterek yolculuğunun yüzyıllardır devam ettiğini ifade ederek, "Kimsenin bu gemiyi değil batırması, sallamasına dahi izin vermeyeceğiz" dedi.

Özel uçakla beraberinde bulunan TOBB Başkan Yardımcıları Faik Yavuz ve Bülent Koşmaz ile TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Fahrettin Akyıl ile birlikte son günlerdeki olayları değerlendirmek için bugün Van'a gelen Hisarcıklıoğlu, Van, Hakkari, Bitlis, Muş, Ağrı, Iğdır, Kars, Şırnak ve Erzurum illeriyle bazı ilçelerinin ticaret ve sanayi odaları ile ticaret borsaları yönetim kurulu ve meclis üyelerinin hazır bulunduğu 'Doğu Anadolu İstişare Toplantısı'na katıldı.

Reklam
Reklam

Basına kapalı olarak yapılan toplantının açılış konuşmasını yapan TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, Hakkari'de yaşanan olayların herkesi üzdüğünü ve bu olaylarda en fazla olumsuz yönde etkilenenin de TOBB camiası olduğunu söyledi. Huzur ve istikrarın, ticareti, yatırımı ve refahı arttırdığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, artan refah bütün sosyal sorunların ve adaletsizliklerin en temel çözüm yolu olduğunu kaydetti. Takip edecekleri tek siyasetin, ekonominin büyümesi siyaseti olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu, "Bir taraftan ülkemizde ileri bir noktaya gelen demokratik yaşam kültürüne zarar vermeden, diğer taraftan hem siyasi hem de ekonomik anlamda istikrarsızlığa yol açmasına müsaade etmeden, önümüze kurulmaya çalışılan bu tuzaktan kurtulmalıyız. Ülkemizin geleceği açısından büyük önem taşıyan Avrupa Birliği (AB) sürecinin başarıyla yönetilebilmesi ve devamı da buna bağlıdır. Öfkeyle kalkanın zararla oturacağa, özellikle de futbolda geçen hafta yaşadığımız olayı da örnek alarak unutmayalım. Sorunlarımızı demokratik anlayış içinde çözmek durumundayız. Siyasi görüşlerimiz farklı olabilir, ama hepimiz aynı gemideyiz. Müşterek yolculuğumuz yüzyıllardır devam ediyor ve Allah'ın izniyle kıyamete kadar da devam edecek. Kimsenin bu gemiyi değil batırması, sallamasına dahi izin vermeyeceğiz. Bu gemide huzurlu ve mutlu bir yolculuk yapabilmek, hepimizin ortak gayretine ve idaresine bağlıdır. Biz ülkemizin çimentosuyuz. Farklılıklarımızı hiçbir zaman ayırmamışız. Farklılıklarımızı kavga sebebi olmaktan çıkarıp, kültürel zenginliğe dönüştürerek birliğimizi güçlendirirsek, bu coğrafyada güçlü bir şekilde ayakta kalırız" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Bütün dünyada ve özellikle bu coğrafyada, tarihte emsali görülmemiş bir çıkar savaşı yapıldığını ifade eden Hisarcıklıoğlu, "Başkalarının çıkarları ve isteklerine göre hareket etmek, veya birleşerek bu coğrafyanın bizlere sunduğu imkanlardan hep birlikte yararlanmak elimizde. Türkiye'nin meselelerinin çözümü vardır. Yeter ki hep beraber bu memleketin sevdalısı olup, bu yükü hep beraber taşıyalım" dedi.

Daha sonra toplantı bitiminde gazetecilere bir açıklama yapan Hisarcıklıoğlu, Van Ticaret Sanayi Odası'nın (VATSO) daveti üzerine geldiklerini ve bu bölgedeki oda ile borsa başkanlarıyla beraber son günlerdeki olayları değerlendirdiklerini söyledi. Kendisini en çok memnun eden herkesin aynı fikirde olduğuna değinen Hisarcıklıoğlu, "İşin esas anahtar ve altın sözcüğü şu, 'Huzur ve istikrar ticareti artırır' ve 'Ticaret de zenginliği artırır'. Eğer zenginlik istiyorsak ticaret yapmak, ticarette yapabilmek için huzur ve istikrar lazım. Bu çerçevede benim bu bölgedeki oda ve borsa başkanlarım kanaat önderleri olarak sağduyulu, konularına ve bölgedeki gelişmelerin hepsine çok hakim. Benim böyle oda başkanlarım ve borsa başkanlarım olduğu için kendileriyle gurur duyuyorum" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Gazetecilerin, 'Toplantıdan çıkan bir eylem planı var mı?' sorusuna Hisarcıklıoğlu, "İstişare eylem planı yok. İstişare sonucundaki yapılabilecekler nelerdir, bunu tespit edeceğiz. Arkadaşlarım Ankara'da bir toplantı yapmak isterlerse tekrar biraraya geleceğiz" şeklinde cevap verdi. 'Bu olaylardan sonra özellikle Hakkari'de zarar gören esnaf için ne diyeceksiniz' sorusuna ise Hisarcıklıoğlu, "İlk başta bu tip olaylarda en büyük zararı biz görüyoruz. Onun için buradayız. Ekonomik krizde veya herhangi bir olayda ilk zararı biz görürüz. En kötüsü birinin camının kırılması" diye cevap verdi.

Bölge odaları başkanlarının da sorunlarının dinlenildiği 'Doğu Anadolu İstişare Toplantısı' yaklaşık 3 saat sürdü. Toplantıdan sonra Hisarcıklıoğlu, beraberinde bulunan TOBB Başkan Yardımcıları Faik Yavuz ve Bülent Koşmaz ile TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Fahrettin Akyıl ile birlikte geldikleri özel uçakla tekrar Ankara'ya döndü.