Huzursuz bacak sendromu

Sanıldığından çok daha fazla görülen büyük rahatsızlık yaratan uyku problemi ve buna bağlı gün içinde yaşam kalitesini bozan huzursuz bacak sendromundan çok kısa bahsedecegim.

Yattıktan kısa bir süre sonra bacaklarda ortaya çıkan genellikle gerginlik, uyuşma, batma, yanma, iğnelenme veya tarif edilemeyen garip bir rahatsızlık hissi biçiminde ifade edilemeyen bir yakınma tarif eden hastalar bu yakınmalarını gidermek için bacaklarını hareket ettirir ve yataktan kalkar yürür.

İlk zamanlarda yorgunluk veya bacaga giren kramp gibi algılanır ve hastalığın belirtilerinin tekrar etmesiyle hemen her gece rahatsızlık tekrar etmeye başlar uykuda dalmalar geçikir kişide bacak huzursuzlugu yanında uyku problemi de başlar.

Reklam
Reklam

Hastalık genelde orta ve üstü yaslarda görülür ve % 50 kalıtsal özellik taşır. Bu hastalığın hasta tarafından tarifi zor ve uzmanlık gerektiren bir konu oldugu için konusu olmayan hekimler tarafından atlatılabilir. Çünkü muayenede hastalığa ait bir bulgu saptanmaz.

Bu rahatsızlık bazı hastalıklarda görülebilir bunların başında şeker hastalığı demir eksikliği anemisi (halk deyimiyle kansızlık) beslenme bozuklukları, bazı kanserler vs. Bu durumlarda hekimin yaptığı muayenede sadece mevcut hastalığa ait belirtiler görülür.

Huzursuz bacak hastalığı, hastayı ve hastanın eşini gerçekten huzursuz yapar. Rahatlamak için devamlı ayaklarını hareket ettirme, kalkma, dolaşma hem hastanın kendisinin hem de eşinin uykusunu bozar.

Yukarıda söylediğim gibi hastalığın tanısı uzman hekim gerektirir ve zordur. Bugün için hastalığa sebep olan etkenler tam olmasa da anlaşılmaştır. Fakat tedavisi başarıyla yapılmakta ve hasta rahatlamaktadır. Hekime başvuran hastada tanı tam konulduktan sonra hastalığa neden olabilecek diğer hastalıklar araştırılır. Herhangi bir hastalık tespit edilirse hastalıkla beraber tedavi paralel yürütülür. Ailevi olanlar da semptom

Reklam
Reklam

atik yani sikayete yönelik tedavi yapılır. Vücut direncinin düsük olması, depresyon, uykusuzluk vs. bu hastalığın siddetinin arttırdıgı için hekim tarafından gözden kaçırılmadan irdelenmeli ve tedavisi yapılmalıdır.

Her hastalıkta oldugu gibi erken teshis ve tedavi önemlidir.

Anahtar Kelimeler: